Ivan Jovanović (©Reuters)
Ivan Jovanović (©Reuters)

Jovanović kao Koperfild: Napravio čudo sa APOEL-om, sada preti da sruši grčki poredak

Vreme čitanja: 3min | pon. 03.10.22. | 08:04

Srpski stručnjak hit kod Helena, sa Panatinaikosom ima maksimalan učinak posle šest kola. Dvanaest godina posrnuli velikan čeka na titulu

Pre više od decenije srpski trener Ivan Jovanović napravio je bum u Evropi, pravo čudo sa kiparskim APOEL-om. Tim iz Nikozije u sezoni 2011/2012 je igrao červrtfinale Lige šampiona. Eliminisao je francuski Lion u prvoj nokaut rundi, a zatim je pružen jak otpor Realu u četvrtfinalu najjačeg evropskog takmičenja. Madriđane je tada s klupe predvodio Portugalac Žoze Murinjo.

Iskusni srpski stručnjak, rođen u Loznici pre 60 godina, bio je na kormilu APOEL-a do 2013, a onda je naplatio znanje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Vodio je osam godina Al Nasr i Junajted Arab, a prošle sezone je dobio ulogu vatrogasca u posrnulom atinskom gigantu Panatinaikosu. Više od decenije, Zeleni gledaju u leđa Olimpijakosu, AEK-u i PAOK-u, pritisnuti finansijskim problemima. Preporodio je PAO koji je osvojio Kup Grčke, izborio plasman u Evropu, u kvalifikacije za Ligu konferencije, a u ovom šampionatu preti da sruši grčki poredak.

Izabrane vesti

Panatinaikos je lider posle šest kola, ima maksimalan učinak, a u nedelju uveče je utišan stadion Tumba u Solunu. Zeleni su pobedili crno-bele sa 2:1 posle preokreta u derbiju šestog kola Superlige Grčke. PAO je 20 puta bio šampion Helena, ali poslednji put davne 2010. godine. Uglavnom je posle toga titula odlazila u vitrine mrskog Olimpijakosa u Pireju, a krune su u prethodnoj deceniji osvajali AEK i PAOK.

19.00: (1,20) AEK (6,75) Jonikos (14,0)

Malo ko je pre pečetka sezone očekivao da će PAO da bude lider i to sa maksimalnim učinkom, sa samo dva primljena gola posle šest utakmica. Pogled na vrednost igrača prema proceni portala Transfermarkt govori da je Olimpijakos skuplji više od tri puta (138.900.000 naspram samo 39.000.000 evra Panatinaikosa), a ispred su i AEK i PAOK. Sve je to na papiru, na terenu je Jovanović složio tim koji igra čvrsto, na rezultat. Od 11 golova, čak sedam je delo Španca Aitora Kantalapiedra, nekadašnjeg igrača Tventea i Barselone B. Dva puta je mrežu pogodio Slovenac Andraž Šporar, plaćen ovog leta 3.500.000 evra lisabonskom Sportingu. U zeleni deo Atine je stigao letos još jedan Slovenac, Benjamim Verbič, iz kijevskog Dinama. On je jednom zatresao mrežu ove sezone, koliko i Argentinac Sebastijan Palasios. Nijedan pogodak nije delo nekog grčkog fudbalera.

Jovanović se uglavnom oslanja na strance. U startnoj postavi protiv solunskih crno-belih bilo je samo jedan Grk, vezista Dimitrios Kurbelis. Oba gola u Solunu u nedelju uveče delo je najboljeg strelca Grčke Kantalapiedra. Španac je već sedam puta zatresao mreže rivala u Superligi Grčke (više od gola po meču) i ubedljivo je najubojitiji golgeter kod Helena.

Bivši trener APOEL-a dobro poznaje Grčku. Tu je i počeo trenersku karijeru. Vodio je početkom ovog milenijuma Niki iz Volosa, Iraklis u dva navrata i Panahaiki iz Patre.

Posle meča u Solunu, iskusni stručnjak bio je prezadovoljan pobedom na terenu velikog rivala.

Znali smo da će biti teška utakmica. PAOK je pokazao kvalitet na početku meča i kaznio nas je golom. Bio je do kraja prvog poluvremena stabilniji. Drugo poluvreme smo dobro počeli i dobro završili. U prilično jakoj utakmici, mislim da smo zasluženo pobedili“, rekao je Jovanović i pohvalio ambijent na Tumbi.

Ono što čuvam kao uspomenu na ovaj meč je neverovatna atmosfera na stadionu. Veliko je zadovoljstvo igrati u ovakvom ambijentu. Pobede u ovim mečevima imaju veću vrednost“.

Ne želi da poleti Jovanović posle uspeha na startu šampionata Helena.

Definitivno je lepa stvar pobediti na svih šest utakmica. Mi smo tim koji još nije formiran i imamo apsolutno poštovanje za naše protivnike. I PAOK, Olimpijakos, Aris i AEK imaju dobre timove. Moramo da sačuvamo dobru atmosferu u timu i da pokušamo da budemo još bolji u budućnosti. Takođe, želim da se zahvalimo našim navijačima na podršci“, istakao je srpski stručnjak.

Osvojeni Kup Grčke prošle godine možda je samo uvod u raspodiju Zelenih i u prvenstvu. Olimpijakos i PAOK su u padu ove sezone, pogotovo crveno-beli iz Pireja, koji su promenili već dvojicu trenera posle kraha u Evropi. Panatinaikos zasad vreba iz senke, ali borba za titulu nije nemoguća misija.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

----------------



tagovi

PanatinaikosIvan JovanovićGrčka 1Grčka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara