Ćavi Ernandez (©Reuters)
Ćavi Ernandez (©Reuters)

Čovek pobedničkog mentaliteta: Ćavijev učinak posle 50 ligaških utakmica bolji od Gvardiolinog

Vreme čitanja: 3min | pon. 06.03.23. | 21:48

Po broju bodova od trenera Barselone ispred je samo Luis Enrike, dok je po broju pobeda u Top 5 Primere

Kada je pre nešto manje od godinu i po dana nasledio tim Barselone od Ronalda Kumana, mnogi su bili skeptični hoće li Ćavi Ernandez uspeti da vrati Barselonu na trijumfalnu stazu.

Trenersko iskustvo iz katarskog Al Sada nije baš nešto što uliva poverenje, ali ako neko zna kako se pobeđuje noseći dres kluba sa Nou Kampa, onda je to dugogodišnji kapiten i mozak tima. Verovao je Đoan Laporta u Ćavijev pobednički mentalitet i, čini se, pogodio.

Izabrane vesti

Od ekipe bez trunke samopouzdanja koju mu je ostavio Kuman, 43-godišnji Katalonac je napravio šampionski tim. Iako ima još dosta da se igra u Primeri, trenutnih devet bodova prednosti u odnosu na Real Madrid nagoveštavaju povratak trofeja u Barselonu. Svakako, pomak koji je napravio od 6. novembra 2021. do danas jasno je uočljiv. Real je ove sezone dvaput savladan, Atletiko Madrid je na 17 bodova razlike, međutim, senku na, zasad odličnu sezonu u domaćim okvirima baca neuspeh u Evropi.

Barselona je eliminisana iz Lige šampiona u konkurenciji Bajern Minhena i Intera, a u Ligi Evrope ju je zaustavio Mančester Junajted. To što je trenutno najbolji "u selu", ali daleko od konkurencije "u gradu" znači da je Ćavi tek na pola puta od željenog cilja. Imala je Barselona uspone i padove kroz svoju istoriju, da bi u eri Lionela Mesija standardi postali najviši mogući. Navijači očekuju da ekipa iz godine u godinu osvaja španski i bori se za evropski tron. Tekuća sezona je prva "puna" sa nekadašnjim kapitenom u ulozi trenera, pa će mu za poraze na međunarodnoj sceni biti progledano kroz prste.

Ali, trudi se Ćavi da to maksimalno nadomesti kod kuće. I, dobro mu ide.

Nedeljni duel sa Valensijom bio je 50. ligaški u kom je Barselona igrala pod njegovom komandom i učinak je za svaku pohvalu: 37 pobeda, sedam remija i šest poraza. Ukupan broj osvojenih bodova je 118, čije je Ćavi za jedan nadmašio svog nekadašnjeg mentora Pepa Gvardiolu, ali je nedostižan ostao Luis Enrike sa čak 124 od mogućih 150 bodova u prvih 50 utakmica Primere kao trener Barselone.

Ipak, gledajući broj pobeda u pomenutom periodu, Ćavi se našao u Top 5 španskog prvenstva. Izjednačio se sa Karlom Anćelotijem, a ispred su Zinedin Zidan i Žoze Murinjio sa po 39 i bivši trener Real Madrida, Migel Munjoz, čija je ekipa 60-godina prošlog veka u prvih 50 utakmica sa njim kao trenerom pobedila čak 40 puta.

Veliki je posao i dalje pred Ćavijem da se dokaže u ulozi trenera, ali kao neko ko je u igračkim danima bio svetski i dvaput evropski prvak, te četiri puta osvojio Ligu šampiona, a osam puta Primeru, čini se da mu prenošenje šampionskog gena na igrače dobro ide.

"Došao sam spreman. Moj DNK se nije promenio. Ideja je i dalje ista: Da budemo protagonisti, da držimo loptu, da stvaramo šanse i da imamo intenzivnu Barselonu. Moramo da popravimo mnogo stvari. Biće napetih momenata, ali moramo da budemo ujedinjeni i da veslamo u istom smeru. Sve u cilju da Barsa opet osvaja titule", izjavio je Ćavi po povratku u klub.

Deluje da radi kao što je najavio.


tagovi

ĆaviBarselona

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara