I Napoli pod istragom (©Reuters)
I Napoli pod istragom (©Reuters)

Kalčo na optuženičkoj klupi: Juve najgrešniji, ali nije sam

Vreme čitanja: 5min | pet. 09.12.22. | 13:24

Serija A se ne odlučuje samo na terenu, već i u sudnici

Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Nije sigurno da će teren sledećeg proleća odlučiti ko će osvojiti skudeto, a ko će u Ligu šampiona iz Serije A. Sudski i disciplinsko-sportski proces koji se vodi protiv Juventusa i istraga koja je u toku protiv Napolija mogu da utiču dramatično na konačni ishod tabele italijanskog elitnog takmičenja.

Izabrane vesti

Juventus i Napoli rizikuju da budu kažnjeni oduzimanjem bodova zbog lažno predstavljanih transfera i razmena igrača u prethodnom peirodu, a koje su, ako se optužbe dokažu, proizvele kao posledicu i krivotvorene završne račune dva kluba. Od timova u trci za skudeto i mesta u Evropi u problemima bi mogli da se nađu i Milan, Roma i Atalanta, klubovi sa kojima je Juve raelizovao transfere ili razmene igrača.

Očekuje nas potencijalno dvostruko neizvesna borba za titulu pravaka i Ligu šampiona. Čak i da Napoli „ubije“ prvenstvo, kao što bi to mogao da uradi ako izađe neporažen iz mečeva sa Interom, Juventusom i Romom u prvom mesecu 2023. godine, nad njim će biti senka penalizacije, ako tužilaštvo u Napulju zatraži pokretanje krivičnog postupka, a sudija za preliminarnu istragu ga odobri.

Procesi i istrage koje su u toku ne odnose se se samo na Seriju A već i na Premijer ligu, špansku Ligu, francuski i švajcarski nacionalni šampionat. Reč je o klubovima koji su poslovali sa Juventusom i Napolijem u zadnjih par godina: od Mančester Sitija i Barselone do Lila i Bazela.

Postupak pred nadležnim organima FS Italije, u slučaju Juventusa, će trajati oko četiri meseca što znači da ćemo imati odluku pre kraja prvenstva dok bi postupak pred redovnim sudovima mogao da ima svoj epilog u prvom stepenu krajem leta ili početkom jeseni.

Viktor Osimen (©Reuters)Viktor Osimen (©Reuters)

Podsetimo, tužilaštvo u Napulju je upisalo Aurelija De Laurentisa u registar osoba pod istragom krajem juna zbog sumnje lažiranja završnog bilansa na osnovu transfera Viktora Osimena koji je stigao iz Napolija za sumu od oko 50.000.000 evra plus dvadeset i kusur miliona koliko su vrednovani transferi rezervnog golmana Karnezisa i igrača iz podmlatka Mancija, Palmijerija i Liguorija. Istina, disciplinski organi FS Italije su oslobodili optužbi Napoli za transfer Osimena, međutim državni tužilac je pokrenuo istragu posle te odluke što navodi na zaključak da u tužilaštvu imaju neka nova saznanja. O kakvim novim informacijama se radi saznaćemo kada tužioci u Napujlju zatvore istragu i podnesu zahteve za pokretanje postupka.

Položaj Juvea je daleko delikatniji i ne odnosi se samo na jedan transfer već na 22 u kojima je uključeno 17 klubova iz četiri različite zemlje (Španija, Engleska, Francuska, Švajcarska).

Pod lupom istražnih organa se nalaze sledeći transferi i razmene. Golman Audero je otišao u Sampdoriju za (po brojevima iz završenog računa Juvea) 20.000.000 evra dok su iz Sampa u Juve došli, u okviru istog posla, Piters (4.000.000 evra) i Mule (3.500.000) .

Spinacola je prešao u Romu za 29.500.000 evra dok je Luka Pelegrini u suprotnom smeru otišao za 22.000.000 evra. Kaldara i Bonuči su, na papiru, razmenjeni za istu cifru, Juve je upisao 35.000.000 od prodaje Kaldare, a Milan 35.000.000 od prodaje Bonučija. Sturaro je formalno prodat Đenovi za 18.000.000 evra, a istovremeno je Zanimakja prešao u Juve za 4.000.000 evra.

Pjanić je, barem na papiru, ušao u krug najskuplje prodatih igrača Juventusa (gotovo kao Zidan u Real Madrid) pošto je u knjigama upisana cifra od 63.000.000 evra (60.000.000 plus 3.000.000 za bonuse) za transfer . U istom paketu su Bjankoneri kupili Artura za 72.000.000 evra, plus 10.000.000 evra kroz bonuse. U prevodu, Artur je u grupi od pet najskuplje plaćenih igrača Juventusa sa Ronaldom, Iguainom, De Lihtom i Vlahovićem!?

Miralem Pjanić: Šta sam ja kome zgrešio? (©Reuters)Miralem Pjanić: Šta sam ja kome zgrešio? (©Reuters)

Ali nisu samo Pjanić i Artur bili akteri neobičnih poslova između dva kluba. Verovatno niste čuli za Mateusa Pereiru i pored toga što je Juve na njemu, po dostupnim podacima iz završnih obračuna, zaradio 8.000.000 evra. Peraira je završio u Barseloni B a onda je prodat Eibaru za milion evra. U drugom smeru je krenuo Markes za koga je Barselona „uzela“ Juveu 8.200.000 evra. Kao što Pereira nikada nije stigao do prvog tima Barse, tako ni Markes nije obukao dres Juvea u Seriji A, trenutno igra na pozajmici u Estorilu.

U centru pažnje je još jedan posao vredan više od 100.000.000 evra, ovoga puta sa Mančester Sitijem. Kanselo je otišao kod Pepa Gvardiole za 65.000.000 evra kažu računi Juventusa, a Danilo, bek Građana je koštao 37.000.000 evra, gotovo kao Bremer.

Samo zagriženi navijači Mančester Sitija i Juventusa znaju ko su Pablo Moreno i Feliks Koreja. Međutim, ako pogledamo vrednost koju su dali razmeni dva kluba, stiče se utisak da se radi o interesantnim igračima. Moreno je otišao u Siti za 10.000.000 evra da bi odmah bio prosleđen Đironi, a Koreja je završio u Juventusovom U23 timu koji igra u Seriji C gde je, verovatno najskuplje plaćeni igrač.

Rovela je koštao Juventus 18.000.000 evra, u suštini iz kluba nije izašao nijedan evro jer su u Đenovu otišli Petreli (8.000.000 evra) i Portanova (10.000.000 evra). Portanova je potom osuđen na šest godina zatvora zbog grupnog silovanja devojke sa bratom, ujakom i prijateljem.

Na listi sumljivih poslova je još nekolio desetina imena savršenih i skupih fubalskih „neznanaca“ jer je malo verovatno da ste čuli za Kameraija, Maceka, Vlasenka, Kotera, Andersona, Senu, Hajdarija, Lorija, Gorija, Laninija, Minelija, Frankofontea, Đerbija, Stopu, Vrionija, Mašanđela, Brunorija, Petrelija, Parodija, De Marina i druge. Verovali ili ne, svi oni su koštali od milion i po do deset miliona evra.

U oči upada da su svi transferi – razmene bili koncipirani da Juve plati sto ili dvesta hiljada evra više ili manje od klubova sa kojima su sklapani ili da budu iste vrednosti. Dakle, kroz završne obračune su prikazane na desetine miliona evra, a iz kase kluba, je realno ušlo ili izašlo tek par miliona.

Pored Rome, Milana i Atalante, Juve je pomenute aranžmane pravio sa Đenovom, Sampdorijom, Pro Verčelijem, Pizom, Peskarom. Takođe, promet je zabeležen sa švajcarskim klubovima Luganom, Bazelom, Sionom i francuskim Amijenom i Marsejom.


tagovi

Buongiorno Italia

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara