Foto: Reuters
Foto: Reuters

Godina novih šampiona: Rendžers, Inter, Atletiko, Lil, Borac...

Vreme čitanja: 4min | pon. 24.05.21. | 09:04

Klubovi širom Starog kontinenta prekinuli višegodišnje nizove bez šampionskog slavlja

Sezonu na izmaku, prvu koja je u celosti odigrana pod novim, korona uslovima, obeležila su nova pravila, prevencija usled pandemije i prazne tribine, međutim da pošast koja je paralisala svet ostane u drugom planu pobrinuli su se klubovi koji su baš 2021. godinu izabrali za svoju, posle niza sušnih.

Da bi sezona 2020/21. mogla da ponese epitet godine novih šampiona, nagovestio je Rendžers još početkom marta osvojivši titulu posle 10 godina, a za škotskim klubom nizali su se uspesi Dinama iz Kijeva, Intera, Sportinga, Omonije, Atletiko Madrida, Lila i banjalučkog Borca, koji su doneli promenu na šampionskom tronu posle niza prvenstvenih trka.

Izabrane vesti

Led je, pod komandom Stivena Džerarda, probio Rendžers koji je posle decenije posta podigao 55. šampionski pehar. Turbulentna decenija, počela je upravo kako se i završila, velikim slavljem, međutim niko 2011. godine nije mogao da pretpostavi da Policajce čeka višegodišnji post. Usled bankrota klub je leta 2012. godine bio primoran na restart, krenuo je sa dna i od četvrte lige uspeo da stigne nazad do vrha Škotske za manje od deset godina. Nekadašnji as Liverpula, na početku trenerske karijere ispisao je istoriju i na Ajbroks doneo trofej koji je prethodne četiri godine bio u vlasništvu Seltika.

Na martovsko slavlje u Glazgovu, nadovezalo se aprilsko krunisanje Dinama iz Kijeva posle pet godina posta. Novi šampion Ukrajine pod komandom Mirčee Lučeskua tri kola pre kraja stigao do 16. titule i tako prekinuo dominaciju Šahtjora. Međutim, kada se period bez šampionskih lovorika Dinama uporedi sa Rendžersovim, ali i Interovim ili Sportingovim, jedva da i može da se nazove postom.

Upravo Nerazuri su početak maja uktasili 19. skudetom u klupskoj arhivi. Prekinuvši 11 godina bez šampionskog slavlja izabranici Antonija Kontea svrgli su sa trona Apenina godinama neprikosnoveni Juventus. U trci sa Interom, Juventus i Milan izgubili su korak tokom proleća te je plavo-crna strana Milana dočekala prvu krunu od sezone 2009/10 i čuvene generacije koja je pod komandom Žozea Murinja stigla do kultne triplete.

Ukoliko je suša koja je iza Intera izgledala kao da traje čitavu večnost, a zaista je utisak bio takav, teško je pronaći epitet za niz od čak 19 godina bez trofeja koji je Sporting okončao ove sezone pod komandom Rubena Amorima. Perspektivni strateg kojeg je lisabonski klub platio 10.000.000 evra uspeo je da donese šampionsku hemiju među Lavove i prekine godine tokom kojih su se na tronu smenjivali Porto i Benfika.

Dvocifren broj godina na šampionsku inauguraciju čekala je i Omonija. Novi šampion kipra u aktuelnoj takmičarskoj godini uspeo je ono što mu je virus korona uskratio prethodne godine i konačno se, od 2010. godine okitio lovorikama. Tim u kojem je značajnu ulogu imao srpski napadač Marko Šćepović osvojivši 21. titulu prekinuo je deceniju dominacije Apoela i ispred Apolona stigao do pehara.

Spisak novih šampiona prethodnog vikenda postao je duži za tri imena, a jedan od najvećih podviga ostvario je Atletiko Madrid koji je uspeo da istraje u trci tokom koje su mu mesecima za vrat disali Real i Barselona. Tim Dijega Simeonea u crveno-belu stranu Madrida doneo je pehar o kojem se maštalo sedam godina, a uzbudljiva borba razrešena tek u poslednjih 45 minuta sezone učinila je da supeh iščekivan od sezone 2013/14. donese još slaži ukus Jorgandžijama.

Samo dan posle uspeha Atletika, velika slavlja režirali su banjalučki Borac i Lil. Novi šampion Bosne i Hercegovine pobedom nad Tuzla Sitijem (2:0) bratio je u svoje vlasništvo pehar o kojem je sanjao 10 godina, a nešto kasnije istog dana Lil je trijumfom nad Anžeom (2:1) očuvao prednost u odnosu na Pari Sen Žermen i tako se popeo na tron Francuske posle deset godina. Četvrta šampionska kruna prekinula je dominaciju parižana i donela prvi trofej na stadion Pjer Moroa od sezone 2010/11.

Već impresivan niz klubova koji su okončali seriju prvenstvenih borbi bez trofeja već danas bi mogao da produži Brondbi koji od titule sanjane 16 godina deli samo još jedno kolo, a poslednji izazov, protiv Nordsjelanda, dočekuje sa bodom prednosti u odnosu na drugoplasirani Midtijland. Osim pretendenta na titulu u Danskoj, samo korak od trofeja deli i Makabi iz Haife koji bi u sredu, na gostovanju Šmoni mogao da stigne do titule posle deset godina.


tagovi

LilSporting LisabonRendžersGlasgov RendžersInterAtletiko Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara