Slavlje fudbalera Hrvatske (©Reuters)
Slavlje fudbalera Hrvatske (©Reuters)

Da se ne lažemo, Hrvati su fudbalska velesila! Izbaciše i Brazil, idu po svetsku krunu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 09.12.22. | 18:47

Vrhunska drama u Al Rajanu i jedna od najvećih pobeda u istoriji Vatrenih

Nije čudo, nego realnost! Jer Hrvatska je fudbalska velesila! Da se ne lažemo! Brazil ide kući, Vatreni kroz četiri dana igraju za novo finale Mundijala! Ponovo su uspeli u svojoj nameri. Uveli su utakmicu u produžetke, tamo gde se - to je sada već aksiom - najkomotnije osećaju, a kada su i u dodatnih 30 minuta pokazali da mogu da se nose sa prvim favoritom i jednim od najboljih timova današnjice, onda ih je i sreća pomazila. Novi penal rulet i novo slavlje - 4:2! Nakon 90 minuta - 0:0; posle produžetaka - 1:1.

Junak: spektakularni Dominik Livaković. Golman Dinama iz Zagreba sakupio je 11 odbrana za 120 minuta, pa sebi lentu igrača utakmice prikačio skinuvši šut Rodrigu u penal seriji.

Izabrane vesti

Tragičar: nesrećni Markinjos. Poturio je nogu na pogrešno mesto četiri minuta pre kraja utakmice, lopta ga je pogodila, promenila pravac i prevarila Alisona. Da bi potom loše tukao sa 11 metara kad je morao da pogodi.

Veliku smo dramu imali u Al Rajanu i pre penala. Ništa manju nego slavlje koje će zadeseti Hrvatsku i večeras i narednih dana. Brazil je poveo kada se činilo da ne može da probije 'kockasti' oklop formiran oko čudesnog Dominika Livakovića - igrala se sudijska nadoknada prvog produžetka kada je Nejmar odigrao dva maestralna dupla pasa, prvo sa Rodrigom, pa onda sa Paketom; Sosa nije smeo jače da uđe u duel i prva zvezda brazilskog sastava uspeo je da obiđe i golmana pre egzekucije.

HRVATSKA - BRAZIL 1:1 (0:0, 0:0), penalima 4:2

/Petković 117 - Nejmar 105+1/

PENALI: Vlašić, Majer, Modrić, Oršić - Rodrigo (-), Kazemiro, Pedro, Markinjos (-)ž

Doha

Stadion: Edukejšn siti

Sudija: Majkl Oliver (Engleska)

Žuti kartoni: Brozović (Hrvatska), Danilo, Kazemiro, Markinjos (Brazil);

HRVATSKA (4-3-3): Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa (od 110. Budimir) – Brozović (od 114. Oršić), Kovačić (od 106. Majer), Modrić – Pašalić (od 72. Vlašić), Perišić, Kramarić (od 72. Petković).

BRAZIL (4-3-3): Alison – Eder Militao (od 106. Aleks Sandro), Markinjos, Tijago Silva, Danilo – Kazemiro, Paketa (od 106. Fred), Nejmar – Rafinja (od 56. Antoni), Rišarlison (od 84. Pedro), Vinisijus Žunior (od 64. Rodrigo).

Malo ko je verovao da Hrvati mogu da se izdignu iz pepela i tako teške situacije. Ali onda su do izražaja došle Dalićeve promene. Akciju za 1:1 finiširali su momci koje je uveo sa klupe. Sjajni tandem Dinama Oršić - Petković.

Mučio se Bruno više od pola sata, teško se nosio sa brazilskim defanzivcima, lako gubio lopte, međutim kada je bilo ključno bio je na pravom mestu i praktično prvi udarac u okvir gola učinio plodonosnim.

Livaković je heroj, tu dileme nema. Ali još jednom treba podvući kakvu snagu vatreni crpe iz svog veznog reda. Nije skup najboljih igrača na svetu, daleko od toga da su najtalentovaniji - svetski krem su možda jedino u motoričkom smislu - međutim kada obuku hrvatski dres Modrić, Kovačić i Brozović deluju impresivno.

Sve ono što, recimo, Srbija nije mogla da uradi protiv Brazila, Hrvatska jeste. Svaku loptu čuvali su kao najveću dragocenost, odmarali tako svoje defanzivce, strpljivo gradili akcije. Zameriće možda neko na veličanju ekipe koja je za 120 minuta jednom tukla u okvir gola, no dublja analiza će pokazati da su komšije i te kako umele da se nose sa Selesaom u napadačkom smislu.

Nedostatak klasnog špica jeste otupio njihovu oštricu napada, ali su i te kako umeli sve to da kompenzuju.

O samopouzdanju, smirenosti, ispravnim odlukama u svakom trenutku, da ne trošimo reči. Ovo se pre svega odnosi na mladog, ali već sada štopera svetskog kalibra - Joška Gvardiola. Odnosno njegovog partnera u srcu odbrane Dejana Lovrena.

Brazilci takmičenje ponovo završavaju u četvrtfinalu. Četvrti put na poslednjih pet Mundijala. I opet im je glave došla jedna evropska selekcija. Broj šuteva i opasnih napada, generalno statističke brojke, govore kako su bili daleko bolji. Suština je, ipak, nešto drukčija. Njihovih prilika jeste bilo daleko više, ali one svakako nisu bile iz kategorije 'stopostotnih'. Osim one Paketine, kada je Livaković izašao na vreme...

Nejmar je svoj posao odradio, postigao gol i doveo Brazil pred vrata polufinala. Pa opet, utisak je kako su ga Hrvati u dobroj meri netralisali. Rafinja je bio veoma slab, Vinisijus gotovo bezopasan. Lukas Paketa prečesto imao puno obaveza na svojoj polovini...

Falila je njegova kreativnost u poslednjoj trećini terena.

Naposletku, Tite se nije proslavio s izmenama. Rodrigo ništa nije doneo, Pedro nije bio 'apdejt' u odnosu na Rišarlisona, Antoni loše ušao u utakmicu, da bi kasnije praktično jedini pravio probleme odbrani Hravatske.

Kad se crta podvuče Hrvatski zasluženo slave.

Brazilci još jednom da stave prst na čelo. Čemu tolika nadmenost i prepotencija?

Da li je baš bilo potrebno da se dan pred četvrtfinale razglaba o tome gde će da smeste šestu zvezdicu iznad grba?

Sad imaju dovoljno vremena da donesu tu odluku. Daleko je naredni Mundijal...



tagovi

Katar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara