Dušan Tadić u duelu sa Senesijem (©AFP)
Dušan Tadić u duelu sa Senesijem (©AFP)

De Klasiker: Fajenord posti od 2005, Tadić uvek pobeđuje u Amsterdamu

Vreme čitanja: 4min | ned. 19.03.23. | 12:21

Eredivizija: Najveći holandski derbi možda odlučuje o tituli

Ajaks protiv Fajenorda, vođa u poseti največem neprijatelju i konkurentu. Da li će borba za titulu šampiona Holandije ponovo da bude otvorena ili će se prednost u bodovima udvostručiti? Ovo je poslednja utakmica za roterdamskog giganta protiv ekipe koja predstavlja ozbiljnu pretnju. I to ozbiljnu noćnu moru. Ajaks je bio neporažen već sedam utakmica protiv tima iz Roterdama i postigao je gol u 60 od 61 prethodnog sukoba u Erediviziji protiv "glavnog suparnika".

Prethodno izdanje je bilo prilično razočaravajuće. Mnogo izgubljenih lopti, malo pravog spektakla i neizvesnosti u 193. De Klasikeru. Na osnovu slike utakmice, Fajenord je bio čist pobednik, ali na osnovu kvaliteta šansi, Ajaks je imao više prava na tri boda. Podela bodova je zato bila možda i najzaslužnija (1:1).

Izabrane vesti

Posle prvog susreta, trener Fajenorda Arne Slot je bio liričan o svom timu, koji je uspeo da drži veziste Ajaksa pod kontrolom. Došli su do manje od 20 dodira lopte na polovini Fajenorda tokom celog meča i dozvolili samo dodir lopte jednog od trojice vezista u svom šesnaestercu.

Pod vođstvom Slota, primetno je da se malo toga zaista menja u Fajenordovoj igri. Pogotovo bez lopte. Ponos juga nastavlja da vrši veliki pritisak i osvaja lopte u poslednjoj trećini. U proseku uzima 7,9 lopti po utakmici protiv najboljih pet protivnika u poređenju sa 7,4 protiv ostalih.

Fajenord je počeo da igra mnogo bolje u ofanzivi u "vrhunskim duelima". Prošle godine je postizao u proseku 1,38 golova po utakmici, a ove je to 2,14. Nešto što se ipak ističe ove sezone - Fajenord je šutirao 20,2 puta po utakmici u Erediviziji, češće od bilo kog drugog tima u ligi.

14.30: (1,77) Ajaks (3,70) Fajenord (4,60)

Takođe, roterdamski tim uzima najviše poena po duelu. Iako nije pobedio u poslednjih šest utakmica protiv najboljih pet u sezoni 2021/2022, samo je jednom ove sezone izgubio od takmičara za titulu (PSV, poraz 4:3). To je jedini meč koji je tim sa De Kajpa izgubio ove sezone u šampionatu.

Pogled na igrače koji su postigli najviše golova u mečevima protiv najboljih pet klubova pokazuje da dugotrajna potraga za pravim bočnim tandemom može da prestane. Alireza Džahanbakš i Usama Idrisi su se pokazali kao zlatni u tim mečevima. Ime koje je upadljivo u poslednje vreme je Santijago Himenez. Meksikanac je sada stalni napadač i precizan je bio u svakoj od poslednja četiri gostovanja u takmičenju. On može da postane prvi igrač Fajenorda od Gracijana Pelea koji je zatresao mrežu u pet uzastopnih mečeva lige na strani.

S druge starne, od dolaska Džona Heitinge na mesto privremenog trenera u Ajaksu, samopouzdanje se vratilo u Amsterdam. Tamo gde je Alfred Šrojder napravio kolaps tumbanjem igrača na pozicije koje im baš i ne odgovaraju, Heitinga je ispravio stvari. Edson Alvarez, Mohamed Kudus i Dušan Tadić mogu da odahnu, i kao takvi pružaju najvipše na terenu i nose Ajaks u pohodu na odbranu trona.

Johan Krojf arena (©Reuters)Johan Krojf arena (©Reuters)

Ono što bi moglo da ide u prilog domaćem klubu je to što Heitinga zna kako da se bori protiv Fajenorda. U svojoj aktivnoj profesionalnoj karijeri, centralni defanzivac je osam puta igrao sa Ajaksom protiv Fajenorda u Erediviziji i prošao bez ijednog poraza, pošto je slavio pet puta. Dodajmo da je Tadić slavio u sva četiri ligaška duela na Amsterdam areni protiv najvećeg rivala.

Neobuzdano poverenje Kopljanika u srećan kraj potiče od dobre forme, jer je Ajaks pobedio u svakoj od poslednjih sedam utakmica Eredivizije. Ako i Fajenord padne preko kolena, može da zabeleži osam trijumfa u ligi prvi put od decembra 2019.

Možda to ima veze i sa veoma povoljnim istorijskim učinkom protiv "glavnog rivala". Poslednji put Fajenord je pobedio u Johan Krojf Areni 28. avgusta 2005. (1:2). Čuveni duo K2 – Dirk Kajt i Salomon Kalu – tada je napravio razliku. Od tada, Ajaks je bio neporažen u 19 mečeva - 17 pobeda, dve nerešene - protiv Fajenorda, od kojih 16 u Erediviziji.

Heitinga ima na raspolaganju skoro kompletnu selekciju, samo je turski defanzivac Kaplan van konkurencije.

"Ne mislim da bi utakmica sa Fajenordom definitivno odlučila o tituli, s druge strane, to može da bude izuzetno važno sa psihološke tačke gledišta. Ako izgubimo, zaostajaćemo već šest bodova i bilo bi nam mnogo teže da dišemo. Naprotiv, pobeda bi nas približila tituli i dala bi nam neophodno samopouzdanje", rekao je strateg Ajaksa.

Treneru roterdamskog kluba Arneu Slotu već duže vreme nedostaju Timber, Valemark i golman Bijlov, defanzivac Hartman možda neće startovati zbog bolesti.

"Duel sa Šahtjorom je iza nas, a iako želimo da ga pratimo, sada očekujem potpuno drugačiji meč. Ajaks ima ogroman motiv da pobedi i njegov kvalitet je neosporan, volja i odlučnost će biti glavni odlučujući faktor", poručio je Slot.

---------------

Novo, 23. kolo Mozzart Prognozzera je pred nama, nastavlja se borba za vredne nagrade i glavni dobitak od 200.000 dinara! Kao i uvek pred vama je 10 utakmica, a sve što treba da uradite je da tipujete tačne rezultate i postarate se da vam plasman i posle ove runde bude još bolji.

---------------

EREDIVIZIJA - 26. KOLO

Petak

Volendam - Fortuna Sitard 2:1 (1:0)

/Ejting 42, Bur 52 - Noslin 62/

Subota

Utreht - Go Ahed 1:2 (1:1)

/Duvikas 41 - Edvadsen 45, Vilumson 90+4/

Emen - Sparta 0:2 (0:1)

/Saito 44, Van Kroj 89/

RKC - NEC 1:3 (0:3)

/Anita 61 - Tanane 18, 31, Tavšan 26/

Nedelja

12.15: (2,80) Groningen (3,30) Herenven (2,55)

14.30: (1,77) Ajaks (3,70) Fajenord (4,60)

14.30: (2,70) Ekscelzior (3,35) Kambur (2,60)

16.45: (5,80) Vitese (3,80) PSV (1,62)

20.00: (2,20) Tvente (3,40) AZ Alkmar (3,30)

***kvote su podložne promenama



tagovi

EredivizijaAjaksFajenordDušan Tadić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara