Umar Sadik (©Star sport)
Umar Sadik (©Star sport)

Krivonogi džin se zaleće na najveći klub sveta

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.08.22. | 14:16

Umar Sadik igra, verovatno, poslednji meč za Almeriju

Sad je sve bajkovito: izborio je plasman u viši rang, dostigao cenu koja se meri desetinama miliona evra, verovatno će do kraja prelaznog roka realizovati transfer u klub evropskih aspiracija, na otvaranju Primere će se zaleteti na Real Madrid. To je ono što prosečan ljubitelj fudbal u Španiji vidi u Umaru Sadiku.

S tim da je u kvalitet prepoznao Valter Sabatini još dok je Nigerijac u tinejdžerskim danima iz Afrike stigao u Italiju, kroz mlađe kategorije Specije nagovestio šta može, iako je i tad bilo sumnjičavih pogleda. Uz napomenu da se bivši sportski direktor Rome usredsredio na detalje usko vezane za teren.

Izabrane vesti

Uništavao je rivale. Šokirao nas je kad smo prvi put otišli da ga gledamo. Njegov angažman je bio normalna fudbalska priča, govorili su nam da postoji talenat u Speciji, rešili smo da ga gledamo i uspeli u tome“, vraća Sabatini film na leto 2015. kad su Rimljani doveli Sadika, te za Marku podseća da su doveli i njegovog sunarodnika.“Bio je desni bek Nura Abdulahi, još jedno čudo, nažalost, okončao je karijeru rano usled srčanih problema“.

Reporter Marke poetično objašnjava da je Sadik iz Afrike stigao u region Liguriju sa odećom dovoljnom da stane u jedan ranac i da ga je, zajedno sa Nurom, prihvatila poridica Moblio u selu Lavgana. Odatle je krenuo uspon, jer je toliko voleo fudbal da mu je morao da pobedi najpre sebe. I svoje telo. Novinar uticajnog španskog dnevnika podseća da je privikavanje na novu sredinu (Romu, po dolasku iz Specije) bilo je otežano serijskim povredama. U početku su stručnjaci cenili da mu problem predstavlja džinovski stas, sve do neko nije primetio Umarova stopala. Koračao je čudno, zavrtao na unutra, preterano... Vremenom je taj deformitet ispravljao, povrede su počele da ga zaobilaze i u javnosti se pojavio špic neprijatan po svaku odbranu. Ili, kako bi to Milorad Kosanović, okarakterisao – opasna skalamerija.

U Romu smo doveli igrača koji je već tad bio fenomen. Napadača sposobnog da uprkos visini od 192 centimetra razvije zadovoljavajuću brzinu. I da daje golove. Lako! Dosta je napredovao u našem mladom timu, tadašnji trener seniorske ekipe Rudi Garsija je to primetio. Na utakmici sa Đenovom pogodio je samo osam minuta pošto je kročio na teren, zatim dobio šansu protiv Kjeva u 88. minutu, a već u 89. zatresao mrežu“.

Uprkos tome, u prvom timu za njega trajno nije bilo mesta. Slat je na pozajmice u Bolonju, Torinu, Peruđu, holandski NAC i škotski Rendžers, da bi procvetao u beogradskom Partizanu i posle godinu i kusur ostvario transfer u Almeriju za 5.000.000 evra plus bonuse od kojih su neki već pristigli, a neki će onog trenutka kad bude prodat.

Važio je za mirnog dečaka, ljubaznog i prilično disciplinovanog. Razumljivo, imao je u sebi crtu nestašluka koja prati momke odrasle ne ulici. Ponekad sam zbog Umara bio očajan, čak me je način njegove igre ljutio, jer je izgledalo da se zabavlja, da igra za sebe, a ne za tim. A onda sam sam video da, zapravo, daje celog sebe“.

------------------------

Sve utakmice španske Primere možete da gledate uživo na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

-------------------------

Svi su izgledi da se Sadik posle bezmalo dve godine u nedelju veče oprašta od Andalužana i posle meča sa Realom odlazoi u Viljareal. Trener Rubi je nagovestio da će biti u prvih 11 protiv najvećeg kluba sveta i aktuelnog prvaka Evrope, kome bi možda mogao da nadi atipičnim stilom.

Veoma sam srećan zbog njegovog uspeha. Kad sam napustio Romu, naslednicima nije trebalo mnogo vremena da ga prodaju, mada mislim da je i tad bio fudbaler koji je mogao da pomogne Vučici, samo da je ostao. Nema baš toliko mladih igrača ni u sadašnoj ekipi sa izraženim uticajem na igru i rezultate“, dodao je Valter Sabatini, od 2011. do 2015. sportski direktor Đalorisih.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------------

PRIMERA - 1. KOLO

Petak

Osasuna - Sevilja 2:1 (1:1)

/Avila 9, Oroz 74pen - Mir 11/

Subota

Selta - Espanjol 2:2 (1:0)

/Aspas 45+2, Pasijensija 63 - Espozito 72, Hoselu 90+8pen/

Valjadolid - Viljareal 0:3 (0:0)

/Džekson 49, Baena 81, 89/

Barselona - Rajo Valjekano 0:0

Nedelja

17.30: (3,60) Kadiz (3,15) Real Sosijedad (2,30)

19.30: (1,90) Valensija (3,50) Đirona (4,60)

22.00: (8,50) Almerija (4,80) Real Madrid (1,42)

Ponedeljak

17.30: (1,65) Atletik Bilbao (3,60) Majorka (6,75)

19.30: (4,70) Hetafe (3,30) Atletiko Madrid (1,95)

21.30: (1,48) Betis (4,40) Elče (8,00)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Umar SadikAlmerijaReal MadridPrimera

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara