Reprezentacija Hrvatske na treningu (©Reuters)
Reprezentacija Hrvatske na treningu (©Reuters)

Hrvatima stiže podrška iz Srbije: Najbolji smo kad je najteže, momci će da igraju i za kapitena Luku

Vreme čitanja: 4min | uto. 22.11.22. | 15:46

Ante Vukušić i Josip Čalušić ubeđeni da će Vatreni opet biti pravi

Pre četiri godine viceprvaci sveta, sada ih niko ni ne pominje kada se govori o kandidatima za plasman u završnu fazu. Hrvati iz Mozzart Bet Superlige Srbije, Ante Vukušić i Josip Čalušić, smatraju da je to ipak dobra stvar i da će izabranici Zlatka Dalića baš zato izvući najbolje iz sebe.

Izabrane vesti

Mundijal je to, nema lakih utakmica. Tu su najbolje reprezentacije sveta, biće teško, ali mi smo Hrvatska. Svi znaju šta to znači - najbolji smo kada je najteže, kada se od nas ne očekuje mnogo. Nema boljeg primera od Svetskog prvenstva u Rusiji i rezultata koji su momci napravili, ostaje zauvek u pamćenju. Svima. Država Hrvatska diše za hrvatsku reprezentaciju na svim velikim takmičenjima, poseban je to naboj”, kaže Vukušić za Mozzart Sport.

Centarfor Kolubare navodi još jedan razlog zbog veruje u dobar rezultat Hrvatske, a to je kapiten Luka Modrić.

Ovaj Mundijal će možda Modriću biti i poslednji, momci će igrati za Hrvatsku i za svog kapitena. Čoveka koji ima veliku karijeru, lidera na terenu, uzora mnogima... Skupiće se ekipa i zbog njega, imao je i te kako velike uspehe u karijeri, ali Mundijal za kraj - teško da može bolje”.

I još malo o ugledu koji Modrić uživa u domovini.

Ima 37 godina, odigra 50 ili 60 utakmica tokom godine, nekada i više, a nikada mu nije problem da se odazove pozivu selektora i igra za reprezentaciju. Naprotiv, to ga puni, daje mu snagu. Momcima to mnogo znači. Mislim da smo pravi, da opet možemo napraviti nešto veliko. Po meni je prolaz grupe neupitan, ali treba biti oprezan i ne treba unapred gledati ka Španiji i Nemačkoj u nokaut fazi”, ističe Vukušić.

Naravno, zna se ko je prvi rival Vatrenima…

Belgiju bih izdvojio, po imenima igrača sigurno su najkvalitetnija ekipa. Ali to je Svetsko prvenstvo i tu svako može da iznenadi… Selektor i ekipa žele da doguraju što dalje kao i na svakom takmičenju, treba se uvek nadati što boljem rezultatu. Uz pravi pristup, fokus i ovakve svetske igrače Hrvatska može daleko da dogura”, navodi Ćalušić.

Josip Čalušić (©Starsport)Josip Čalušić (©Starsport)

Kao i Vukušić, štoper TSC-a ističe jednu vrlo bitnu stvar za hrvatski uspeh. Ne samo u svlačionici, već i van ekipe. Nikad tamo frke oko spiskova, pa čak i ako ispadnu igrači kakvi su Duje Ćaleta Car, Josip Brekalo, Josip Mišić ili Antonio Čolak.

Nema tu iznenađenja, pozvan je onaj ko je zaslužio, konkurencija je jaka i svi će pokušati da opravdaju poziv. Ovi momci su još mladi i siguran sam da će se dokazati jer su veliki potencijali, njihova budućnost u reprezentaciji tek dolazi… Ovo je spoj mladih i iskusnih igrača, jedni željni dokazivanja, a drugi velika podrška, iskustvo i primer kakav treba da bude”.

Na tu temu Vukušić dodaje…

Hrvatska ove rezultate temelji na nenormalno pozitivnoj energiji i zajedništvu. Ne sećam se da je prethodnih godina bilo negativne energije, neželjenih scena, incidenata. Toga u Hrvatskoj nema. Luka i ostali iskusniji momci drže svlačionicu, oni su mlađima idoli. Postoji ogromno poštovanje i međusobno uvažavanje. I ja kada sam bio deo neprezentacije nije bilo nemira, a uvek je bilo naboja, srčanosti koju svi žele da pokažu. Kad se samo setim dočeka u Zagrebu srebrnih reprezentativaca iz Rusije, te poplave emocija... Nema toga u većini drugih reprezentacija, pa pogledajte samo kakav je bio doček Francuza koji su uzeli zlato. Nije to - to. Ni upola kao u Hrvatskoj. Kod nas kada su šampionati od 4.000.000 Hrvata u zemlji njih 3.500.000 pogleda svaku sekundu utakmice. Mlado, staro, muškarci, žene”.

Ni on nema zamerke na spisak.

Kada sve sagledam realno, ovo je najkvalitetniji spisak. Sigurno da ima malih dilema ima oko sastava, možda ko će biti špi?. Kvalitet nije upitan, već koga odabrati u datoj situaciji. Kako postaviti taktiku, nekada se jači adut ostavi i na klupi”.

Ante Vukušić (©Mozzart Sport)Ante Vukušić (©Mozzart Sport)

Ekipa je naravno podmlađena, ali to nikoga previše ne sekira.

Desila se smena generacije posle velikog uspeha, otišli su veliki igrači, ali ne odražava se to previše na Hrvatsku. I to je zasluga selektora, ali i tih mladih igrača koji su zamenili hrvatske velikane. Igrači dolaze i prolaze, savim normalno, a reprezentacija mora da opstaje, da živi i ide dalje. Ta generacija iz Rusije i generalno tih godina je imala nešto svoje, tako i ova ima svoje i nešto što prethodna nije imala. Naravno, i u obrnutom smeru. Negde dobiješ, negde izgubiš”.

A ko će sada da iskoči?

Iskreno, ja bih voleo da neko od mlađih eksplodira, da se dokaže, poput Gvardiola. Imao sam priliku da igram s njim i mogu da kažem da se do sada nisam susreo s igračem koji ima takav potencijal i talenat”, ističe Čalušić, dok se Vukušić nadovezuje.

Gvardiol jeste mlad, ali pogledajte koliko ima nastupa u državnom timu. Svetska je klasa, dokazao se… Zaista ne znam ko bi mogao da ispliva, nije toga bilo ni u Rusiji, već je sve rađeno na timski duh. Svi su dali doprinos, niko nije odskakao”.

U sredu od 11 sati protiv Maroka. Pa da vidimo kako će da krene.


Pišu: Stefan TANASIĆ, Vanja UZELAC


tagovi

Katar2022fudbalska reprezentacija hrvatskeAnte VukušićJosip Čalušić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara