Lionel Mesi, Kilijan Mbape, Hulijan Alvarez i Olivije Žiru (©Reuters)
Lionel Mesi, Kilijan Mbape, Hulijan Alvarez i Olivije Žiru (©Reuters)

Ko će da osvoji Zlatnu kopačku na Mundijalu u Kataru?

Vreme čitanja: 4min | ned. 18.12.22. | 11:24

U igri su četvorica fudbalera, po dvojica iz Argentine (Lionel Mesi, Hulijan Alvarez) i Francuske (Kilijan Mbape, Olivije Žiru). Moramo da napomenemo da ova nagrada FIFA ne garantuje dobitak na Mozzartovoj igri Pogodi najboljeg strelca, jer ostali kriterijumi u slučaju istog broja golova nisu isti

Ko će da osvoji Zlatnu kopačku na kraju Svetskog prvenstva u Kataru? Samo su četiri igrača realno ostala u igri, po dvojica Argentinaca i Francuza, učesnika velikog finala koje je na programu ove nedelje od 16 časova na stadionu Lusail u Dohi. Lionel Mesi, Kilijan Mbape, Olivije Žiru i Hulijan Alvarez.

Ako pogodite ko će na kraju da izađe sa nagradom najboljeg strelca, možete da zaradite lepo u Mozzartu. Jer, kvote na svu četvoricu su vrlo privlačne. Trenutno stanje je sledeće: Mesi i Mbape su postigli po pet golova, na njih je kvota po 1,95. Alvarez i Žiru ih prate sa po četiri pogotka, kvote na njih su 12,0.

Izabrane vesti

U slučaju da se stanje na listi strelaca nikako ne pobedi, recimo da ostane 0:0 posle penala ili pobedonosni gol postigne neko od preostalih 18 fudbalera koji će se naći na terenu, bez toga da asistiraju pomenuta četvorica, Zlatna kopačka će završiti u Mesijevim rukama. Naravno, osim u neverovatnom slučaju da npr. Teo Ernandez postigne pet pogodaka.

Istina, postigao je Mesi isti broj golova kao Mbape, ali da bi se sprečili neki raniji slučajevi da na turniru imamo po više od jednog dobitnika nagrade, FIFA je uvela dodatne kriterijume. Naredni je broj asistencija, a tu je Mesi u prednosti u odnosu na sve konkurente. Namestio je saigračima tri pogotka, Mbape je bio asistent dva puta, a Alvarez i Žiru nisu nijednom.

Važno je u ovom slučaju da se napomene da je Mbape učestvovao kod oba pogotka u polufinalu u pobedi nad Marokom (2:0), ali mu FIFA ne računa to kao asistencije. Nije imao nameru, kod gola Tea Ernandeza lopta ga je pogodila posle šuta Antoana Grizmana, dok je pogotku Kola Muanija prethodio izblokiran Mbapeov šut. Zato, mladom napadaču Galskih petlova FIFA priznaje samo asistencije koje je imao protiv Poljske i Australije, u oba navrata za Žiruove golove.

U slučaju da najbolji strelci turnira imaju isti broj golova i asistencija, Zlatna kopačka će ići u ruke onom fudbaleru koji je tokom trajanja Mundijala bio manje na terenu. Za sada je to Mbape, igrao je 477 minuta, naspram Mesijevih 570. Razliku je napravilo to što je Francuz ušao sa klupe sredinom drugog poluvremena u, za Galske petlove, totalno nebitnom meču grupne faze sa Tunisom, dok je Mesi uvek bio starter i nijednom nije izašao iz igre pre kraja utakmice. Uz to, Argentinci su protiv Holanđana igrali produžetke, što je još pola sata na Mesijevom kontu.

Tehnički, može da se desi i da njih dvojica budu izjednačeni čak i po minutaži. Naravno, malo je verovatno, potrebno bi bilo da Mesi ne završi ni prvo poluvreme zbog povrede, a da utakmica ode u produžetke. Ipak, ako se sve to desi, onda ćemo imati dvojicu laurata, prvi put od 1994. godine i Svetskog prvenstva u Sjedinjenim Američkim Državama. Tada su bili izjednačeni Rus Oleg Salenko i Bugarin Hristo Stoičkov.

Međutim, ništa od toga nije važno za kladioce u Mozzartu. Kriterijumi za igru Pogodi najboljeg strelca nisu isti kao kod FIFA i dodele Zlatne kopačke. Ukoliko se desi da dva ili više strelaca postignu isti broj golova na prvenstvu, pobednikom se smatra onaj koji je proveo manje minuta na terenu. Dakle, na toj listi u ovom momentu vodi Mbape.

Kada već pominjemo, u našoj kladionici možete da se kladite i na strelce na samoj finalnoj utakmici. Da iskombinujete više tiketa. Primera radi, ako Mesi postigne prvi gol na meču, naplatiće se klota 4,50. Na Mbapea je u tom slučaju još veća, 5,00. U ponudi su naravno i brojne druge stvari, hoće li biti postignut gol izvan šesnaesterca (3,00 da hoče), da li ćemo da vidimo po crveni karton u oba tima (15,0)… Kompletnu ponudu Mozzartovog specijala možete da pogledate OVDE.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

SVI NAJBOLJI STRELCI NA MUNDIJALIMA

1930: Giljermo Stavile (Argentina) – 8 golova

1934: Oldrih Nejedli (Čehoslovačka) – 5

1938: Leonidas (Brazil) - 7

1950: Ademir (Brazil) – 8

1954: Sandor Kočiš (Mađarska) – 11

1958: Žist Fonten (Francuska) – 13

1962: Florijan Albert (Mađarska), Valentin Ivanov (SSSR), Garinča, Vava (Brazil), Dražen Jerković (SFR Jugoslavija) i Leonel Sančez (Čile) – 4

1966: Euzebio (Portugalija) – 9

1970: Gerd Miler (Zapadna Nemačka) – 10

1974: Gžegož Lato (Poljska) – 7

1978: Mario Kempes (Argentina) – 6

(Era Zlatne kopačke):

1982: Paolo Rosi (Italija) – 6

1986: Geri Lineker (Engleska) – 6

1990: Salvatore Skilaći (Italija) – 6

1994: Oleg Salenko (Rusija) i Hristo Stoičkov (Bugarska) – 6

1998: Davor Šuker (Hrvatska) – 6

2002: Ronaldo (Brazil) – 8

2006: Miroslav Klose (Nemačka) – 5

2010: Tomas Miler (Nemačka) – 5

2014: Hames Rodrigez (Kolumbija) – 6

2018: Hari Kejn (Engleska) - 6


tagovi

Lionel Mesireprezentacija Argentinefudbalska reprezentacija ArgentineFudbalska reprezentacija FrancuskeHulijan AlvarezOlivije ŽiruKilijan EmbapeZlatna kopačka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara