Bruno Petković, Robert Prosinečki, navijači Hajduka, Dominik Livaković i Marko Livaja (©Reuters)
Bruno Petković, Robert Prosinečki, navijači Hajduka, Dominik Livaković i Marko Livaja (©Reuters)

Dinamo "večiti" šampion: Da li je vreme da se titula posle skoro dve decenije vrati na Poljud?

Vreme čitanja: 7min | pet. 21.07.23. | 09:34

Velikim derbijem na Maksimiru, između Zagrepčana i Splićana, večeras (20.00) počinje nova sezone u HNL-u. Branilac titule zasad sa Dominikom Livakovićem i Lukom Ivanušecom. Marko Livaja udarna igla Hajduka, povratak Ivana Perišića u magli. Robert Prosinečki na klupi Rudeša, novog člana elite

Ako se za neki šampionat može reći da je bio dosadan u ovom milenijumu, bar kada je u pitanju prvak, onda je to HNL. Dinamo je "večiti" šampion Hrvatske. Poslednjih godina, Hajduk mu se približio, preti, ali nedovoljno da se posle davne 2005. godine pobednički šampionski pehar vrati na Poljud. Poslednjih 18 sezona, Modri su čak 17 puta bili najbolji. Rijeka je 2017. godine uspela da prekine trijumfalni niz Zagrepčana, ali je onda dominantan klub u "lijepoj njihovoj" osvojio još šest vezanih kruna.

Dinamo ne blista poslednjih godina, ali Splićani to ne umeju da iskoriste. Osijek i Rijeka su uvek u vrhu, ali ne mogu da prete finansijski platežnijim rivalima, pa se ni ove sezone ne očekuje da mogu da se umešaju u borbu za titulu.

Izabrane vesti

Uzbudljiviji početak hrvatske elite nije mogao da bude – večeras (20.00) na Maksimiru sudar ljutih rivala. Hajduk dolazi posle nedelju dana opet u prestonicu. U predigri sezone, Dinamo je pobedio Splićane sa 1:0 u Superkupu i najavio da se on i dalje pita, da neće da preda tron ekipi iz Dalmacije.

20.00: (1,75) Dinamo (3,60) Hajduk (4,90)

Sistem takmičenje se nije menjao. U eliti je 10 klubova, koji će da odigraju 36 kola, odnosno svako sa svakim po četiri puta. Iz HNL-a je ispao Šibenik, dok je Zagreb dobio i trećeg člana najboljeg društva. Dinamu i Lokomotivi pridružio se Rudeš, tim koji je ovog leta preuzela legenda Crvene zvezde Robert Prosinečki. Popularni Žuti pokušaće u debitantskoj sezoni da izbori opstanak. Samo jedan tim ispada.

DINAMO ZASAD U NEPROMENJENOM SASTAVU, LIVAKOVIĆ I IVANUŠEC BLIZU ODLASKA

Na kormilu Dinama ostao je nekadašnji igrač ovog kluba i bivši reprezenativac Hrvatske Igor Bišćan, koji je početkom aprila seo na užarenu klupu i uspeo da sačuva prednost i okiti se titulom. Iako je prošle nedelje Dominik Livaković bio na pragu Fenerbahčea, pominjalo se obeštećenje od 9.000.000 evra, transfer još nije realizovan, pa će popularni Livi stati između stativa u duelu sa Hajdukom.

I Luka Ivanušec je bio blizu odlaska, zasad su obojica na Maksimiru, ali će najverovatnije tokom ovog prelaznog roka napustiti hrvatskog šampiona. Misija Dinama na početku sezone biće kvalifikacije za Ligu šampiona i napad na grupnu fazu evro-elite. Šampionska ekipa je ostala zasad na okupu, a stigla su dva pojačanja – Maksim Bernauer iz francuskog drugoligaša Pariza za 1.200.000 evra i Mauro Perković iz Istre za 2.000.000. Novajlija bi uskoro trebalo da bude i Japanac Takuro Kaneko.

Igor Bišćan priključio je nekoliko mlađih igrača, neki su se vratili s pozajmica i očekuju šansu u novoj sezoni. Kostur tima je ostao isti, a kako piše Germanijak jedini koji zasad preti da bi mogao da poremeti uređeni poredak je Petar Sučić, mladić koji je prošlu sezonu odradio na pozajmici u šampionu Bosne i Hercegovine Zrinjskom.

Luka Ivanušec (©Reuters)Luka Ivanušec (©Reuters)

U napadu se najviše očekije od reprezentativca Hrvatske Bruna Petkovića. Iza su Ivanušec, Baturina i Špikić. Dobra vest je da se od teške povrede oporavio Boško Šutalo. Dinamo u novu sezonu u Hrvatskoj ulazi kao favorit.

SPLIT ČEKA IVANA PERIŠIĆA, LIVAJA OPET GLAVNI ADUT

Hajduk se vraća posle godina tumaranje i agonije, ali zasad dovoljno samo za dva vezana Kupa Hrvatske. Titula nije bila ni blizu Poljuda. Prošle sezone 10 bodova manje od ljutog rivala, a godinu dana ranije -7. Trend povratka bivših asova mogao bi da bude nastavljen i ovog leta. Nedeljama se spekuliše da je Ivan Perišić na pragu povratka u klub posle 17 godina, ali taj transfer je i dalje u magli. U Splitu hrvatskog reprezenetaitvca čekaju raširenih ruku, ali koči ga ugovor koji ima sa Totenhemom. Poslednjih dana utihnule su priče o povratku asa u Split.

Skoro dve decenije, tačnije 18 godina, od 2005, Splićani čekaju na krunu. Grad i regija žive za Hajduk, Torcida je verna, puni tribine. Glad za trofejem je velika. Ivan Leko je stigao prošle zime i uspeo da stabilizuje ekipu. Nosioci igre su ostali. I dalje su sve oči uprte u Marka Livaju, a tu su i Filip Krovinović, Dario Melnjak, Emir Sahiti, Rokas Pukštas. Danijel Subašić je završio karijeru, veteran Nikola Kalinić se nije proslavio posle povratka iz Italije. Nije bio u planovima trenera Leka, pa je napustio klub. Otišao je veliki broj igrača s Poljuda – Stefan Simić, Marko Fosati, Đerđ Lovrenčič, Agustin Aneljo, Čidozi Avazijem, Josip Vuković...

Na pragu odlaska je Luka Vušković, dok bi klub mogli da napuste i Jan Mlakar i Emir Sahiti, ali su zasad tu i počeće sezonu u belom dresu. Hajduk se opredelio da pojačanja budu iskusni igrači. Najzvučnija pridošlica je Vadis Ođiđa Ofoe koji je stigao iz belgijskog Genta. Prvi novajlija ovog leta bio je Zvonimir Šarlija iz Panatinaikosa, a tu su i Albanac Leon Dajaku koji ima nemački pasoš. Fahid Moufi je stigao iz portugalskog Portimonensea, a Ismael Dialo iz Ajačija. Ni za jednog nije plaćeno obeštećenje, došli su kao slobodni igrači.

Na startu šampionata Leko ne može da računa na povređenog Lovra Kalinića, dok su roviti i Josip Elez i Dino Mikanović. Ako dođe Perišić, šanse da se ugrozi Dinamo rastu. Ovako, Zagrepčani imaju pol-poziciju.

OSIJEK I RIJEKA SE BORE ZA "KOTU 3"

Rijeka je imala turbulentnu prošlu sezonu. Dolazak Sergeja Jakirovića, koji je imao odlične rezulzate sa Zrinjskim u Bosni i Hercegovini, pokrenula je ekipu. Čak je i trofej mogao da ode na Rujevicu, ali u finalu Kupa Hrvatske opet je Hajduk bio bolji na Poljudu. Mnogo promena je bilo u timu s Kvarnera. Prins Ampem je otišao u Tusku, nema više u timu ni Marka Đuričina, Pabla Alvareza, Antona Krešića, Andra Babića...

Rijeku bi mogao da napusti kapiten, golman Nediljko Labrović. Novajlije su Dejan Petrović, Marijan Čabraja, Marko Pašalić, Franjo Ivanović, Stjepan Radeljić, Toni Fruk... Cilj Rijeke je izlazak u Evropu.

Osijek su prošle sezone vodila čak četvorica trenera. Pokušaj sa Nenadom Bjelicom da se napadne trofeji nije urodio plodom. Stjepan Tomas ima ekipu za gornji deo tabele, za borbu za Evropu, za treće mesto sa Riječanima, ali čini se da ekipa iz Slavonije ne može da pripreti Dinamu i Hajduku. Mirlind Daku je prodat Rubinu iz Kazanja za 1.200.000, a Jevgen Čeberko Kolumbusu za 1.000.000. Stigli su igrači bez obeštećenja - Petar Pušić, Oleksandr Drambajev iz Šahtjora, kao i tandem Šerifa Renan Guedes i Stefanos Evangelu. Ramon Mierez i Kristijan Lovrić biće i ove sezone udarni tandem u napadu. Tim iz Slavonije će naredne sezone igrati na novom stadionu Opus areni, kapaciteta 13.005 mesta.

Subota, 21.00: (1,57) Osijek (3,70) Slaven (7,00)

Lokomotiva iz Zagreba ume da iznenadi, mogla bi da se umeša u borbu za Evropu, da razbije „veliku četvorku“. Istra, Varaždin i Slaven Belupo žele sredinu tabele, Gorica bi da izbegne grčevitu borbu za opstanak kao prošle sezone, dok je nepoznanica Rudeš. Najveće ime sedi na klupi, u pitanju je Robert Prosinečki. Novi čan elite igraće kao domaćin u Kranjčevićevoj ulici. U klubu su velika imena hrvatskog fudbala, Silvio Marić i Josip Šimunić, dok je nekadašnji trener Zvezde preuzeo ulogu trenera od Davora Mladine.

Očekivalo se da će poznata imena u klubu da budu magnet za pojačanje, ali su ona zasad izostala. U Dinamu su sa pozajmice vratili Tomislav Krizmanić i Ivan Laća, otišao je u Varaždin Antonio Boršić, dok su novajlije pretežno igrači koji su bili deo drugoligaškog karavana prošle sezone poput Mihaljevića iz Vukovara, Plazonje, Ljubanovića... Mnogo u Ridešu očekuju od Jakova Bašića, dok su internacionalci Brajan Odei iz Sasuola i Abubakar Kamara iz francuskog niželigaša Bobinja. Borba za opstanak je glavni cilj Zagrepčana.

Jedini fudbaler iz Srbije koji će igrati u HNL-u je Novosađanin Mladen Devetak koji će braniti boje Istre. U Pulu je stigao na jednogodišnju pozajmicu iz Palerma. Prema proceni portala Transfermarkt ubedljivo najvrednije fudbalere ima Dinamo – 109.200.000 evra. Više od duplo manje vredi Hajduk – 50.700.000, a slede Rijeka, Osijek, Lokomotiva... Slaven iz Koprivnice ima najskromniji tim, procenjen na 6.700.000 evra.

Hajduk i Rijeka imaju najviše stranaca, po 15, Dinamo ih ima 13, a najmanje internacionalaca je u Varaždinu, samo šestorica. Lokomotiva iz Zagreba ima najmlađi tim sa prosekom od 22,9 godina, a najiskusniji je Osijek sa 25,1.

HRVATSKA 1 – 1. KOLO

Petak

20.00: (1,75) Dinamo (3,60) Hajduk (4,90)

Subota

18.55: (1,40) Rijeka (4,60) Rudeš (8,00)

21.00: (1,57) Osijek (3,70) Slaven (7,00)

Nedelja

18.55: (2,40) Gorica (3,40) Varaždin (2,95)

21.00: (2,25) Lokomotiva (3,35) Istra (3,25)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Hrvatska 1Hrvatska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara