Burno u Minhenu: Šta će biti sa Kanom i Bracom i kako je Tuhel za tri nedelje pokvario Bajern

Vreme čitanja: 5min | čet. 20.04.23. | 19:19

Od sinoć je svima jasno - ovo je još jedna neuspešna sezona na nemačkog giganta

Dugo se Oliver Kan pripremao za preuzimanje funkcije glavonokomandujućeg u Bajernu. Trajala je ta 'inicijacija' maltene dve godine, otkako je postalo jasno da se Karl Hajnc Rumenige povlači sa pozicije izvršnog direktora (CEO), ali izgleda da sve to nije rezultiralo na pravi način.

Nakon što je Bajern prilično lako eliminisan od Mančester Sitija u četvrtfinalu Lige šampiona - i tako po drugi put uzastopno zapeo na istom stepeniku u elitnom takmičenju - u Nemačkoj javnosti po prvi put je pokrenuto pitanje odgovornosti Bajernovih šefova.

Izabrane vesti

Krenulo je s transparentom na tribinama, okačenim uoči početka sinoćne utakmic ("Kan & Braco: heroji juče, luzeri danas"), a nastavljeno jutros s prvim sunčevim zracima što su pali na Minhen. Lavinu je pokrenuo uvek dobro upućeni Jan Age Fjortoft: "Prema mojim saznanjima u klubu je u toku proces i pitanje je vremena kada će Oliver Kan biti smenjen. Prvi kandidat za njegovog naslednika je Filip Lam, ali on trenutno ima posao koji ne želi da napusti - generalni je direktor Eura 2024", napisao je Fjortoft.

Da je jutros bilo burno u Zebener štrase dileme nema. Sastanci su zakazivani jedan za drugim, navodno je u klubu viđen i penzionisani Uli Henes, za koga se kaže da je i dalje veoma uticajan, međutim od konkretnih i radikalnih koraka za sada nema ništa.

To je potvrdio i predsednik Herbert Hajner, okarakterisavši Fjortoftove informacije kao glasine.

Ipak, svima je jasno da Bajern trese najveća kriza u poslednjih deset godina i da je vrlo moguće da Julijan Nagelsman neće biti jedini koji će platiti cenu. Polako, ali vrlo otvoreno, protiv Kana i Salihamidžića okeću se i mediji.

Navijači sinoć protiv Kana i SalihamidžićaNavijači sinoć protiv Kana i Salihamidžića

Tako je Bild u tri tačke i u tekstu pod naslovom "Kan mora da odgovara za ovo" naveo ključne grehe prvog čoveka bavarskog giganta.

1. Kan nije ispunio platne zahteve najvažnijeg igrača odbrane Davida Alabe u leto 2021 i pustio ga je da ode u Real bez obeštećenja. A onda je uložio 120.000.000 evra evra u neizvesnost - angažovao Upamekana i De Lihta.

2. Kan je 2021. doveo Nagelsmana za rekordno obeštećenje kada su treneri u pitanju. Ovaj nije ispunio očekivanja, čak je uspeo da izgubi prvo mesto u Bundesligi. Ideja je bila da se sa Tuhelom napravi bolji učinak. Nade su u kratkom roku pale u vodu. Nemiri su postali još veći. Samo dve pobede u šest utakmica, incidenti u svlačionici.

3. Kan je prodao Roberta Levandovskog prošle godine i ušao u sezonu bez centarfora svetske klase. Posledice su jasno vidljive - prvi strelac tima je tinejdžer Musijala, ekipa se muči.

Ni Bild ne spori da je tokom dana bilo teških razgovora u klupski prostorijama, odnosno da je zaključak ljudi iz Nadzornog odbora bio otprilike ovakav: Golovi mogu da se promaše, ali ne i osnovne vrednosti ovog kluba. Kao i politika upravljanja.

"Za Kana bi trebalo da važi isto što i za Nagelsmana: mora da mu se sudi po rezultatima. A pošto je Nagelsman otpušten, neminovno se mora zaključiti da je pozicija Olivera Kana veoma ugrožena. Njegov ugovor ističe 31. decembra 2024. i niko u narednom periodu neće pominjati preodužetak saradnje", navodi isti izvor.

Kanu se pored izostanka sportskih rezultata zamera još nešto - nedostatak bliskosti i harmonije među zaposlenima. Navodi se kako nije ostalo mnogo od porodične atmosfere koja je vladala pod Henesom i Rumenigeom.

Nemci su u prvih mah pisali čak kako bi Uli Henes mogao ponovo da se aktivira, no kasnije popodne ta informacija je demantovana.

Zanimljivo da je Hasan Salihamidžić za sada pošteđen kada govorimo o medijskim strelicama, mada je direktno možda i odgovorniji za aktivnosti na tržištu...

Možda je rano da se Oliveru Kanu sudi za angažovanje Tomasa Tuhela (i smenu Nagelsmana) - svakako će prikladnije biti o tome govoriti na kraju sezone - međutim neke nas činjenice već usmeravaju ka formiranju konačanog mišljenja.

Nagelsman je u Ligi šampiona imao učinak 8/8. Uspešno je izašao iz najjače grupe, pobedivši po dva puta i Barselonu i Inter (primivši samo dva gola), da bi potom mrežu zadržao netaknutom i protiv jednog od najvećih favorita takmičenja - Pari Sen Žermena. Otpušten je posle trećeg poraza u sezoni i odlaska na odmor u nezgodnom momentu.

Tomas Tuhel ekipu je preuzeo pre dvadesetak dana i doživeo tri poraza, koliko Nagelsman za osam meseci. Nekadašnji trener Čelsija pritom je eliminisan iz dva takmičenja. Pored Lige šampiona ispao je i iz DFB kupa.

A dobro je poznato šta se i koliko ceni u Minhenu. Objasnio je to jednom prilikom Henes:

"Dugoročno gledano, titula je postala malo za nas. Sezona se ne može smatrati uspešnom ukoliko nismo među četiri najbolja tima u Evropi".

Treba li bolji 'kantar' da se izmeri Tuhelov dosadašnji učinak?

Takođe, ne računajući prvi meč protiv Dortmunda u kom novi trener nije mnogo eksperimentisao - jer nije imao ni vremena, tek jedan trening bio je odradio sa timom pred Klasiker - Bajern ni u jednoj utakmici po njim nije uspeo da postigne više od jednog gola?! I još nešto: u tih pet susreta nijedan ofanzivac nije uspeo da postigne pogodak, dok je broj dobijenih duela pao ispod 50 odsto?! Ovaj potonji podatak posebno je iznenađujući, s obzirom da voljni momenat (makar u prvih mah, u prvih nekoliko utakmica) u svakom timu obično poraste s promenom trenera.

To su fakti. A sad malo i o utisku...

Najjednostavnije rečeno, Tuhel je usporio Bajern, učinio ga manje opasnim u završnoj trećini, daleko manje atraktivnim, predvidivim...

Treba li da se vratimo na Kanov segment izlaganja iz obrazloženja Nagelsmanovog otkaza?

U biti, kazao je kako u Bajernu nisu bitne samo pobede, nego i kako se do njih dolazi. U prevodu, mladom stručnjaku zamereno je na manjku atraktivnosti u igri.

Pa ako je i tako, otkud onda izbor pade na Tomasa Tuhela?!

Ali to je već 'detaljčić' koji ne ide na dušu samom Tuhelu - svi vrlo dobro poznaju njegovu filozofiju - već ponovo ljudima iz uprave.

I da zaključimo: koliko god bilo rano za ocene uspešnosti spoja Bajern - Tuhel, teško je oteti se utisku da ovo nije krenulo kako treba. Isto bi moglo da važi i za Kanovo gazdovanje.

"Kriza se očigledno odomaćila. Promena trenera, sada je svima jasno, bila je greška. Kan i Salihamidžić su ove sezone udarili u zid", podvukao je kolumnista Bilda.


tagovi

Oliver KanTomas Tuhel

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara