Čudo sa Arktika, fudbaleri Bode Glimta (©Reuters)
Čudo sa Arktika, fudbaleri Bode Glimta (©Reuters)

Norveška Elitserija na dlanu: Bode i oslabljen dominantan, Molde nije našao zamenu za Ohija, Rozenborg nikad slabiji

Vreme čitanja: 9min | sub. 02.04.22. | 08:08

Šapčanin Vlada Filipović, koji dugo živi i radi na severu Evrope, analizirao je za Mozzart Sport najbolju ligu ove skandinavske zemlje. Milan Jevtović ostao u Od Grenlandu, Petar Golubović pojačao Olesund

Sinonim za norveški fudbal danas je Erling Haland, napadač Borusije iz Dortmunda, zvezda predstojećeg prelaznog roka. Nekada je Rozenborg žario i palio na terenima na severu Evrope, bio redovni učesnik Lige šampiona. U poslednje dve godine svi pričaju o čudu sa Arktika, dvostrukom uzastopnom šampionu Norveške, Bode Glimtu. Posle ubedljivog trijumfa u sezoni 2020. godine, tim Kjetila Knudsena je prošle sezone imao dostojnog rivala u Moldeu. Fudbaleri u žutim dresovima nastavili su s bajkom i ove godine, šokirali su sve plasmanom u četvrtfinale Lige konferencije. Posle eliminacije Seltika i AZ Alkmara prošlog meseca, sledeća je Murinjova Roma.

Posle skoro četvoromesečne pauze, utakmicom Ham Kam – Lilestrem danas (16.00) kreće Elitserija, najbolji šampionat Norveške. Za razliku od većine zemalja u Evropi gde se uskoro zavšavaju šampionati, u Skandinaviji, izuzev Danske, tek počinju. Liga i ove godine broji 16 klubova. Novi članovi elite postali su Ham Kam (povratak posle 13 godina), Olesund (posle jedne sezone) i Jerv koji je debitant u najboljem društvu. Iz elite su ispali Bran, Stabek i Mjendalen.

Izabrane vesti

Skandinavci idu u korak s vremenom. Samo pet timova igraju na stadionima s prirodnom travom, a to su Havesund, Jerv, Lilestrem, Rozenborg i Sanderfjord. Najveći stadion je Rozenborgov u Trondhajmu koji može da primi 21.421 gledaoca, dok ja najmanji Jervov sa samo 3.300 mesta na tribinama.

MILAN JEVTOVIĆ STAROSEDELAC, PETAR GOLUBOVIĆ NOVAJLIJA U ELITSERIJI

Milan Jevtović (©MN Press)Milan Jevtović (©MN Press)

Ove sezone gledaćemo dvojicu srpskih fudbalera u Elitseriji. Boje Od Grenlanda braniće Čačanin Milan Jevtović, nekadašnji fudbaler Rozenborga, Antalije i Crvene zvezde. On je proteklog leta stigao iz danskog Orhusa. Novajlija u Norveškoj je Petar Golubović. Nekadašnji mladi reprezentativac Srbije je pojačao Olesund koji se ove sezone vratio u elitu. On je ponikao u OFK Beogradu, nekada je bio član Rome, promenio je dosta klubova na Apeninima, a poslednjih šest meseci je bio bez kluba. Poslednji tim bio mu je belgijski Kortrajk.

Nedelja, 20.00: (1,58) Bode (4,00) Rozenborg (6,00)

Od 16 trenera, samo su dvojica van Norveške, Šveđanin Stefan Bilbron koji vodi Sarsborg i Danac Jakob Mikelsen na klupi Ham Kama. Četiri kluba su promenila trenera između dve sezone. Na kormilu Rozenborga sedeće Kjetil Rekdal koji je prošle godine uveo Ham Kam u elitu. On je zamenio Agea Hareidea kome je istekao ugovor. Stefan Bilborn je zamenio Larsa Bohinena na klupi Sarsborga, Jakob Mikelsen vodiće Ham Kam, dok je novi trener Od Grenlanda Par Arne Johansen.

Najviše stranaca imaju Ham Kam i Sarsborg po 10, dok Molde i Volerenga imaju samo petoricu fudbalera sa inostranim pasošima. Najmlađi tim ima Rozenborg (22,4), a najstariji Sarsborgov (26,3). Najbolji tim ide u kvalifikacije za Ligu šampiona, pobednik Kupa Norveške, drugoplasirani i trećeplasirani idu u kvalifikacije za Ligu konferencije. Dva najslabija tima preseliće se u drugu ligu, dok će ekipa koja će biti na 14. mestu da igra baraž sa trećim iz OBOS lige.

ŠAMPION NAPADA HET-TRIK, SKROMNA POJAČANJA, BERG I BOTHAJM NENADOKNADIV GUBITAK

I ove godine, kao i prethodnih, za čitaoce Mozzart Sporta Elitseriju je skenirao Vlada Filipović, srpski stručnjak, koordinator za talente pri Fudbalskom savezu Norveške za okrug Finmark. Šapčanin deceniju i po živi i radi u Norveškoj, u gradiću Alti na severu zemlje.

"Bode Glimt je prvi favorit. Trebalo bi da bude dominantan i ove sezone”, kao iz topa će Filipović za naš portal i dodaje:

Ove godine će liga biti slabija nego prethodnih. Kvalitet opada. Bodeu su otišla dva najbolja igrača, Erik Bothajm u Krasnodar i Patrik Berg u Lans. Oni su bili lideri tima. Bode je prihodovao 10.000.000 evra od obeštećenja što je veliki novac za ovdašnje klubove. Otišlo je još nekoliko igrača - Bjerkan, Lode i Melkersen. Bode je slabiji nego prošle sezone, ali najveća prednost je ostanak trenera Kjetila Knudsena. On je već četiri godine u klubu i napravio je čudo. Bio je kandidat za trenera Noriča. Nije hteo da ide u Rozenborg. Ovde u Norveškoj se priča da bi na leto mogao da napravi veliki transfer. I bez bitnih igrača su izbacili AZ Alkmar, iako je holandski tim bio bolji. Imao je Bode i dosta sreće u dvomeču osmine finala Lige konferencije. Teren u Bodeu je bio zaleđen, što je bila prednost norveškog tima”.

Navijači Bode slavili su pobeda od 6:1 protiv Rome (©Reuters)Navijači Bode slavili su pobeda od 6:1 protiv Rome (©Reuters)

Tim sa Arktika nije trošio iako je prihodovao veliki novac ove zime.

"Nisu doveden adekvatne zamene za Bothajma i Berga. Vratili su neke igrače sa pozajmica. Domaći teren je velika prednost Bodea. Manjih je dimenzija, na ivici regularnosti sa veštačkom travom. Navijači su tik uz teren. Fudbaleri su srčani, “grizu”, igraju uvek punom snagom. Ne vidim ko bi mogao da ugrozi Bode ove sezone”.

18.00: (1,60) Molde (4,00) Volerenga (5,60)

Molde je ostao bez najboljeg strelca Elitserije prošle godine, Ohija, koji je kao slobodan igrač potpisao za Crvenu zvezdu.

"Za njega Molde nije našao adekvantnu zamenu. Jurili su neke igrače, tražili su Berišu iz Vikinga, vratili su Matisa Bolija sa pozajmice iz Stabeka, ali je Ohi bio neko oko koga se gradila igre. Njegovih 27 golova će teško neko da nadoknadi. Imaju talentovanog Davida Fofanu koga su doveli iz Obale Slonovače prošle godine. On je predviđen da zameni Ohija, ali nije oduševio u pripremnim mečevima. Erling Moe je ostao na klupi. Radi se o nekadašnjem pomoćniku Olea Gunara Solskjera. Od pojačanja najzvučnije je Markus Andre Kasa iz Od Grenlanda koji je plaćen 800.000 evra. U generalnoj proveri poražen je od Olesunda sa 4:2, srećno je Molde izbacio Od Grenland u Kupu Norveške. Moguće je da će da promene formacije, da kapiten Magnus Ejkrem bude ‘lažna devetka'. Ostali su neki bitni igrači, Ola Brinhildsen je dobar igrač. Vidim Molde u vrhu, u prva tri tima u ligi”.

VELIKAN IZ TRONDHAJMA DALEKO OD STARE SLAVE, BEŽANIJA IZ ROZENBORGA

Stadion Rozenborga (©AFP)Stadion Rozenborga (©AFP)

Rozenborg je prošle sezone bio tek peti, pre dve godine četvrti. Poslednja kruna za giganta iz Trondhajma je osvojena 2018. godine.

"Velikan nikada nije bio slabiji. Iako je Rozenborg najveći klub u Norveškoj, mislim da neće biti među prva tri. Najveće pojačanje je dolazak trenera Kjetila Rekdala. On je uveo Ham Kam u elitu, radi se o dobrom treneru. U konkurenciji su bili i Knudsen iz Bodea i Miloš Milojević. Veliki broj igrača je napustilo Trondhajm. Letos je prodat Ferencvarošu Kristofer Zakarijasen, Šveđanin Dino Islamović se nije proslavio za dve godine u Rozenborgu, pa je otišao u korejski Gangvon. Još nekoliko bitnih igrača je otišlo. Sada je to mlada ekipa, pojačanja su bila skromna. Doveden je Pavle Vagić iz Malmea, Adrijan Nilsen Pereira iz PAOK-a, Viktor Jansen iz mladog tima Ajaksa… Stigao je i Argentinac Renco Đampaoli iz drugog tima Boke Juniors. Od iskusnijih igrača ostali su golman Hansen i vezista Henriksen. U pripremnim utakmicama je Rozenborg bio katastrofalan. U generalnoj probi drugoligaš Raufoš ga je dobio sa 3:0. Izgubio je i od Tromsa sa 2:1".

-------------------------------

Sve utakmice šampionata Norveške možete da gledate uživo na portalu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

---------------------------------

Od ekipa koja bi mogle prijatno da iznenade, Filipović vidi Sarsborg koji je dobio novog trenera, Šveđanina Stefana Boa Andersa Bilborna. On je četiri godine bio na kormilu Hamarbija, a letos ga je zamenio srpski stručnjak Miloš Milojević, nekadašnji pomoćnik Dejana Stankovića u Crvenoj zvezdi, sadašnji trener švedskog prvaka Malmea.

"On je prošao trenersku školu Bromopajkarne, kluba koji je poznat u Skandinaviju po radu sa mlađim kategorijama. Izbacio je veliki broj igrača za reprezentacje. Bilborn je osvojio Kup Švedske. Dolazi u dobru ekipu koja je sačuvala najvažnije igrače. Devet od 11 startera su ostala u klubu. Džonatan Lidset je alfa i omega tima. Uspeli su ove zime da prodaju napadača Ibrahima Konea francuskom Lorijanu za čak 4.000.000 evra, što je veliki transfer za mali klub kao što je Sarsborg. Smatram da je bolji od Rozenborga i da bi mogao da se umeša u borbu za Evropu”.

Vlada Filipović (©Privatna arhiva)Vlada Filipović (©Privatna arhiva)

Jedan od najtraženijih igrača ovo godine u Norveškoj bio je uzdanica Vikinga iz Stavangera Veton Beriša. Norvežanin albanskog porekla ostao je u klubu.

Tražili su ga najbolji klubovi iz Norveške i Švedske. Zasad je tu. S njim je Viking ekipa za vrh tabele. Ostao je i Zlatko Tripić koji se prošle godine vratio u Stavanger iz Turske”.

VOLERENGA S NOVIM SPORTSKIM DIREKTOROM, VRATIO SE U KLUB I ARON DONUM

Volerenga je pre nekoliko dana dobila novog sportskog direktora, Šveđanina Joakima Jonsona.

On je nekada bio sportski direktor Fredrikstada, komentarisao je Elitseriju za norveški Eurosport. Trener je ostao Dag Eilev Fagermo. Obojica su britkog jezika, veoma temperamentni, pa ovde u Norveškoj su svi znatiželjni da vide kakva će da bude njihova saradnja. Nije tim iz Osla oduševio u pripremnim mečevima. Po meni, nisu ekipa za prvih pet, šest. Više verujem da će biti jedno od razočaranja sezone. Pre nekoliko dana stiglo je neplanirano pojačanje. Do leta se u klub vratio Aron Donum. On je odličnim igrama u Volerengi napravio transfer u Standard. Timu iz Osla je pripalo skoro 2.000.000 evra. U Liježu je odigrao 25 utakmica, postigao je dva gola i ima je i tri asistencije. Ne očekuje se da igra na premijeri protiv Moldea, ali će svakako da bude pojačanje za ekipu iz prestonice u nastavku sezone”.

Ekipa koja je odradila odličan prelazni rok je Lilestrem.

U klub je stiglo nekoliko pojačanja iz Rusije - Jildren Ibrahimaj iz Urala i Magnus Knudsen iz Rostova. Zanimljiv je mladi Nemac Kolin Resler koji je došao iz holandske Brede, a pre toga je bio igrač Mančester Sitija”.

OD GRENLAND I JERV MOGU DA IZNENADE, SANDEFJORD PREŽALJEN

Za Od Grenland drugu sezonu će igrati Milan Jevtović, nekadašnji krilni napadač Crvene zvezde.

Očekujem da budu prijatno iznenađenje, sigurno u gornjem delu tabele. Stigao je novi trener Pal Arne Johansen koji je vodio mlađe kategorije Norveške. Stigla su dvojica novajlija iz Danske. Markus Andre Kasa je prodat Moldeu za 800.000 evra. U timu je i naš Jevtović. Od Grenland je mlada ekipa koja može da se umeša u borbu za Evropu”.

Nedelja, 18.00: (2,25) Od Grenland (3,35) Tromse (3,20)

Jerv kao debitanta svi vide da će kratko da se zadrže u Elitseriji.

Svi su ga otpisali, ali verujem da će ostati u ligi. Imao je dobar prelazni rok. U baražu za ulazak u najbolje društvo eliminisao je Bran što je bilo iznenađenje. Na pozajmici iz Midtjilanda je stigao mladi Aral Simsir. On je turskog porekla, ima samo 19 godina i veliki je talenat, igra na poziciji krila. Skrenuo je pažnju u Ligi šampiona za mlade. Rozenborgu je dao četiri gola. Jerv je nezgodan na svom terenu, igra na malom stadionu”.

16.00: (2,75) Ham Kam (3,25) Lilestrem (2,60)

Na skeneru Šapčanina našli su se i preostali klubovi u najboljoj ligi Norveške.

"Ham Kam će se boriti za opstanak. Umesto Rekdala na klupu je sads Jakob Mikelsen koji je radio u Odenzeu i Hamarbiju. Ima dobar domaći teren. Zanimljive su novajije koje su dovedene iz SAD, Kanade, Kostarike. Sandefjord je prošle sezone uspeo da ostane u ligi, sada mislim da neće uspeti. Dosta je igrača otišlo, u pripremnim mečevima je bio loš. Tromse će takođe grčevito da se bori za osptanak. Otišao je Čeh Zdenek Ondrašek u Vislu iz Krakova”.

Petar Golubović u vremenu dok je nosio dres OFK Beograda (©MN Press)Petar Golubović u vremenu dok je nosio dres OFK Beograda (©MN Press)

Za kraj, tu je Olesund, tim za koji će igrati Srbin Petar Golubović.

"Boriće se za opstanak, ali mislim da ne bi trebalo da ispadne. Na klupi je ostao poznati trener Lars Arne Nilsen koji je dugo vodio Bran. Stigli su neki zanimljivi igrači ove godine. Besim Šerbečić nije uspeo u Rozenborgu, pa je sada u Olesundu. Tu je i Hrvat Dario Čanađija koji je branio boje Sarsbroga, dok je golman stigao iz Kopenhagena. U pitanju je Sten Grutebst. On je bio rezervni čuvar mreže danskog tima”, zaključio je Filipović u iscrpnoj analizi Elitserije za Mozzart Sport.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

NORVEŠKA 1 – 1. KOLO

Subota

16.00: (2,75) Ham Kam (3,25) Lilestrem (2,60)

18.00: (1,60) Molde (4,00) Volerenga (5,60)

Nedelja

18.00: (2,15) Olesund (3,45) Kristijansund (3,35)

18.00: (1,95) Havesund (3,50) Sanderfjord (3,90)

18.00: (2,55) Jerv (3,30) Stremsgodset (2,75)

18.00: (2,25) Od Grenland (3,35) Tromse (3,20)

18.00: (2,55) Sarsborg (3,30) Viking (2,75)

20.00: (1,58) Bode (4,00) Rozenborg (6,00)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Norveška 1ElitserijaRozenborgBode GlimtMolde

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara