Hansi se pomirio sa Henesom, izgleda da je kucnuo čas za veliki povratak!

Vreme čitanja: 4min | uto. 13.02.24. | 18:35

Tuhel ruši sistem i čupa srce Bajernu, to će teško uspeti da preživi...

Tomasu Tuhelu posao je ugrožen posle debakla u Leverkuzenu. U to više nema ni najmanje sumnje, bez obzira što se iz minhenskog kluba trude da spuste smire tenzije i pažnju skrenu na druge teme.

Nakon što su mu tražili i nabrajali greške u derbiju (kojih je bilo ihahaj), mediji su sada prešli u drugu fazu 'smenjivanja' iskusnog stručnjaka, počevši polako da nižu imena potencijalnih naslednika. Ono sa Žozeom Murinjom, jasno je svima, deluje zaista neozbiljno i teško ostvarivo, ali zato povratak Hans Ditera Flika - to već zvuči kao sasvim realna opcija.

Izabrane vesti

Opcija za koju bi navijači Bajerna digli obe ruke. Odmah.

Poučeni greškom iz prošle godine, kada su prekinuli Bajernov sjajan niz u Ligi šampiona otpustivši Julijana Nagelsmana, u upravi Bajerna sada dobro proučavaju situaciju i ne žele da žure. Prema nekim insajderskim informacijama, dokle god bude u igri za evropsku krunu, Tuhel će biti u sedlu, nezavisno od situacije na tabeli u Bundesligi. E sad, ukoliko se to uskoro bude promenilo (ili bolje reći kada se bude promenilo, imajući u vidu kako Bajern pod njim izgleda), nije isključeno da nekadašnji trener Čelsija i Pari Sen Žermena dobije 'zahvalnicu'.

Prvi i najvažniji uslov za tako nešto ispunjen je onog momenta kad je Nagelsman pronašao posao, jer su ga Bavarci skinuli sa platnog spiska. Težak neuspeh u Leverkuzenu rasplamsao je spekulacije, a eventualno ispadanje iz elitnog takmičenja pre polufinala (što je minimum minimuma da sezona ne bi bila proglašena neuspešnom već godinama unazad u Zebener štrase) sigurno bi pokrenulo 'ozbiljne procese' u Minhenu.

"Neki od najvažnijih ljudi u Bajernu mogu da zamisle Flikov povratak. On se takođe oseća spremnim za novi izazov i želi da preuzme klub na leto", pišu nemačke kolege dobro upućene u dešavanja u najmoćnijem tamošnjem klubu.

Njegov povratak pre nekoliko meseci, primera radi, nije bio opcija, jer je bio u veoma lošim odnosima sa Ulijem Henesom, još otkako je 2021. napustio Alijanc arenu. U međuvremenu njih dbojica su se sreli, razgovarali, razjasnili nesuglasice, pomirili se...

"Nažalost, Tuhel je u tom času već bio na klupi, konstatovali su mnogi bliski klubu, nije bilo načina da se bilo šta promeni".

Henes je imao veliku ulogu u postavljanju Hansija Flika za pomoćnika Nika Kovača, a kasnije i glavni zagovornik da ovaj postane prvi trener. Kasnije će se dogoditi Flikov otvoreni sukob sa sportskim direktorom Hasanom Salihamidžićem oko transfer politike. U tom sukobu Henes je stao na stranu svog doskorašnjeg miljenika i trener je digao sidro.

Sada, kada Braco više nije u klubu, to je još jedan preduslov da sve bude kao nekada...

"U Bajernu trenutno po svaku cenu žele da izbegnu diskusiju o treneru i njegovoj sudbini kako ne bi ugrozili preostale ciljeve u finišu sezone. Tuhel, po njima, mora da nastavi da radi u miru. Nove procene uslediće u maju. To je lekcija naučena u martu prošle godine", pišu Nemci.

Još se navodi da bi značajnu ulogu u odlučivanju oko postavljanja novog trenera trebalo da ima Maks Eberl. Njegovo zvanično preuzimanje sportskog sektora već je pomereno sa 1. aprila na 1. mart, a sada bi moglo da bude dodatno ubrzano, kako bi se skrenula pažnja sa Tomasa Tuhela. Pogotovo ukoliko bi došlo do novih saplitanja.

Ono što najviše muči ljude iz Nadzornog odbora, predvođene Henesom i Rumenigeom, jeste Tuhelov radikalan stav u odnosu sa nekim igračima, pa samim tim i remećenje uspostavljenog sistema u okviru kog je jedan od najvažnijih segmenata bio planiranje zamene vodećih igrača.

"Pre nego što se Tuhel pojavio postojala je jasna vizija u klubu. Kapiteni Nojer i Miler trebalo je da predaju ključeve tima Jozui Kimihu i Leonu Gorecki. Sa njima bi bio sačuvan 'pobednički gen', a imenovanje u Savet tima, odnosno projektovanje Kimiha za budućeg kapitena, bio je samo prvi korak. Kimih i Gorecka viđeni su kao novo srce Bajerna. Potom je uz saglasnost Nadzornog odbora angažovan Matajs de Liht, još jedan budući lider. Zanimljivo da je od njih petorice trenutno zadovoljan jedino Manuel Nojer. Ostali ne samo da nisu zadovoljni, nego čak razmišljaju o odlasku. Ne osećaju poverenje terenera. Otuda Bajernove šefove na leto čeka fundamentalna odluka: zadržati Tuhela i ući u proces potpunog remonta tima, ili dovesti novog trenera, koji poznaje situaciju, i koji će da nastavi tamo gde se stalo?", objasnio je do detalja Kristijan Falk.

U prevodu, sa željom da skloni Kimiha i Gorecku, te da 'poništi' uticaj Milera, što je negde nagovestio ne samo rečima nego i postupcima, Tuhel praktično 'čupa' srce Bajernu i ruši koncept stvaran godinama unazad, stav je starih vukova iz uprave. A o njihovoj sujeti ne treba trošiti reči... Tako na kraju kao dominantan ostaje utisak da je to ono što će Tuhelu teže biti oprošteno od loših rezultata.


tagovi

Hansi FlikTomas Tuhel

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara