Drugi pogodak De Araskaete (© Reuters)
Drugi pogodak De Araskaete (© Reuters)

Gana ne ume da puca penale protiv Urugvaja, ali sad Luis Suarez plače! Ispao još jedan favorit (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 02.12.22. | 18:01

Žoržan de Araskaeta dvostruki strelac u Pirovoj pobedi nad afričkom selekcijom – 2:0

Plače Gana – plače i Urugvaj. Suze su viđene 2010. na jednoj strani, a 2022. na obe. Lokacija je drugačija, a ishod poguban za oba tima, pošto se južnoamerička selekcija preko leđa Afrikanca dve trećine utakmice imala zagarantovan plasman u osminu finala Mundijala, a na kraju ostala bez ičega.

Ovako, ruku pod ruku, napuštaju Katar timovi Ota Ada i Dijega Alonsa, posle trilera u završnom kolu Grupe H: dvostruki prvak sveta je eliminisan, a sa sobom je u ambis povukao i četvorostrukog šampiona Crnog kontinenta.

Izabrane vesti

Luis Suarez i kompanijA jesu dobili 2:0, međutim, suštinski su doživeli slom i takmičenje u Dohi završili iza Portugala i Južne Koreje, baš usled trijumfa Azijata nad sastavom Fernanda Santoša.

Pravda možda nije zadovoljena kroz rezultat, ali ako ništa drugo Afrikanci su videli utučenog, ubijenog u pojam Luisa Suareza, kako plače i kako mu sudbina vraća za sve ono što se dešavalo pre 12 godina u Johanezburgu.

Sanjale su Crne zvezde osvetu za dešavanja u četvrtfinalu turnira u Južnoj Africi, a ispostavilo se da nisu u stanju da sravne dugove iz prošlosti, jer su je opet izdali živci. Na kraju jeste bilo 2:0 pogocima Žoržana de Araskaete, ali je suštinski meč na Al Džanuba stadionu u Dohi prelomljen sredinom prvog poluvremena kad selekcija Ota Ada nije iskoristila savršenu šansu da povede. Simbolično, iz penala. Skrivio ga je Serhio Roćet, tako što je oborio Mohameda Kudusa i omogućio zicer Andreu Ajuu. Kapiten Gane je očajno pucao sa 11 metara i tad su se pred očima pristalica Gane, veorvatno i ljubitelja fudbala širom sveta, ukazala dešavanja iz Johanezburga 2010, kad je najpre Asamoa Đan propustio priliku da sa bele tačke odvede tim Milovana Rajveca u istorijsko polufinale, potom i Dominik Adija u penal seriji izrastao u jednog od tragičara, jer nije bio precizan sa istog mesta. Prokletstvo jedanaesteraca je opet stiglo Ganu, koja bez obzira što se dobro držala protiv Portugala i možda nezasluženo poražena (posle sramotnog penala u korist Kristijana Ronalda, čisto da sve bude začinjeno na taj način), a bila sjajna u duelu sa Južnom Korejom. Sudbina se okrutlo poigrala sa četvorostrukim prvakom Afrike.

Sve se posle tog lošeg udarca Andrea Ajua i odbrane Roćeta – posle koje je Fede Valverde pomalo nepristojno gestikulirao u pravcu nemačkog sudije Danijela Ziberta – raspalo u igri Gane. Urugvaj je porastao i na krilima intervencije golmana Nasionala stigao do pogodaka koji su ga dugo držali na drugom mestu tabele Grupe H. 

Delovalo će da će u junaka izrasti Žoržan de Araskaeta, pošto je kaznio propust drugog AjuaDžordana (izgubljena lopta na sredini terena) – katastrofalno postavljanje i odsustvo intervencije Sejdua i Amartija, a šut Luisa Suareza prebacio preko crte. Taj prvi gol na turniru otvorio omogućio je Urisima da prodišu i ubrzo su stigli do još jednog, šest minuta kasnije je vezista Flamenga opet završio kontru na dodavanje Suareza i u tad je delovalo da favorit ide dalje.

Posle dva gola Urugvaja više se slušao rezultat sa drugog meča ove grupe. Porugal je vodio (tad su Urusi bili bezbrižni), Južna Koreja izjednačila (tad ih je obzeo strah), a kad je u finišu Hvan poentirao za preokret selekcije Paula Benta (2:1) kamere su na Al Džanubi zumirale samo jednog čoveka. Luisa Saureza. Uplakanog. Ucveljenog. Utučenog. Smrskanog. Bez života i energije.

Imala je Gana priliku da dodatno zakomplikuje situaciju (remijem bi ona prošla), uzdao se i Alonsov tim u Edinsona Kavanija (pokušaj glavom), okomili su se Južnoamerikanci na sudiju Ziberta posle starta Sejdua nad napadačem Valensije (mogao je komotno da bude penal), ali na kraju sudbina – kad već ne mogu Afrikanci – naplati sve račune.

Ovoga puta Luis Suarez plače. Nije dao gol na turniru, pa se od reprezentativnog dresa verovatno oprašta kao gubitnik.


SVETSKO PRVENSTVO, GRUPA H - 3. KOLO

GANA – URUGVAJ 0:2

/De Araskaeta 26, 32/

Al Vakra

Stadion: Al Džanub

Sudija: Danijel Zibert (Nemačka)

Žuti kartoni: Nunjez (Urugvaj)

GANA (4-2-3-1): Zigi – Siedu, Amarti, Salisu, Baba – Parti, Abdul Samed (od 73. Kireh) – Kudus (od 90. Isaku), A. Aju (od 46. Bukari), Dž. Aju (od 46. Sulemana) – Vilijams(od 73. Semenjo)

URUGVAJ (4-3-3): Ročet – Varela, Himenez, Koates, Olivera – Valverde, Bentankur (od 34. Vesino), De Araskaeta (od 80. Kanobio) – Peljistri (od 66. De La Kruz), Suarez (od 66. Kavani), Nunjez (od 81. Gomez).

SVETSKO PRVENSTVO U KATARU – 3. (POSLEDNJE) KOLO

Petak

GRUPA H

Gana - Urugvaj 0:2 (0:2)

/De Araskaeta 26, 32/

Južna Koreja - Portugalija 2:1 (1:1)

/Kim Jangvon, Hvan Hičan 90+3 - R. Orta 5/



tagovi

reprezentacija UrugvajaDe Araskaetareprezentacija GaneKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara