©Reuters
©Reuters

Englezi baš ne umeju sa Amerikancima, odluka pada u poslednjih 90 minuta

Vreme čitanja: 3min | pet. 25.11.22. | 21:52

Jedna od nezanimljivijih utakmica od starta Mundijala...

Ako su sa šest komada u prvom kolu "upalili grejalicu" i naterali naciju da veruje kako se fudbal konačno vraća kući, Englezi su samo četiri dana kasnije najblaže rečeno bledom partijom protiv Sjedinjenih Američkih Država probušili balon euforije među navijačima. Uzeli su bod i sačuvali lidersku poziciju u grupi, ali su isto tako mogli da je prepuste upravo selekciji Grega Berhaltera - 0:0.

Ništa i dalje nije rešeno, Gordi Albion ima četiri boda i čak mu i poraz od Velsa matematički garantuje prolaz u nokaut fazu, s obzirom na to da ima daleko najbolju gol razliku u grupi, dok će SAD u direktnom okršaju sa Iranom odlučivati o drugom putniku u osminu finala...

Izabrane vesti

Ne umeju Englezi očigledno sa Amerikancima. U prilog tome i podatak da su Jenkiji po prvi put sačuvali mrežu na Mundijalu protiv neke evropske selekcije još od 1950. godine i prvenstva u Brazilu kada su savladali upravo Gordog Albiona minimalnim rezultatom. U Južnoj Africi su sa istim rivalom podelili bodove(1:1), večeras još jednom remizirali u Kataru. Nije, štaviše, engleska reprezentacija ovog puta bila ni blizu da upiše prvu pobedu u međusobnim duelima (makar kada je reč o takmičarskim utakmicama) koja bi ujedno značila i direktan plasman u narednu fazu.

Međutim, selekcija Gereta Sautgejta ima znatno ambiciozniji cilj od samog prolaska u osminu finala. I zato tim koji pretenduje na osvajanje Boginje ne sme sebi da dozvoli da do 87. minuta uputi samo jedan udarac u okvir gola, i to sa dvadesetak metara udaljenosti, pride ne stvori nijednu stopostotnu šansu za čitavu utakmicu.

Mada je krenulo obećavajuće po Engleze, već u 10. minutu su prvi put pripretili. Mogli su tada i da povedu, sve bi verovatno kasnije bilo lakše za Sautgejtove izabranike, ali je Voker Zimerman fantastično pročitao nameru Harija Kejna i izblokirao njegov udarac sa sedam metara posle povratne lopte Bukaja Sake, sprečivši tako rivala da dođe do ranog vođstva.

Od tog trenutka Englezi kao da su stali. Imali su posed, ali ništa više od toga. Amerikanci su na drugoj strani ređali priliku za prilikom. Najozbiljniju je imao Veston Mekeni sredinom prvog poluvremena kada je sa identične pozicije kao i Kejn na suprotnoj strani prebacio čitav gol, a samo koji minut kasnije Berhalterovi momci bili su najbliži vođstvu. Pulišić je tada iznenadio verovatno sve na stadionu – Džordana Pikforda definitivno - bio je u nezgodnoj poziciji, imao dvojicu rivala ispred sebe i loptu na slabijoj nozi, ali se i pored toga odlučio za udarac. Ipak, umesto mreže zatresla se – prečka! Pokušao je prethodno Hadži Rajt, kasnije i Seržinjo Dest, između Mekenijeve i Pulišićeve prilike sa distance je oprobao udarac i Junus Musa

Nemoć engleske reprezentacije prekinuo je posle više od pola sata Luk Šo unevši prodorom po levoj strani nemir u protivničkoj odbrani, a u nadoknadi je prvi udarac u okvir gola uputio Mejson Maunt sa dvadesetak metara...

U nastavku - uspavanka. Geret Sautgejt je dugo odbijao da bilo šta promeni (prve izmene napravio u 68. minutu) iako se njegova ekipa dosta mučila da uđe u šansu, dok je Berhalter, kako je vreme prolazilo, bio sve zadovoljniji remijem. Fokusirali su se Amerikanci prvenstveno odbranu pa su u drugih 45 minuta ostali bez šuta u okvir protivničkog gola, mada je i Engleska dugo bila "na nuli". Tek je u finišu, baš kao i u prvom poluvremenu, probudili su se i pokušali da "ukradu" bod rivalu. Markus Rašford u 87. minutu sa ivice šesnaesterca, Hari Megvajer i njegov imenjak Kejn posle kornera u nadoknadi.

ENGLESKA - SAD 0:0

Al Kor

Stadion: Al Bajt

Sudija: Hesus Valensuela

Engleska (4-2-3-1): Pikford – Tripijer, Stouns, Megvajer, Šo – Belingem (od 69. Henderson), Rajs – Saka (od 78. Rašford), Maunt, Sterling (od 69. Griliš) – Kejn.

SAD (4-3-3): Tarner – Dest (od 80. Mur), Zimerman, Rim, Robinson – Adams, Musa, Mekeni (od 77. Aronson) – Vea (od 83. Rejna), Rajt (od 83. Sardžent), Pulišić.

SVETSKO PRVENSTVO – 2. KOLO

Grupa B

Vels – Iran 2:0 (0:0)

/Češmi 90+9, Razajan 90+11/

Engleska - SAD 0:0



tagovi

Katar2022reprezentacija Engleskereprezentacija Sjedinjenih Američkih Država

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara