De Brujne i Haland (Reuters)
De Brujne i Haland (Reuters)

De Brujne i Haland uzeli Arsenalu i titulu i ponos na Etihadu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 26.04.23. | 22:59

Tobdžije doživele debakl u Mančesteru, a iako i dalje drže čelo tabele sa dva boda prednosti, deluje da je pitanje šampiona Engleske rešeno

Poput maratonca što lepršavo ostavi konkurenciju da kaska u prvom delu trke, ali izgubi dah kada je najpotrebnije. Ambiciozno su izgledale Tobdžije, gladne da posle 19 godina konačno pokažu Engleskoj da su oni najbolji i da mogu da odole konstantnim naletima surovog i krvoločnog Mančester Sitija Pepa Gvardiole. Ali 33. kolu, u najbitnijoj utakmici sezone, na najtežem gostovanju engleske elite došli su na Etihad i udarili u maratonski zid. Fenomen poznat kao trenutak trke kada su maratonci toliko iscrpljeni, kada im je telo praktično pojelo sve energetske rezerve i koji ako se prihološki ne prebrodi, obično dovodi do otkaza, pada, odustajanja.

Arsenalovi fudbaleri niti su imali energije, nit' više kvaliteta, nit' psihološke čvrstine da prežive Etihad. Ostavili su u nebeskoplavom mančesterskom hramu ponos, bacili oružje, spustili gard i gledali kako im Kevin De Brujne partijom sezone oduzima titulu za kojom čeznu blizu dve decenije - 4:1.

Izabrane vesti

Izlišno je tražiti krivce u redovima Arsenala. Niti je Mikel Arteta mogao bolje da postavi taktiku protiv svog trenerskog senseja, niti su njegovi puleni mogli da pruže Bog zna koliko jači otpor. Istina je da ih je Aron Ramzdejl, odbranivši četiri, pet kolosalnih šansi, mahom Erlingu Halandu, spasao još veće sramote. Mada je na kraju Haland pronašao način da ga matira i to u petom minutu nadoknade što samo pokazuje koliko je trenutno najveća gol-mašina Evrope gladna rekorda Alana Širera i Endija Kola. Večeras je preuzeo Salahov od 32 gola u sezonama od po 38. utakmica.

Kako je lopta krenula sa centra, tako su Građani masovno nagrnuli ka šesnaestercu Arsenala, koji je izdražao manje od celih sedam minuta. Haland i De Brujne su praktično zamenili uloge. Norvežanin je majstorski pakovao, a Belgijanac u istom maniru postizao golove. Jer nema ekipe u Engleskoj koju De Brujne više voli da maltretira od Arsenala.

Savršeno plasirana lopta po zemlji iz sedmog minuta načela je londonski klub, a virtuozno-mangupska završnica iz 54. minuta potpuno bacila Tobdžije na kolena. Iz svake od tih lopti kao da je vrištalo retoričko pitanje "I vi ste hteli da budete šampioni?". Jer derbi na Etihadu ličio je na sve samo ne na žestoku borbu za titulu. Nadmoć Sitija i beznadežno izdanje Arsenala to nisu dozvolili. Nagovestio je Arsenal vezanim remijima sa Liverpulom (2:2), Vest Hemom (2:2) i Sautemptonom (3:3) da se gasi, da posustaje, da mu je duša u nosu i da nema ni približno dugačku klupu ni dovoljan kvalitet da parira Sitiju.

Oba gola De Brujneu namestila je upravo norveška zver koja osim 33 postignuta ligaška gola ove sezone, od večeras ima i sedam nameštenih. Dominira Haland i u asistencijama, jer samo petorica igrača imaju više spakovanih golova od njega - De Brujne (16), Saka (11), Trosar (9), Robertson (8) i Oliz (8).

Do 16. asistencije De Brujne je stigao u smiraj prvog dela. Prvi utisak bio je da će njegov teledirigovani centaršut iz prekida i pojesti ofsajd Džona Stounsa, ali VAR analiza pokazala je da je Ben Vajt zakasnio sa povlačenjem noge. Stounsov gol je priznat, a Tobdžijama ostaje samo patnja i razmišljanje šta bi bilo, kada bi bilo, odnosno kako bi se utakmica završila da su na pauzu otišli sa jednim golom deficita. Međutim, kako su izgledali na terenu od prvog do poslednjeg minuta, pitanje je da li bi i to imalo ikakvog efekta na konačan ishod.

Za Sitijevog golmana Edersona veče bez mnogo posla, iako je na kraju ipak kapitulirao posle udarca Roba Holdinga. Opuštanje koje nije nimalo koštalo domaćina. Pre toga sve što je video od udaraca u okvir svog gola bila je jedna jedina, prilično lagana lopta Granita Džake. Arsenal u prvom delu jedva da je došao do šesnaesterca Sitija.

Interesantno, Gvardiolini momci nisu preuzeli čelo tabele, Arsenal ga i dalje drži sa dva boda više, ali Građani imaju dve utakmice manje i okršaje sa Fulamom, Vest Hemom, Lidsom, Evertonom, Čelsijem, Brajtonom i Brentfordom. Za to vreme Artetin tim očekuje gostovanje Čelsija na Emiratima, pa odlazak na vrelo gostovanje Njukaslu, a zatim Brajton, Notingem Forest i Vulverhempton.

Nije bilo ni realno da Arsenal napravi čudo na Etihadu. Najnovije brojke kažu da je Gvardiolin Siti večeras srušio Tobdžije i 12. put zaredom uz gol razliku 33:5! Isto kao što nije realno da Siti do kraja sezone skrene sa auto-puta koji vodi ka novoj tituli.

PREMIJER LIGA – 33. KOLO

Utorak

Vulverhempton - Kristal Palas 2:0 (1:0)

/Andersen 3ag, Neves 90pen/

Aston Vila - Fulam 1:0 (1:0)

/Mings 21/

Lids - Lester 1:1 (1:0)

/Sinistera 20 - Vardi 80/

Sreda

Notingem Forest - Brajton 3:1 (1:1)

/Gros 45+3ag, Danilo 69, Gibs-Vajt 90+1pen - Buonanote 38/

Vest Hem - Liverpul 1:2 (1:1)

/Paketa 12 - Gakpo 18, Matip 67/

Čelsi - Brentford 0:2 (0:1)

/Asplikueta 37ag, Embuemo 78/

Mančester Siti - Arsenal 4:1 (2:0)

/De Brujne 7, 54, Stouns 45+1, Haland 90+5 - Holding 86/

Četvrtak

20.45: (5,10) Everton (3,60) Njukasl (1,80)

20.45: (2,35) Sautempton (3,40) Bornmut (3,25)

21.15: (3,00) Totenhem (3,50) Mančester Junajted (2,45)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kevin de BrujneArsenalMančester Siti

Obaveštavaj me

Arsenal
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara