Alvarez, Foden i Haland (©Reuters)
Alvarez, Foden i Haland (©Reuters)

Haland ušao u istoriju Sitija, Foden i Alvarez pokazali Gvardioli zašto bi trebalo češće da igraju (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 25.02.23. | 20:22

Bornmut nije imao šanse protiv raspoloženih ofanzivaca mančesterskog tima - 4:1

Kada treba da pod pritisak stavi Arsenal obično podbaci, ali kada se sam nađe u nezgodnoj poziciji Mančester Siti uvek pokaže reakciju. Ni ovoga puta nije izostala. Na minimalac londonske ekipe na King Paueru, šampion Engleske je odgovorio ubedljivom pobedom protiv Bornmuta i vratio se – uz meč više – na minus dva – 4:1 (3:0).

Remi sa Notingem Forestom u Premijer ligi pa još jedan sa Lajcpigom u osmini finala Lige šampiona naveli su Pepa Gvardiolu da uradi ono što je ove sezone radio znatno manje nego prethodnih – da izrotira kako samo on ume. Opet je priliku ukazao Riku Luisu, svom najnovijem "izumu", mada je najosetnije izmene napravio u ofanzivi. Kevina de Brujnea je zbog prehlade koja ga je "zakačila" sredinom nedelje ostavio na klupi, blagi predah dobio je i Rijad Marez (odigrao poslednjih dvadesetak minuta) pa se u startnoj postavi otvorio prostor za Fila Fodena i Hulijana Alvareza.

Izabrane vesti

I mlađani dvojac Sitija pokazao je zašto bi malo češće trebalo da počinje od starta. Konkretno Argentinac se tek drugi put u mesec dana našao u startnoj postavi, u prethodne tri utakmice dobio je svega tri minuta, ali je najavio da bi u nastavku sezone njegov status mogao da se popravi. U 15. minutu našao se na pravom mestu i načeo rivala, početkom drugog dela uhvatio volej i uz pomoć Krisa Mepama ga dokusurio.

Foden je u prethodnom periodu bio u tek nešto boljoj poziciji od Alvareza, imao je neznatno veću minutažu, ali je takođe počeo samo jedan meč u poslednjih mesec i po dana. I zato je bio svestan da večerašnju priliku ne sme da propusti. Stvorio je sedam šansi saigračima, najviše što je jedan Sitijev igrač iskreirao u jednoj premijerligaškoj utakmici još od oktobra 2014. godine (Džejms Milner protiv Aston Vile osam), a onu u kojoj se sam našao spremno je dočekao. Pred sam odlazak na odmor pokupio je poprečnu loptu koju mu je poslao vezista Bornmuta Filip Biling i očas posla je pospremio u mrežu domaćina, postigavši tako svoj prvi gol u prvenstvu posle 104. dana, ukupno osmi u Premijer ligi od starta sezone.

Pride je upisao i novu asistenciju na isteku pola sata igre. U situaciji iz koje je mogao i do gola, Foden je - da li namerno ili slučajno teško je proceniti - proigrao Halanda i tako ga poslao u istoriju. Norveški napadač je prekinuo mini-post od dve utakmice bez postignutog gola u svim takmičenjima i 27. put u sezoni zatresao protivničku mrežu u šampionatu. Nijedan igrač Sitija u istoriji Premijer lige nije postigao toliko golova u jednoj sezoni. Haland je do večeras delio mesto na tronu sa Kunom Aguerom (26 u sezoni 2014/15), od večeras je kruna samo njegova.

Pride je dao više golova od čak osam klubova u ligi ove takmičarske godine! I ima više nego dovoljno utakmica do kraja da napadne apsolutni rekord Premijer lige koji je u vlasništvu Endija Kola i Alana Širera (po 34 pogodaka).

Pošto je već imao tri boda u džepu, Gvardiola je u nastavku ukazao šansu još nekim igračima što su manje igrali do večeras pa je na teren poslao letošnja pojačanja Kalvina Filips i Serhija Gomeza te zimskog novajliju Maksima Peronea. I verovatno se pokajao, jer tempo je opao, Siti je smanjio gas i u finišu primio gol. Ponovo! Na šestoj uzastopnoj utakmici u svim takmičenjima. Ruben Dijaš je reagovao traljavo u 83. minutu, podleteo je pod loptu i ona je stigla do Džefersona Lerme koji je sa penala zakucao pod prečku.

I zadao Gvardioli novu glavobolju uprkos ubedljivoj pobedi.

PREMIJER LIGA – 25. KOLO

Petak

Fulam - Vulverhempton 1:1 (0:1)

/Solomon 64 - Sarabija 23/

Subota

Everton - Aston Vila 0:2 (0:0)

/Votkins 63pen, Buendija 81/

Lids - Sautempton 1:0 (0:0)

/Firpo 77/

Lester - Arsenal 0:1 (0:0)

/Martineli 46/

Vest Hem - Notingem Forest 4:0 (0:0)

/Ings 70, 72, Rajs 78, Antonio 85/

Bornmut - Mančester Siti 1:4 (0:3)

/Lerma 83 - Alvarez 15, Haland 29, Foden 45, Mefam 51ag/

20.45: (5,00) Kristal Palas (3,70) Liverpul (1,80)

Nedelja

14.30: (2,65) Totenhem (3,20) Čelsi (2,95)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Mančester SitiBornmutPremijer ligaErling Haland

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara