Opet ludnica: Koreja u sudijskoj nadoknadi do nokaut faze, Portugalce poraz ne boli (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 02.12.22. | 18:06

Azijati posle 12 godina u osmini finala Mundijala...

Ludački rasplet imali smo juče u Grupi F - epilog: eliminisan je četvorostruki šampion sveta, Nemačka! Večeras ništa manja drama u Grupi H - epilog: u suzama ostao dvostruki prvak planete i dvostruki olimpijski šampion, jedna od najvećih reprezentacija u istoriji fudbala, Urugvaj!

Slavi Južna Koreja! Jedni će reći zasluženo, drugi će optužiti Portugalce - kao i sinoć Špance - za novu senzaciju. Prvak Evrope iz 2016. izveo je kombinovani sastav, svestan da mu bod garantuje prvo mesto u grupi, odnosno da postoji opcija da ostane lider i u slučaju poraza. I upravo se to dogodilo. Portugal je vodio, Koreja strpljivo čekala, čekala i dočekala svoju šansu - za izjednačenje prilično ekspresno, za istorijsku pobedu u sudijskoj nadoknadi. 2:1.

Izabrane vesti

Veliki junak Koreje je Hvan Hičan, napadač Vulverhemptona, koji je na pas Hjunmin Sona u 91. minutu uspeo da matira Dioga Kostu za potpuni preokret. Prethodno je Kim Jangvon poravnao na 1:1, dok je prednost Portugalcima u ranoj fazi utakmice doneo Rikardo Orta. Igrao se peti minut...

Izgledalo je u tim momentima da su male šanse da Južna Koreja dođe do druge pozicije - pogotovo što će Urugvaj u razmaku od svega nekoliko minuta sredinom prvog poluvremena postići dva pogotka - međutim još jednom se pokazalo da je na ovom Mundijalu sve moguće.

Vreme je prolazilo, Urusi nisu mogli do trećeg gola koji bih relaksirao, a Koreja polako hvatala zalet za konačni udar. I onda je grunulo u prvom minutu sudijske nadoknade.

Zahvaljujući tom golu Hvan Hičana Azijati su se bodovno poravnali s Urugvajcima, ali zahvaljujući većem broju datih golova obezbedil su prolaz.

Fernando Santoš uprkos porazu može da bude veoma zadovoljan kako je prošlo poslednjih 90 minuta. Promešao je sastav, uspeo da odmori neke od najvažnijih igrača; oni što su igrali gotovo rutinski su odradili posao, bez preterane potrošnje energije. Pritom, nije bilo ni novih povreda.

Kada se sve sabere i oduzme Portugalci spadaju u ekipe koje su najlakše pregrmele prvu fazu. Daleko su od svog maksimuma i od njih tek možemo da očekujemo da počnu da 'rastu'.

A dobro je poznato koliko ih je teško dobiti na jednu utakmicu, kad je eliminaciona faza u pitanju...

Zašto je za nas poredak u ovoj grupi važan: Srbija će ukoliko savlada Švajcarsku kasnije večeras - i Brazil pritom ne izgubi od Kameruna - biti druga u G grupi, što znači da će u osmini finala upravo na Portugalce.

Ujedno, Portugal je s ovim prvim mestom najverovatnije izbegao Brazilce u osmini finala. Doduše, u četvrtfinalu će i verovtano sačekati Španija.

JUŽNA KOREJA – PORTUGALIJA 2:1

/Jung Von 27, Hvang 90 - Orta 5/

Al Rajan

Stadion: Education City

Sudija: Fakundo Teljo (Argentina)

Žuti karton: Kang In Li (Južna Koreja)

JUŽNA KOREJA (4-2-3-1): Kim Song Gju – Kim Mun Hvan, Kvon Jung Von, Kim Jang Gvon (od 81. Hvang), Kim Jin Su – Hvang In Bem, Jung Vu Jong – Kang In Li (od 81. Ho), Dže Sung Li (od 65. Hvang), Heung Min Son – Čo Gue Sung.

PORTUGALIJA (4-1-2-1-2): Kosta – Dalot, Antonio Silva, Pepe, Kanselo – Neves (od 65. Leao) - Nunes (od 65. Palinja), Vitinja (od 82. Karvaljo) - Mario (od 82. Bernanrdo Silva) – Ronaldo (od 65. Silva), Orta.

SVETSKO PRVENSTVO U KATARU – 3. (POSLEDNJE) KOLO

Petak

GRUPA H

Gana - Urugvaj 0:2 (0:2)

/De Araskaeta 26, 32/

Južna Koreja - Portugalija 2:1 (1:1)

/Kim Jangvon 27, Hvan Hičan 90+1 - R. Orta 5/



tagovi

Katar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara