undefined
undefined

Izvučene grupe za Kopa Libertadores 2024! Za pobedu u finalu više nego u Ligi šampiona

Vreme čitanja: 2min | uto. 19.03.24. | 02:36

Ali ukupan nagradni fond ipak je daleko, daleko skromniji...

U gradu Lukeu, u Paragvaju, noćas su određene grupe za novo izdanje najkvalitetnijeg južnoameričkog takmičenja - Kopa Libertadores. Sistem takmičenja ostao je nepromenjen u odnosu na prethodnih nekoliko godina. Igra se kao u evropskoj Ligi šampiona (do ove sezone), svaki klub odigraće po šest mečeva u grupi, posle čega dve prvoplasirane ekipe idu dalje, u osminu finala, dok se treći seli u Kopa Sudamerikanu, takmičenje u rangu Lige Evrope.

Prošlogodišnji šampion, brazilski Fluminense, našao se u grupi A, i za rivale će imati paragvajski Sero Portenjo, peruansku Alijansa Limu i čileanski Kolo Kolo. Veoma zanimljivo trebalo bi da bude u G grupi, gde su urugvajski velikan Penjarol, brazilski Atletiko Mineiro i argentinski Rosario Sentral.

Izabrane vesti

Prošlogodišnji finalista, Boka Juniors, jedan od najuspešnijih klubova u Kopa Libertadores, ove sezone igraće u Kopa Sudamerikani...

Takođe, mesto među 32 najbolja tima Južne Amerike nisu pronašli ni finalisti iz 2022. Atletiko Paranense, odnosno iz 2020. Santos.

Ovogodišnje finale biće organizovano u Buenos Ajresu. Još nije odlučeno na kom stadionu.

Grupna faza elitnog južnoameričkog takmičenja počinje 2. aprila i završava se 30. maja. Nakon toga sledi žreb za osminu finala, a eliminaciona faza kreće sredinom avgusta. Finale je planirano za 30. novembar.

Kada je u pitanju nagradni fond, zanimljivo da šampionu za pobedu u velikom finalu sleduje više nego šampionu Evrope - oko 21.000.000 evra. Prvak Starog kontinenta dobija 20.000.000 ove sezone. Ipak, ukupni nagradni fond daleko je skromniji i iznosi blizu 226.000.000 dolara, naspram Uefinih 2.000.000.000 dolara!

Primera radi, za svaki meč u grupi Južnoamerikanci dobijaju 1.000.000 dolara (nešto manje od 1.000.000 evra), nezavisno od rezultata, s tim da pobeda donosi dodatnih 330.000 dolara.


tagovi

Kopa Libertadores

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara