Ilustracija (©Twitter/Jwillocv)
Ilustracija (©Twitter/Jwillocv)

El Clásico Paisa u gradu večnog proleća

Vreme čitanja: 8min | sub. 25.03.23. | 22:39

Atletiko Nasional dočekuje Independijente Medeljin u velikom derbiju 10. kola prvenstva Kolumbije

Čini se da su čelnici Fudbalskog saveza Kolumbije, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova ove južnoameričke države, “prepisali” koncept i pojavu koja se pre nekoliko godina pojavila u Argentini. Naime, Gaučosi su imali ozbiljan problem po proširivanju lige, pogotovo u Buenos Ajresu, gde su se obnovila neka stara, ali nikako manje važna i manje posećena rivalstva. Nije bilo vikenda, a da navijači dve zaraćene strane koje su se sukobljavale u datom kolu, nisu izazivali kolaps u glavnom gradu. Stanovništvo je zbog toga bilo na ivici nerava, te se AFA, zajedno sa organima reda odlučila na veoma rizičan, ali povrh svega, isplativ potez. Organizovali su Fecha de Clasicos iliti Kolo Klasika. To je značilo da se u jednom kolu igraju svi poznati derbiji od prve do poslednje lige. Policija, vojska i sve militarne jedinice “isteraju” se na ulice grada, koji će nekako da preživi taj vikend, a to je cena koja je morala da se plati kako bi ostatak godine mogao da živi normalno, koliko to uopšte i dozvoljava uvek klimava i nestabilna situacija u zemlji.

Od prošle sezone to je slučaj i u Kolumbiji. Vikend Klasika je pred nama. Nažalost ili na sreću tamošnjih vlasti, dobar deo regionalnih rivalstava nije aktivan, uglavnom zbog različitosti u rangovima takmičenja, a ima i onih gde se suprotna strana naprasno ugasila, što je slučaj sa Deportivo Kukutom, dok njegov rival Atletiko Bukaramanga igra najviši rang. Kolo je nešto ranije ove noći otvorio Clásico Cafetero - Klasiko Kafe. Čuveni derbi iz regije Vijeho Kalads, inače regije najvećih uzgajivača kafe, pa otuda i njegov naziv, jedan je od onih koji zastupaju ne dve, već tri suprostavljene strane. Onse Kaldas i Deportivo Pereira su oni koji održavaju rivalstvo i ove sezone, dok je Deportes Kindio, kao treći entitet, trenutno u drugom rangu takmičenja.

Izabrane vesti

Ipak, deleko popularniji od regionalnih Klasika su oni gradski, a noćas je na programu jedan takav okršaj. Medeljin, živahna metropola sa preko tri miliona stanovnika smeštena u dolini Abura, podno svetlucavih vrhova Kordiljera, na obalama istoimene reke, ima popularan i dobro poznat nadimak Grad večnog proleća. Stanovnici Medeljina i regiona Antiokija, uopšte poznati su kao Paise. Ime potiče od španske reči za paisano, što kažete onom za koga smatrate da vam je zemljak. Ovaj nadimak primetan je i prepoznatljiv širom kontinenta, s obzirom na činjenicu da su ovi ljudi zaista rođeni i odrasli ovde. Za razliku od Kostenosa, uobičajnog nadimka za narod koji živi na obalama neka od dva okeana ili pojedinih mora koja okružuju Južnu Ameriku, Paise su navikle na planinsko okruženje njihovog velelepnog grada.

Ovaj grad predstavlja i dom dva velika fudbalska kluba. Dva tima sa tipičnim, ali veoma ponosnim i uzdignutim imenima. Nacionalni i Nezavisni. Dva kluba koja nikada nisu mogla zajedno, ali isto tako ne mogu ni jedan bez drugog. Oni predstavljaju dva lica Medeljina u nadaleko čuvenom derbiju, poznatijem kao Clásico Paisa!

Sa ukupno 25 domaćih titula, od kojih poseduje 17 pehara prvaka, pet Kupova Kolumbije i tri Superkupa, on je i najtrofejniji u Kolumbiji. Ujedno, bio je i prvi klub u državi koji je 1989. godine osvojio Kopa Libertadores, a posle ponovnog osvajanja ovog trofeja 2016. godine, Zeleni tim postao je najuspešnija ekipa iz svoje zemlje u najjačem klupskom takmičenju na kontinentu. Boje kluba je zelena i bela, koje su preuzete sa zastave Depertamenta Antiokija, a koje su opet preuzete od biljke pod imenom Portulasa Olerasea, kod nas poznatija kao Tušt, koja predstavlja endem regije Paisa, a po kojoj klub nosi i jedan od nadimaka Verdolagas iliti Purslanes.

00.20: (1,85) Atletiko Nasional (3,35) Independijente Medeljin (4,00)

Sa druge strane, Independijente su 1913. godine osnovala braća i sestre porodice Uribe Piedraita, uz podršku i pratnju bogatih familija iz Paise, Grifenštajn i Haramiljo, pod nazivom Medeljinski Fudbalski Klub. Godina nastanka čini ga drugim najstarijim aktivnim klubom u Kolumbiji, posle Deportiva iz Kalija, osnovanog godinu dana ranije. U ranim godinama, pored igrača iz visokog staleža, za ovaj tim su nastupali i članovi pojedinih evropskih trgovačkih porodica koje su uglavnom bile poreklom iz Belgije i Švajcarske. Ime po kojem je danas prepoznatljiv klub usvaja krajem 1933. godine. Od početka profesionalizma 1948. Independijente je osvojio šampionat Kolumbije u šest navrata, pored toga upisao se i tri puta na trofej Kupa Kolumbije, što ga svrstava među velikane nacionalnog fudbala i grupu poznatu kao "Grande 7" (G7).

Po nekoj priči, boje kluba usvojene su po uzoru na argentinski San Lorenco. Crvenoj i plavoj, dodata je i bela, boja koja se pojavljuje u ranim godina na grbu kluba u vidu izlomljene oštre linije koja predstavlja bele vrhove Anda. Jedan od popularnih nadimaka kluba glasi El Poderoso de la Montaña, u slobodnom prevodu Moć planine. Ipak, možda je najprepoznatljiviji po skraćenici i inicijalima DIM (Deportivo Independiente Medellin).

Klasiko Paisa, popularan je naziv rivalstva ova dva kluba, koji između ostalog, dele najveći sportski kompleks i stadion u gradu i regiji, pod nazivom Atanasio Žirardot. Zbog svoje agresivne pozadine, smatra se najvažnijim derbijem u Kolumbiji, kao i jednim od najvažnijih u Južnoj Americi.

Rivalstvo je posebno snažno zbog navijačkih baza bara brava grupa "Rexixtenxia Norte" na strani DIM-a i "Los del Sur" koji zastupaju zelenu stranu Medeljina. Klasična podela na Sever i Jug. Između ove dve bara brava grupe često se događaju sukobi i žestoke borbe, koje se neretko završavaju i smrtnim ishodima, zbog čega je ponekad na stadion dozvoljen ulazak samo obožavaocima jednog tima i obično je to formalni domaćin.

U formatu Apertura 2004. godine, Independijente i Nasional prvi put su se sastali u finalu nekog turnira. U regiji Antiokija i samom gradu uzbuđenje i napetost dosegli su tačku ključanja, jer je ovo bilo prvo finale Paise u istoriji. U prvom susretu odigranom 24. juna, DIM je slavio rezultatom 2:1 golovima Rafaela Kastilja i Horasija Serna. Revanš je odigran tri dana kasnije i završen je bez pogodaka, a Independijente je došao do svoje četvrte titule državnog prvaka.

U jednom od termina poznatim kao narco-fútbol, kada su brojni karteli postali vlasnici glavnih klubova u zemlji, među njima se našao i medeljinski dvojac, koji je pao pod uticaj možda i najjačeg čoveka tih godina u državi. Pablo Eskobar bio je osnivač kartela Medeljin i vremenom je postao najpoznatiji trgovac kokainom na planeti. Posle svog frustrirajućeg ulaska u državnu politiku, moć koju je uživao je iskoristio za "pokroviteljstvo" i investicije u igru koju je voleo - fudbal. Malo je poznato da je Pablo, prvenstveno bio obožavalac skromnog Independijentea, iako je najpoznatiji po podršci koju je pružio upravo Atletiko Nasionalu. Eskobar je preuzeo kontrolu nad oba kluba u gradu, ali je svoje najveće ekonomske resurse preusmerio na Nasional, stvarajući od njega najmoćniji tim na kontinentu.

Čuveni kokainski baron, uspeo je da formira sastav bez stranaca, okupljajući najbolje igrače u zemlji poput Renea Igite, Andreasa Eskobara, Leonela Alvareza i drugih. Bio je to tim koji će ući u istoriju 1989. godine, pošto je postao prvi kolumbijski klub koji je osvojio Kopa Libertadores. Ali, čistoća ovog trofeja i dan danas se dovodi u pitanje, zbog uticaja Eskobarovih ljudi, koji su bili strah i trepet na čitavom kontinentu. Uticaj medeljinskog kartela, i te kako se odrazio i na Independijente, za kojeg su po svemu sudeći, takođe kovani veliki planovi, ali se sukob glavnih kartela isprečio tome. Prekomerna moć trgovaca drogom u klubovima dovela je do brojnih nepravilnosti.

Kockanje je postalo sredstvo za sve ilegalne aktivnosti koje je organizovala mafija podmićivanjem, pranjem novca, pa čak i ubistvima. Jedan takav slučaj dogodio se baš 1989. godine kada je Nasional podigao najeminentniji trofej na kontinentu. Sudija Alvaro Ortega je ubijen 15. novembra. Izrešetan je sa 10 metaka dok je sedeo u jednom restoranu u centru Medeljina. Ovom krvavom događaju prethodila je utakmica čiji su glavni akteri bili Amerika iz Kalija, klub pod uticajem kartela u ovom gradu koji su predvodili braća Rodrigez Orehuela, i upravo Independijentea. Naime, Ortega se našao u bezizlaznoj situaciji između dva najmoćnija kartela i na utakmici koja je na kraju pripala domaćem sastavu Amerike sa 3:2, dva minuta pred kraj poništio je gol gostiju koji bi im doneo izjednačenje. Poslednjim zviždukom na ovom meču, nesrećni Ortega sebi je potpisao smrtnu presudu, a njegovo ubistvo par dana kasnije, po ličnom nalogu Pabla Eskobara, bilo je okidač da se prvi i do danas jedini put, suspenduje šampionat Kolumbije.

Prvi značajniji sukob, posle turbulentnih godina za oba kluba, dogodio se 1994, kada je u pretposlednjem kolu Nasional minimalnom pobedom nad gradskim rivalom obezbedio finale sa Miljonariosom, koga je kasnije savladao za svoju 13. titulu šampiona Kolumbije. Krajem devedesetih Independijente je ispao u niži rang, ali se klasiko ubrzo vratio na veliku scenu već prvih godina novog milenijuma.

Pored već pomenutog čuvenog finala iz sezone 2004, odigrani su i polufinalni dueli 2008. i 2015, koji je ujedno bio i poslednji direktan okršaj u borbi za neki od trofeja. U prvoj utakmici te godine crveno-plavi su slavili minimalnim rezultatom i golom Huana Fernanda Saseda. Ali je moćni Zeleni tim predvođen jednim od najboljih fudbalskih stručnjaka sa ovih prostora, Reinaldom Ruedom, uspeo da preokrene rezultat u svoju korist i u revanšu slavi sa 2:0. Godinu dana kasnije, isti tim ponovo je postao vladar kontinenta, pobijajući glasine tokom protekle dve decenije, po kojima Nasional nikad ne bio postao šampion Južne Amerike da nije bilo Eskobara i njegovih krvavih dolara.

Klasiko Paisa igrao se ukupno 327 puta kroz sva takmičenja u kojima su učestvovala ova dva kluba. Nasional ubedljivo vodi po broju duela rešenih u svoju korist, sa njih 133, naspram Independijenteove 92 pobede, dok je u 102 slučaja sukob završen bez pobednika.

KOLUMBIJA 1 - 10. KOLO

Subota

Agilas Doradas - Envigado 1:0 (1:0)

/Kabaljero 34/

Onse Kaldas - Pereira U TOKU

Alijansa Petrolera - Bukaramanga U TOKU

Nedelja

00.20: (1,85) Atletiko Nasional (3,35) Independijente Medeljin (4,00)

03.30: (1,55) Tolima (3,70) Atletiko Uila (5,80)

22.15: (3,20) Union Magdalena (2,95) Junior (2,30)

Ponedeljak

00.30: (2,75) Deportivo Kali (2,80) Amerika Kali (2,75)

02.45: (2,65) Santa Fe (2,85) Miljonarios (2,80)

Utorak

03.05: (2,35) Jaguares (2,95) Pasto (3,10)

Sreda

02.15: Bojaka Čiko - La Ekidad

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kolumbija 1Atletiko NasionalIndependijente Medeljin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara