Mohamed Salah (@Reuters)
Mohamed Salah (@Reuters)

Klop prvi put tražio nekom igraču da ne igra odbranu - jasno je i kom

Vreme čitanja: 4min | pet. 15.03.24. | 11:09

Salah pokazao da je spreman za veliki derbi sa Mančester Junajtedom

Veče za pamćenje priredili su fudbaleri Liverpula svojim navijačima u revanšu sa Spartom iz Praga. Nakon 5:1 u gostima, Redsi su na domaćem terenu još ubedljivije isprašili rivala - 6:1, postigavši čak četiri gola za manje od 15 minuta utakmice što se dogodilo prvi put još od Čelsijeve goleade protiv luksemburškog Žnesa Hutšaraža 1971. godine.

Blistali su Klopovi fudbaleri, a posebnu pažnju zaslužio je Mohamed Salah koji je postao prvi fudbaler u istoriji Liverpula sa 20 ili više datih golova u sedam uzastopnih sezona. Imajući u vidu tradiciju ovog kluba i koja su sve imena igrala u njegovom napadu tokom 132 godine postojanja (rođendan je 3. juna), Egipćaninov podvig zaslužuje svaku pohvalu.

Izabrane vesti

Najefikasniji Salah je bio u prvoj sezoni po dolasku iz Rome (2017/2018), kada je protivničke mreže tresao 44 puta. U sledećoj je to učinio 27, pa redom 23, 31, 31, 30 i trenutno je na 20. S obzirom na to da do kraja Premijer lige i Lige Evrope ima još da se igra, kao i da Liverpul u nedelju čeka četvrtfinale FA kupa sa Mančester Junajtedom, jasno je da će iskusni napadač dodatno poboljšati svoj učinak u tekućoj sezoni, ali ono zbog čega su navijači Redsa posebno zadovoljni nakon sinoćnje utakmice jeste pokazatelj da je Mohamed Salah potpuno spreman za veliki derbi u nedelju sa Junajtedom.

Nedavnim trijumfom u Liga kupu Liverpul je povratio status najtrofejnijeg engleskog kluba, pretekavši upravo Mančester Junajted (68:67), ali na Enfildu sada žele dodatno da odmaknu tradicionalno najvećem rivalu. A, sa Salahom u timu biće mnogo lakše eliminisati glavnog konkurenta na putu ka peharu, te je optimizam dodatno pojačan nakon što je 31-godišnjak iz Nagriga prvi put posle dva meseca odigrao ceo meč.

"Nije bio plan da igra svih 90 minuta. Hteli smo da ga izvedemo kada je ulazio Mateuš (Musialovski), ali se Bobi Klark požalio na povredu, a Mo je dovoljno iskusan da zna kako da čuva snagu i kada je u igri. Rekao sam mu da ne igra više odbranu, nikada pre nisam to rekao nekom igraču", objasnio je Klop.

Nije Nemac iznenađen Salahovim golovima. Štaviše, mislio je da je ove sezone i pre sinoćnje utakmice stigao do 20.

"Za ovih sedam godina saradnje konstantnost nikada nije bila problem za Mohameda Salaha. Mo samo daje, daje i daje. Njegova želja je neuništiva, kvalitet je tu, a motiva mu ne manjka. Manje sam iznenađen nego neki drugi, čak sam i mislio da je već stigao do 20 golova, ali imao je problem sa povredom neko vreme inače bi to ostvario još u januaru ili februaru. Svakako, sjajno je što ponovo možemo da računamo na njega", ističe Klop.

Salah je odigrao ceo meč protiv Čeha, ali su neki drugi igrači bili pošteđeni napora u drugom poluvremenu kako bi se odmorili za finale FA kupa.

"Svi smo svesni da nas čeka još dosta utakmica do kraja sezone. Zato smo na poluvremenu napravili tri izmene. Gomez, Nunjez i Endo su izašli iz predostrožnosti, niko od njih nije zaista morao da bude zamenjen, ali morali smo da razmišljamo i o sledećoj utakmici. Bila je ovo dobra utakmica, zabavna za naše navijače. Drago mi je da se nisu nervirali jer nije bilo napeto kao što ume da bude. Siguran sam da su ovaj put svi otišli kućama zadovoljni. Lepo je kada je tako, ali jasno je da neće uvek moći da bude bez tenzije. Već u nedelju čeka nas mnogo drugačija utakmica, imamo tri dana da se što bolje pripremimo za nju", jasan je Liverpulov strateg.

S obzirom na to da će Klop po završetku napustiti Enfild, mnogi veruju da će to dovesti i do Salahovog odlaska. Egipćanin ulazi u poslednju godinu ugovora, a imajući u vidu interesovanje saudijskog Al Itihada koji je prošlog leta nudio oko 200.000.000 evra za transfer, neće biti lako odoleti ukoliko stigne nova ponuda. Iako je zimus Salah pričao da Klopova odluka o odlasku neće uticati na njegov izbor hoće li još neko vreme igrati u crvenom dresu ili će i on spakovati kofere, čini se da je i Egipćanin blizu izlaznih vrata.

U međuvremenu, dok razmišlja o svojoj budućnosti, sjajni napadač pokušaće da pomogne Liverpulu da se okiti još jednom titulom u Premijer ligi, ali i na međunarodnoj sceni. Redsi su uoči žreba četvrtfinalnih parova prvi favorit za osvajanje Lige Evrope (kvota 2.30).

Po mišljenju trenera Sparte, Brijana Priskea, tako će i biti.

"Ogromno poštovanje za Liverpul i to kako su odigrali ovaj dvomeč sa nama. Razlika između Sparte i Liverpula je ogromna, zaista potpuno drugi nivo. Nikada se nismo sreli sa tako nečim. Liverpul je tim za Ligu šampiona i trebalo bi da igra u Ligi šampiona", smatra Danac.

Tako će ponovo i biti već od sledeće sezone. Ostaje samo da vidimo da li će Redsi nazad u elitu kao šampioni Engleske ili će ta čast pripasti fudbalerima Arsenala ili Mančester Sitija.


tagovi

Jirgen KlopMohamed SalahLiverpul

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara