Sad kad su rešili da potroše 100.000.000 nemaju na koga - Bajernov kasting za centarfora sve tanji

Vreme čitanja: 3min | uto. 18.04.23. | 13:48

Prvom i drugom piku se ne dolazi u Bundesligu, u trećeg ne žele baš toliko da investiraju...

U dane krize kad još ne mogu da se ofrkeste od debakla u Mančesteru; kad su mediji puni naklapanja o skandalu koji je izazvao Sadio Mane neposredno posle utakmice sa Sitijem, a navalna sedmorka (Miler, Gnabri, Sane, Mane, Musijala, Koman, Šupo Moting) više od 400 minuta nije postigla gol, teško je poverovati da u Minhenu neko od glavešina makar i kroz zube nije procedio: 'kakvu grešku napravismo sa Erlingom Halandom'!

Bajern se letos nije dovoljno angažovao oko dovođenja norveškog golgetera iz Dortmunda - delom i zbog toga što nije imao jasnu situaciju sa Robertom Levandovskim i njegovom sudbinom - zbog čega debelo ispašta ove sezone. A kako stvari trenutno stoje, situacija neće biti nimalo jednostavna ni tokom leta, za pregovaračkim stolom.

Izabrane vesti

Ne samo da mediji i navijači neće prestati da spočitavaju nemali kiks sa Halandom, nego će Hasan Salihamidžić i Oliver Kan imati ozbiljan izazov pred sobom da angažuju napadača top klase, kakav je neophodan Bajernu - u šta više niko ne sumnja.

Eksperiment s taktikom bez klasičnog špica nije uspeo. Sadio Mane i Serž Gnabri pali su na ispitu za 'lažnu devetku', pa je tako Erik Maksim Šupo Moting silom prilika promovisan u prvog napadača jesenas. Međutim Bavarci novu sezonu ne smeju da dočekaju sa kamerunskim veteranom kao jedinom opciom na mestu centarfora.

"Naravno da ćemo sesti i videti šta možemo da uradimo tokom leta", kazao je pre nekoliko dana zabrinuto Braco Salihamidžić i na neki način vratio fokus na Bajernov 'kasting' za napadača.

I onda dolazimo do ozbiljnog problema s kojim se suočavaju čelnici minhenskog velikana. Nakon što je prema insajderskim informacijama volja prvog pika nemačkog šampiona - Harija Kejna - da zaigra u Bundesligi ozbiljno dovedena u pitanje, nešto slično dešava se i sa drugom metom. U pitanju je trenutno prva 'puška' Napolija, Viktor Osimen (24).

"Osimen je prava mašina. Ako bi Bajern mogao da ga dobije, on je po meni rešenje broj jedan", izjavio je stručni konsultat Skaja Didi Haman.

I dok je ranijih godina nemački šampion često gubio neke bitke na tržištu jer nije želeo da plaća astronomske cifre i ponaša se poput 'pijanih milijardera' iz premijerligaških klubova, sada je problematika druge prirode. Novi šef finansijskog sektora Mihael Diderih nedavno je u intervjuu za klupski magazin "51" poručio kako ne isključuje transfer vredan 100.000.000 evra na leto, međutim postavlja se sledeće pitanje: na koga toliki novac potrošiti ako ni Kejn ni Osimen nisu zainteresovani za dolazak u Bundesligu?

A da je tako, makar u slučaju Viktora Osimena, stiže neka vrsta potvrde od aktuelnog sportskog direktora Majnca Martina Šmita, čoveka koji je sarađivao sa Nigerijcem tokom 2017. i 2018. godine u Volfzburgu.

"Da, Premijer liga je oduvek bila njegov san i primarni cilj. Čak i tada dok nije bio u prvom planu u kod mene. Momak ima neverovatan potencijal, atletski je građen, brz, s dobrom skok igrom, odličnim osećajem za gol"...

Uostalom, Osimen je i sam tokom prošlog meseca u intervjuu za The Athletic pričao o svojim željama:

"Radim naporno svakodnevno kako bih jednog dana mogao da ispunim svoj najveći san i zaigram u Engleskoj", kazao je između ostalog.

A lista zainteresovanih nije mala. Pored Arsenala, Čelsija i Mančester Junajteda na njoj su navodno Real Madrid i Pari Sen Žermen. Bajern, odnosno Bundesliga, u takvoj konkurenciji, sva je prilika, neće imati neku naročitu šansu.

Džaba i to 'koferče' sa upakovanih 100.000.000...

Opcija C u Zebener štrase trenutno je raspucani napadač Ajntrahta Randal Kolo Muani (24). Strelac 20 i asistent u 14 pogodaka ove sezone. S njim je situacija nešto drukčija. Naime, Bajern za njega baš i nije spreman da izdvoji tako veliku svotu, a klub iz Frankfurta se nada rekordnom prihodu - najmanje 70.000.000 evra.

Ova pat pozicija proizilazi iz odavno uspostavljene politike Bavaraca koja podrazumeva da se nemačkim klubovima ne isplaćuju astronomska obeštećenja. U poslednjih deset godina na listi najskupljih pojačanja Bajerna (Ernandez, De Liht, Sane, Toliso, Martinez, Vidal...) samo je jedan igrač doveden iz budesligaškog rivala - Dajo Upamekano (42.500.000).


tagovi

Randal Kolo MuaniHari KejnViktor Osimen

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara