Navijači Brana (©Shutterstock)
Navijači Brana (©Shutterstock)

Kreće i drugoligaški karavan u Norveškoj: Bran se ekspresno vraća u elitu, Osane se ne šali, dinastija Ndžai u KFUM-u

Vreme čitanja: 5min | sub. 02.04.22. | 08:46

Na skeneru Vlade Filipovića OBOS liga: Tim iz Bergena prvi favorit, Stabek, Fredrikstad, Sogndal i Start kandidati za vrh, finansijski problemi Raufoša

Kreće Elitserija, a istog dana u isto vreme, duelom Sandnesa i Brinea (16.00), počinje i drugoligaški karavan u Norveškoj – OBOS liga. Traži se dva putnika u viši rang, dok će timovi od treće do šeste pozicije igrati u plej-ofu za plasman u elitu sa četrnaestim timom iz najboljeg društva. Poslednje dve ekipa ispadaju u treći rang, dok će 14. tim da igra u plej-autu za opstanak.

Ove sezone u ovom rangu takmičenja igraće Bran iz Bergena koji je ne tako davno bio kandidat za Evropu u Elitseriji, a tu su i nekadašnji stabilni članovi najboljeg društva kao što su Stabek, Sogndal, Mjendalen, Ranhajm... Iz Elitserije prošle godine ispali su Mjendalen, Stabek i Bran, dok su novi članovi druge lige Norveške Kongsvinger i Skeid. Stremena i Ul Kisu više nećemo gledati u drugoj ligi, ispali su u treći rang fudbala u ovoj skandinavskoj državi.

Izabrane vesti

Šapčanin Vlada Filipović, srpski stručnjak koji dugo živi i radi u Norveškoj, za Mozzart Sport, analizirao je i drugoligaški karavan u zemlji na severu Evrope.

"Ove godine biće nikad ujednačenija liga. Bran, Stabek, Mjendalen, Sandnes Ulf, Start, Sogndal, Fredrikstad i Ranhajm su prethodnih godina igrali u najjačem rangu i imaju ambicija da se vrate u Elitseriju. To su timovi koji bi trebalo da odluče o vrhu“, istako je Filipović, koordinator Fudbalskog saveza Norveške za talente za okrug Finmark.

Vlada Filipović (©Privatna arhiva)Vlada Filipović (©Privatna arhiva)

Najveće iznenađenje prošle sezone je ispadanje Brana, kluba koji ima tradiciju, dobre navijače.

Ispao je od Jerva u baražu. Posle toga su predsednik i sportski direktor podneli ostavke. Zanimljivo, trener Eirik Horneland je ostao. Radi se o nekadašnjem treneru Rozenborga. Ambicije su ekspresan povratak u elitu. U planu je da se proda deo stadiona za 15.000.000 evra. Ukoliko se to dogodi, nema sumnje da će klub da stane na noge i da je prvi favorit za povratak u elitu. Tim je promenjen. Došlo je dosta novajlija. Nemac Lenard Gril je stigao na pozajmicu iz Bajera iz Leverkuzena, Silvert Heltne Nilsen se vratio iz Belgije, iz Beverana, a došla su i dva Danca, Frederik Bersting iz Olborga i Andreas Skovgard iz Erebra. Iz Olesunda je novajlija Niklas Kastro. On je Čileanac, imao je i jedan meč za repezentaciju ove južnoameričke države, a rođen je u Oslu. Bilo bi iznenađenje ako se ekipa iz Bergena ne bude vratila u elitu“.

Velike promene su se dogodile u Stabeku posle ispadanja iz najboljeg društva.

Radi se o klubu koji dobro radi sa mlađim kategorijama. Čak 15 igrača je otišlo, dosta ima novajlija. Dovedeni su igrači iz Danske, Švedske. Biće sigurno potrebno vreme da se sve kockice slože. Ostao je mladi trener Eirik Kjene. Ime kluba garantuje da će Stabek da bude u vrhu“.

16.00: (2,00) Sandnes Ulf (3,45) Brine (3,45)

Naš sagovornik ističe Osane kao tim koji bi mogao da bude prijatno iznenađenje ove godine.

Za sportskog direktora je doveden Kare Ingebrigtsen. On je trofejni stručnjak, četiri godine je bio na klupi Rozenborga, a vodio je i kiparski APOEL i Bran. On je doveo veterana Mortena Gamsta Pedersena. Ima 40 godina, prošle sezone je igrao u Alti, gradu gde živim, a nekada je bio član Blekberna. Dolazak njih dvojice u klub sigurno garantuje visoke ambicije Osanea“.

U Mjendalenu se pre nekoliko godina snimao rijaliti koji je imao veliku gledanost u Norveškoj. Klub je nekoliko godina uspevao da ostane u eliti. Prošle sezone pad, poslednje mesto i ispadanje u drugu ligu.

Kako to biva kad se ispadne, došlo je do velikih promena u igračkom kadru. Trener je ostao, Vegard Hansen koji je dugo u klubu. Kapiten Goset je završio karijeru i to će biti hendikep za Mjendalen, ali verujem da će imati tim za vrh, bar da osigura mesto u plej-ofu. Start, Sandnes Uf i Sogndal su ekipe koje su ne tako davno igrale u najboljem društvu i sigurno su kandidati za Elitseriju. Ranhajm i dalje nema stadion, nije završen, pa će svoje utakmice da igra u obližnjem Trondhajmu. Smatram da se neće umešati u borbu za ulazak u Elitseriju“.

Raufoš je pobedio u generalnoj probi pred start prvenstva Rozenborg sa čak 3:0.

Nema lošu ekipu i trenera, ali su problem finansije. U minusu je 270.000 evra, pa bi mogao da budu kažnjen oduzimanjem bodova“.

Zanimljiv klub je KFUM iz Osla, koji su osnovali futsaleri. Sledeće sezone dinasija Ndžai u ovom timu iz prestonice. Igraće Musa Ndžai, nekadašnji promašaj Partizana. On će braniti boje tima iz rodnog grada Osla, a društvo će mu praviti rođeni brat Bilal, koji ima 23 godina i igra na poziciji krilnog napadača. I to nije sve od porodice Ndžai. U KFUM-u igra i rođak nekadašnjeg velikog promašaja crno-belih, Mamadu Lion, koji je štoper, a ima samo 20 godina.

Musa nije prošao probu u Stabeku, ali jeste u KFUM-u. Videćemo da li može da se vrati u formu“.

Nedelja, 15.00: (1,65) KFUM Oslo (3,70) Grorud (4,90)

Od timova iz vrha, u borbu za Elitseriju mogao bi da se umeša Fredrikstad.

Dugo je tavorio u trećoj ligi. Prošle godine se vratio u drugu i umalo ušao u najbolje društvo. Kandidat je za vrh ove sezone, verujem da će biti u prvih pet. Ima odlične uslove, stadion, trener Bjern Johansen je ostao u klubu“.

Nedelja, 15.00: (3,15) Ranhajm (3,35) Bran (2,15)

Duga je lista kandidata za ispadanje.

Grorud ostao bez mnogo igrača. Kongsvinger se vratio u drugu ligu, ali će imati problema da ostane. Stjerdals Blink je takođe tim za donji deo tabele. Za Skeid igraju mladi igrači, oni koji ne uspeju u Volerengi. Teren na malom stadionu u Oslu je veoma loš, što je njihova prednost“, zaključio je Filipović.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

NORVEŠKA 2 – 1. KOLO

Subota

16.00: (2,00) Sandnes Ulf (3,45) Brine (3,45)

Nedelja

15.00: (1,65) KFUM Oslo (3,70) Grorud (4,90)

15.00: (3,15) Ranhajm (3,35) Bran (2,15)

Ponedeljak

17.30: (3,25) Skeid (3,40) Stabek (2,10)

18.00: (2,60) Osane (3,20) Start (2,60)

18.00: (1,55) Fredrikstad (4,00) Stjerdals Blink (5,40)

18.00: (2,05) Mjendalen (3,40) Kongsvinger (3,35)

18.00: (1,80) Sogndal (3,50) Raufoš (4,20)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Norveška 2Vlada FilipovićBranStabekMjendalenKFUM OsloMusa Ndžai

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara