Kasper Hjulmand (©Reuters)
Kasper Hjulmand (©Reuters)

Danci gledaju daleko, ali žreb im nije naklonjen

Vreme čitanja: 3min | uto. 22.11.22. | 11:40

S jednim od najubojitijih napada i najčvršćom odbranom u evropskim kvalifikacijama Danci su favorit protiv Tunisa, ali i potencijalno veliko iznenađenje Mundijala u Kataru

Sa prosečno tri data gola, a ukupno svega tri primljena u deset utakmica kvalifikacija za Svetsko prvenstvo; sa dve pobede u Ligi nacija nad aktuelnim svetskim prvacima Francuzima; sa zdravim i spremnim Kristijanom Eriksenom; sa polufinalom Evropskog prvenstva, reprezentacija Danske prepuna optimizma doputovala je u Katar, spremna da napravi iskorak u odnosu na svoje ranije rezultate na Svetskom prvenstvu.

Dosad je severnjacima najbolji učinak bio četvrtfinale 1998. u Francuskoj, dok su još triput prošli grupu. Mundijal u Kataru za Dance će biti šesti put da učestvuju na smotri najboljih planetarnih reprezentacija, a sjajan učinak u kvalifikacijama daje Dancima za pravo da gledaju daleko.

Izabrane vesti

Mnogo toga zavisiće od pozicije u grupnoj fazi, jer ukoliko budu drugoplasirani najverovatnije će se ukrstiti sa Argentinom (od koje se očekuje prvo mesto u Grupi C). Da bi izbegli Gaučose, izabranici Kaspera Hjulmanda, moraće da završe ispred Francuske, Tunisa i Australije. S obzirom na to da su ih pobedili dvaput ove godine, deluje da će im biti lakše da završe ispred aktuelnih svetskih prvaka nego da eliminišu jednog od glavnih favorita, predvođenog Leom Mesijem koji igra svoj poslednji Mundijal s ciljem da stavi krunu.

Mnogo toga zavisiće od premijerne utakmice Grupe D, u kojoj se Danska od 14 časova sastaje sa Tunisom, jednom od godinama unazad najboljih afričkih selekcija, ali bez mnogo šansi u Kataru.

Tunišani imaju iskusan tim, u kom je prva zvezda napadač Vahbi Hazri koji ima ogromno iskustvo igranja u francuskoj Ligi 1, a predvodi ih veoma ambiciozni selektor Džalel Kadri, koji je najavio da će podneti ostavku ukoliko Tunis ne prođe grupnu fazu. Mora mu se odati priznanje za hrabrost...

Imaju Afrikanci još neke igrače koji poput Hazrija igraju u Evropi - Elijes Skiri (Keln), Aisa Lajduni (Ferencvaroš), Montasar Tabri (Lorijan), Dilan Bron (Salernitana... - ali više od polovine (15 od 26) igra ih za afričke ili azijske klubove, tako da i nema baš mnogo osnova za bombastične najave.

Mnogo više očekuje se od pozadi čvrste i napred precizne Danske. Pitanje je za koju formaciju će se opredeliti Hjulmand u Kataru, pošto je postavka 3-4-2-1 donela polufinale na prošlom Evropskom prvenstvu, ali je povratkom Kristijana Eriksena u kvalifikacijama za Mundijal Danska često igrala i 4-3-3. Prevagu u duelu sa Tunisom mogla bi da donese upravo sredina, pa je za očekivati da će selektor Danske odabrati formaciju sa Eura.

Na Evropskom prvenstvu Danci su startovali porazima od Finske i Belgije, ali su onda savladali Rusiju za prolaz, pa Vels i Češku, da bi ih u polufinalu zaustavila Engleska tek u produžecima. Na prethodnom Mundijalu u Rusiji bili su bolji od Perua, pa igrali nerešeno sa Australijom i Francuskom, s kojima ih je sudbina ponovo spojila - što je još jedan razlog za optimizam u državi na severu Evrope. U nokaut fazi eliminisao ih je kasniji finalista Hrvatska tek na penale.

Tunis je 2018. takmičenje završio u grupnoj fazi, pošto je bio iza Engleske i Belgije, a ispred Paname.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

SVETSKO PRVENSTVO, GRUPA D - 1. KOLO

DANSKA - TUNIS, 14.00 (Arena Sport, RTS)

Al Rajan

Stadion: Edžukejšn Siti

Sudija: Sezar Ramos (Meksiko)

Očekivani sastavi:

Danska (3-4-2-1): Šmajhel - Andersen, Kjer, A. Kristensen - R. Kristensen, Hojbjerg, Dilejni, Mele - Eriksen, Skov Olsen - Brajtvajt.

Tunis (4-3-3): Damen - Drager, Talbi, Bron, Ben Kvanes - Skiri, Šaleli, Lajduni - Hazri, Žaziri, Ensakni.

SVETSKO PRVENSTVO - 1. KOLO

Grupa D

Utorak

14.00: (1.68) Danska (3.60) Tunis (7.00)

20.00: (1.27) Francuska (5.50) Australija (12.00)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

reprezentacija Danskereprezentacija TunisaKatar2022Kristijan EriksenKasper Šmajhel

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara