Zlatan Ibrahimović (©AFP)
Zlatan Ibrahimović (©AFP)

Ibrahimović žestoko po Mbapeu: On je veći od PSŽ-a, roditelji misle da su zvezde, a treba da - umuknu!

Vreme čitanja: 4min | čet. 03.11.22. | 09:27

Bez dlake na jeziku, kao po običaju, mada sa mnogo više poštovanja prema Olivijeu Žiruu, Karimu Benzemi i Erlingu Halandu

Otkako sam otišao, vi u Francuskoj nemate o čemu da razgovarate. Meni Francuska nije potrebna, ali ja njoj jesam. Čak i sada kada imate Mbapea, Nejmara i Mesija... Ne pomaže, jer Bog nije s vama“.

Ovako je najavljen veliki intervju Kanal+ televizije sa Zlatanom Ibrahimovićem, a kad je već to učinio i sam razgovor je morao da bude dobar. “Bog“, kako sam sebe nekad zove, nije razočarao. Mada se uglavnom držao fudbalskih tema. Izuzev jednog trenutka kada je zašao duboku u psihologiju. Roditelja, ne igrača.

Izabrane vesti

Krenulo je sa pričom oko sukoba Pola Pogbe i brata Matijasa, koji ga je ucenjivao snimcima u kojima se  navodno vidi da je unajmljivao veštice da kunu Kilijana Mbapea. Sve to je veoma zabrinulo francusku javnost pred početak Svetskog prvenstva, mada je veliko pitanje da li će Pogba uopšte igrati. Ibrahimović, kao dobar drug, staje na stranu Pogbe, koga dobro poznaje jer su obojica bili klijenti pokojnog menadžera Mina Rajole.

Nisam bio iznenađen, već šokiran. Nemam šta tu da kažem. Nadam se da će se sve razrešiti na pravedan način. I nadam se da je Pogba dobro, to je najvažnije. On je moj prijatelj i dobro ga poznajem. Ali ovo je šokantno. Kada se stvari svedu na novac tek onda zaista upoznaš ljude“, rekao je Ibrahimović pomirljivo.

Mnogo manje diplomatski je govorio o Mbapeu.

Da li napravio pravi izbor kada je ostao u Parizu? Za sebe – nije. Za Pari Sen Žermen jeste. Ne za sebe. Jer je sebe stavio u situaciju gde je on važniji od kluba. Klub mu je to dozvolio, ali nikada nisi veći od kluba. Ali kako deca rastu i jačaju, sve lakše zarađuju, pa roditelji postaju advokati,agenti, treneri. I to je problem. Tu se izgubi samodisciplina, zaboraviš ko si“, počeo je Ibrahimović.

Nije on ovde govorio konkretno o Mbapeovoj porodici, mada se zna da je Mbapeov otac Vilfred bio prvo trener, pa sada menadžer, dok je mama Lamari Fajza po društvenim mrežama kritikovala PSŽ braneći sina od navijača kada se spekulisalo da će on u Real Madrid.

To je problem. Tako gubiš samodisciplinu, identitet. Danas, sa ovim novim generacijama dolaze i drugačiji roditelji. Tada i mama, ko god, misle da su oni zvezde. Govore u novinama. Šta misle ko su? Umuknu ti i sedi gde si. Tvoj sin treba da radi i bude disicplinovan. Mbapea ne poznajem tako dobro kao osobu. Kao igrač je fenomenalan. Ali kada izgubiš disiciplinu, gubiš i indentitet... Postoji razlog zašto je Zinedin Zidan to što jeste. Ako Mbape hoće da ga imitira treba da zna da to počinje željom za napredovanjem“.

O BENZEMI, HALANDU, ŽIRUU

Mnogo umereniji i bolje raspoložen Ibrahimović je bio kada je govorio o drugim napadačima. Prvo o Olivijeu Žiruu, koga bi selektor Didije Dešan, smatra Šveđanin, morao da povede na Mundijal.

On je pobednik, ozbiljan čovek. Nije neko ko će da postigne 40 golova po sezoni, ali donosi nešto što malo ljudi ima u sebi. On nije egocentričan na terenu. Igra za sve. I kada je stigao svima nam je mnogo pomogao“.

Najveće komplimente dobio je ipak Karim Benzema, još jedan nemirni momak francuskog fudbala, svojevremeno na stubu srama zbog učešća u navodnom ucenjivanju Matjea Valbuene snimkom seksa, sada slavljenom posle osvajanja Zlatne lopte.

Šta sada kažu vaši novinari? Jer ako se vratimo malo, na Svetsko prvenstvo u Rusiji, ja sam rekao da treba da bude u državnom timu i francuski novinari su me redom napadači. Šta sada kažu? Je l ližu Benzemino d..e? Ne plašim se to da kažem, jer su me svi napadali zato što je Francuska osvojila Svetsko prvenstvo i bez njega. Da, ali sa onim timom bi bio neuspeh da nisu osvojili. A sada, šta kažu sada kada je osvojio Zlatnu loptu?“, uživa Ibrahimović.

Za kraj, mali osvrt i na Erlinga Halanda, koji nije još uzeo Zlatnu loptu, ali mnogi predviđaju da je samo pitanje trenutka.

Mnogo mi se dopada. Pametan je igač. Ne pokušava da radi stvari koje ne ume. Ne vraća se nazad po loptu. Čeka pred golom i svaku koja mu dođe smesti gde trena. Podseća me na igrače kakvi su bili Inzagiu, Trezege, Bobo Vijeri. On je nova verzija takvih igrača“.

A da li je Pep Gvardiola, koga Ibrahimović ozbiljno ne voli iz perioda kada su sarađivali ili bolje reći svađali se u Barseloni, trener koji će Halanda učiniti još boljim?

Zavisi od Gvardiolinog ega, da li će Halandu dozvoliti da bude veći od njega samog“.


tagovi

Zlatan IbrahimovićKilijan EmbapeOlivije ŽiruKarim Benzema

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara