Dominik Livaković (©Reuters)
Dominik Livaković (©Reuters)

Dinamova fabrika radi punom parom, a kasa preliva li preliva... Nek se velikani spreme da dreše kesu

Vreme čitanja: 4min | sub. 10.12.22. | 14:04

Što je zainteresovanima bilo mnogo za Livakovića kada su na Maksimir dolazili da pitaju za zdravlje hrvatske jedinice, sada je sića. Duboko će zavući ruku u džep

Ne tako davno na svetskim prvenstvima su glavnu reč vodili golmani, proslavili su se Giljermo Očoa, Kejlor Navas… A, i na Mundijalu u Kataru su u centru pažnje opet – golmani. Vojćeh Ščensni je skidao nemoguće do osmine finala i Francuske, marokanski čuvar mreže Jasin Bunu činio je čuda u penal-seriji protiv Španije, Emilijano Martinez jedan je od četvrtfinalnih junaka Argentine, a prva zvezda među golmanima – možda i sveukupno gledano – je Dominik Livaković.

Često je Livaković bio na udaru kritika. Za mnoge, ne i za Zlatka Dalića, upitno je bilo hoće li biti hrvatska “jedinica” u Kataru. Više nema nikakve dileme da je prvi i pravi izbor, to sada u Hrvatskoj niko ne dovodi u pitanje nakon što je svetski viceprvak do polufinala dvaput prošao posle boljeg izvođenja jedanaesteraca. Novo pitanje koje se nadvilo nad pustinjom glasi: Koliko će Dinamo zaraditi? Nek se spreme velikani da dreše kesu.

Izabrane vesti

Donedavno je Dinamo očekivao da na Maksimir stigne ponuda teška oko 15.000.000 evra. Sada će zasigurno tražiti poprilično više, jer se Dominik Livaković izborio sa demonima, eksplodirao na Svetskom prvenstvu i izjednačio, pa i oborio brojne rekorde. Sa tri odbranjena penala protiv Japana stao je rame uz rame sa Danijelom Subašićem i Rikardom, u seriji protiv Brazila skinuo je još jedan, na otvaranju, i dao hrvatskim šuterima fore. Na celoj četvrtfinalnoj utakmici je imao 11 odbrana, čak sedam izkaznenog prostora, a samo u prvom poluvremenu zabeležio je više intervencija nego Alison na čitavom prvenstvu.

Otuda ne čudi ni što ga Mislav Oršić kuje u zvezde i prodaje, jer posle Mundijala biće pravi trenutak. Livakoviću cena može samo da poraste. Ako postoji perfektan tajming, onda je to kroz mesec i kusur dana. A, biće interesenata. I te kako.

Hoće li se neko prodati? Ja ću ostati sigurno, a Livija ćemo da prodamo. Ako ga ne prodamo sada, nećemo nikada“, rekao je Mislav Oršić.

Jedan miljenik zagrebačkih ulica teško će posle bravura na Mundijalu ostati na istoj adresi, drugi ni ne pomišlja da ih napusti. Morio je virus Mislava Oršića, bilo je upitno hoće li krilni napadač zagrebačkog Dinama i kada biti spreman, uveo ga je Zlatko Dalić u finišu drugog produžetka umesto Marcela Brozovića koji je do tada trčao kao navijen. Hrvatima to više nije bilo potrebno, već čovek koji zna da namesti ili spakuje gol.

Još kako je to činio Mislav Oršić u modrom dresu, došao je red i na reprezentativni.

Preokrenuo je momak sa Kustošije tok utakmice, proradila je Dinamova navala. Toliko puta viđeno. Samo ovoga puta uloge su bile obrnute. Ubicu lonsonskih klubova, kog su dobro upamtili Totenhem, Vest Hem i naposletku Čelsi, u ulozi režisera. Bruno Petković – egzekutor.

Kuburio je Petković sa golovima, bivao kritikovan zbog realizacije, pa je prozvan “devet i po”. Ni “desetka”, ni “devetka”. Nešto između. Teško da će to u Hrvatskoj neko u skorije vreme izustiti, ali jeste Mislav Oršić nešto zanimljivo posle najveće pobede hrvatske reprezentacije.

Pokazali smo i da naša liga ima igrače na koje reprezentacija može da se osloni”.

Mislav Oršić (©Reuters)Mislav Oršić (©Reuters)

U istorijskom trijumfu Hrvatske ključne uloge imali su Dinamovi fudbaleri. Konkretno tercet Dominik Livaković – Mislav Oršić – Bruno Petković. Skinuo je Livaković “brdo” zicera, ofanzivci prodali akcije kao Milanu na San Siru i Čelsiju na Maksimiru. Hrvatska je u polufinalu, a ima čak šestoricu igrača iz domaćeg šampionata…

Nekada su špicevi Vatrenih dolazili iz Bajerna, Juventusa, Milana, Atletiko Madrida… Danas iz Dinama i Hajduka. I nijednog trena svetski šampion nije paničio, ni kada su Brazilci izvozali celu odbranu, a Nejmar zarolao Livakovića i zakucao loptu pod prečku. Prvi potez Zlatka Dalića bio je uvođenje Mislava Oršića.

Hrvatska je na Mundijal stigla sa šestoricom iz HNL-a: Dominik Livaković, Josip Šutalo, Mislav Oršić, Bruno Petković (Dinamo Zagreb), Marko Livaja (Hajduk Split), Ivica Ivušić (Osijek). Brazilci su reprezentaciji dali upola manje igrača iz domaćeg prvenstva (Ribeiro i Pedro iz Flamenga i Veverton iz Palmeirasa), a primera radi iz Argentine sa kojom će u utorak igrati za drugo uzastopno finale samo jedan. Franko Armani iz Rivera.

Francuzi ih imaju šestoricu, Portugalci jednog više, Marokanci trojicu (većina im igra, naročito iz startne postave, u “ligama petice”), odskaču eliminisani Holanđani od osam najboljih svetskih reprezentacija i Englezi koji su bez premca. Van Ostrva igra samo Džud Belingem (Borusija Dortmund).

Iz holandske Eredivizije, kada je reč o timu Luja van Gala koji je posle poraza na penale završio treći mandat, dolazi 11 reprezentativaca Holandije. A, kada je reč o klubovima koji su najveće fabrike talenata, po istraživanju koje je sprovela FIFA, na prvenstvu dominira Ajaks. U školi amsterdamskog giganta poniklo je 11 igrača, zatim sledi kostarikansa Deportivo Saprisa sa 10, pa Al Sad sa devet (i kod jednih i kod drugih svi igraju za jednu reprezentaciju). I onda lisabonski Sporting i zagrebački Dinamo.

Oba kluba su napravila po osam reprezentativaca za dve zemlje. Dinamo sedmoricu za Hrvatsku (Luka Modrić, Mateo Kovačić, Andrej Kramarić, Dejan Lovren, Borna Sosa, Joško Gvardiol, Josip Šutalo), a Špancima je razvio Danija Olma.

I na svakome dobro zaradio. Sve skupa 80.580.000 evra. I opet će. Samo ne na čoveku iz svog sistema, no to niko ni neće računati na Maksimiru dok budu brojali evropske novčanice.

Prvi u redu za prodaju – Dominik Livaković.


tagovi

Katar2022fudbalska reprezentacija hrvatskeDinamo Zagrebex-Yu fudbalEX-YU ligeDominik LivakovićMislav OršićBruno Petković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara