Mladen Krstajić sa portparolom Milanom Vukovićem
Mladen Krstajić sa portparolom Milanom Vukovićem

Krstajić spokojan: Naša navijačka kultura ne dostiže evropske standarde

Vreme čitanja: 7min | uto. 05.06.18. | 17:47

I o Sergeju Milinković Saviću, Ademu Ljajiću, uvredama na račun Vladimira Stojkovića, pa i o Levu i Saneu

Nacija razočarana - reprezentacija spokojna. Uprkos porazu od Čilea i bledoj igri u prvom od dva mundijalska testa, iz tabora našeg državnog tima u austrijskom Bad Valtersdorfu stižu samo poruke optimizma.

Uostalom, nešto slično su Orlovi preživeli u martu, posle loše partije u Torinu sa Marokom pokazali su sposobnost da se izbore sa kritikama i nekoliko dana kasnije savladali su Nigeriju, uvereni su da će po istom receptu razoružati Boliviju u subotu i popraviti utisak pred put u Rusiju.

Izabrane vesti

Da je raspoložen iako i sam priznaje da u igri dosta toga nije štimalo, Mladen Krstajić je potvrdio tako što je na susret sa novinarima došao - biciklom. Ni tragova umora posle noći u kojoj je zajedno sa sarandicima ostao budan do 03.00. Više nego raspoložen za razgovor. Na razne teme. Bilo je tu zanimljivih tema. Dotakao se selektor i Sergeja Milinkovića Savića, njegovog, ali i odbijanja drugih iskusnijih igrača da posle utakmica daju izjave, pa nadalje Ademu Ljajiću, Nemanji Radonjiću, Nikoli Milenkoviću... Ali krenimo redom.

Da li imate glavobolju?
"Imam glavobolju otkad sam postao selektor. To je sastavni deo ovog posla. Nosim se dobro", nasmejao se Krstajić. "Glava je provetrena, a bicikl je odabran da se nešto promeni".

Šta vas najviše brine?
"Iskreno - ništa. Svesno smo želeli da kombinujemo, da ubacimo mlade igrače, da osete atmosferu u reprezentaciji. Analizirali smo meč do tri sata sinoć. Bilo je više loših stvari, ali to ne može da nas poljulja. Sve može da se popravi, da budemo brži u pasu, da idemo bez lopte u prostor, da tranzicija bude bolja. Ne mogu da kažem da sam zadovoljan. Svesni su igrači da su odigrali slabo, ali ne mogu da kažem da nisu hteli. Ne bi trebalo biti skeptičan".

Posle tri kontrole utakmice ove godine, koji su benefiti?
"Sve se temelji na dobroj atmosferi. Imamo reprezentaciju kakvu imamo. Podmladili smo je. Pitanje je da li bi neko poput mene povukao potez da pozove igrače iz mlade reprezentacije da učestvuju na SP. Zaslužili su, jer poseduju kvalitet. Plus je ostao kostur ekipe koja je izvukla kvalifikacije. Mi iz struke bi trebalo to da upakujemo".

Zašto kapiten Aleksandar Kolarov ne želi da priča s novinarima i zbog čega su mu se u bojkotu medijia pridružili Nemanja Matić i Sergej Milinković Savić, a trebalo bi da budu primer.
"Nije to suština. Ipak, da pogledamo i drugu stranu. Možda ste i vi ’krivi’ što igrači daju ili ne daju izjave. Garantujem vam, nisu oni ljuti na vas, niti imaju nešto protiv vas. Samo žele mir. Morate da gledate i dvosmerno. Pogledajte njihovu situaciju. Uveravam vam da su pravi momci, osećaju pritisak, ali neke informacije koje su se pojavile u javnosti nisu zaslužili. Svakako ne beže od javnosti“.

Zar Sergej Milinković Savić ne bi morao da se bar udostoji da ovde radi isto što i u Laciju, da priča zarad javnosti? Pogotovo što se ne sećamo da ste vi, dok ste bili reprezentativac, nekad odbili novinare?
"U pravu ste, međutim, kad sam ja igrao neka druga su vremena bila. Uvek sam izlazio u javnost kad je teško, a bežao od novinara kad je dobro, jer tad nema potrebe da pričam. Kad je teško moraš da obrazložiš situaciju. Sergej je profesionalac. I pravi momak. U narednom periodu će i on izaći pred vas. Ne sumnjajte. Možda MIlinković Savić ima savetnike koji ga savetuju da se ne oglašava, jer je veliki pritisak. Ljudi, pričamo o hiljadama dinara primanja u Srbiji, a oko njega se vrte desetine miliona evra. Stavite se u njegov položaj. Možda naša navijačka javnost - a podsećam da imamo sedam miliona ’selektora’ - drugačije gleda neke stvari. Pazite, izlazimo na zagrevanje, a golmanu Vladimiru Stojkoviću skandiraju da je Mustafa. To pokazuje da naša kultura ne dostiže evropske standarde. Daj da gledamo interes Srbije i našeg fudbala, bez obzira da li neko igra za Partizan ili Crvenu zvezdu i da li je Krstajić selektor ili ne".

MOZZART KVOTE
Srbija prolazi grupu na SP - kvota 2,15

Na ovom mestu selektor se prilično "otvorio", pa je razgovor nastavio povlačeći paralelu sa selekcijom Nemačke.
"Kažu nisam pozvao Gaćinovića. Tačno, nisam, ali nije ni Joahim Lev Leroja Sanea, jednog od najboljih igrača Mančester Sitija. Duša me boli što na spisku nije Matija Nastasić, a da sam ga poveo povređeno, rekli bi: ’Šta ovaj vodi povređene igrače’. Onda pozovem dvojicu iz Crvene zvezde, pa mi stave primedbu da sam zvezdaš. Ne, ja sam Grobar", nasmejao se Krstajić povodom svog navijačkog opredeljenja.

Šta konkretno očekujete od Sergeja?
"Tako je moćan igrač da može da se uklopi svuda. Plus, perfektna osoba. U svakoj ekipi može da igra".

Može li zajedno sa Ademom Ljajićem, jer dejstvuju na praktično istoj poziciji?
"Mislim da sam bio jasan. Naravno da ga vidim i sa Ljajićem u timu, jer je Adem fudbalski mag. On ne da vredi, nego je biser".

Možemo i o vedrijim temema. Na primer, o uspešnom debiju Nikole Milenkovića na poziciji štopera?
"To su dobra zapažanja. Drago mi je što obraćate pažnju na takve detalje. U startnoj postavi smo imali četiri klinca iz mlade reprezentacije. Jednog dana će doći vreme da stariji napuste reprezentaciju i da dođu mlađi. Zato smo napravili rez. Ne iz alibija, da se priča o podmlađivanju, nego da sutra, kad  odem, novi selektor ima lakši posao. Ne gledam da sebi pravim karijeru, već da radim u interesu našeg fudbala".

Udaljili ste se od teme. Dakle - Milenković. Kad se Branislav Ivanović oporavi da li će Bleki na desnog beka ili će njih dvojica biti štoperski tandem?
"Nikola ima ogroman potencijal. Ne daj Bože da se povredi Rukavina, može da igra desnog beka. Može i sa Banetom. Nema problema. Ozbiljan je kandidat za prvih 11".

I drugi mladi igrač se istakao. Naravno, reč je o Nemanji Radonjiću koji je brzinom mučio odbranu Čilea.
"Pokazao je kvalitet, ali mora da radi na još nekim detaljima. Svakako je budućnost srpskog fudbala", ocenio je Mladen Krstajić.

Tokom polučasovnog razgovora sa predstavnicima medija, osetio je Mladen Krstajić potrebu da se vrati i koji mesec unazad.
"Kad sam dao kapitensku traku Aleksandru Kolarovu provlačila se priča da iza toga stoji ideja kako sprečavam Baneta Ivanovića da prestigne Dekija Stankovića na listi igrača sa najviše igara za državni tim. Kod mene takvih priča nema. Jednostavno, nema mesta spekulacijama. Sve je to na nivou rekla-kazala. Istina je da bi Bane trebalo da se rastereti. I sve dok se bude ponašao kao profesionalac, a ponaša se, biće deo reprezentacije. Kao što mu je i predsednik Aleksandar Vučić na prijemu rekao: mi smo svi ovde zbog Srbije, a ne Srbija za nas".

Kad je već pomenuo prvog čoveka države, nastavio je u dahu...
"Ne interesuje me politika. U životu sam samo jednom glasao. I to u Bijeljini, za mog prijatelja Miću Mićića. U Srbiji nikad nisam glasao. Niti ču. A predsednika Vučića podržavam zato što želi dobro Srbiji".

Mogli ste da mu tražite veće premije - našalili su se novinari sa selektorom, posle današnje izjave Vučića da bi "dao veće premije da su fudbaleri tražili"?
"I ovo obećano je dobro. Šta da izvačimo pare iz budžeta..."

Nego, da se vratimo na fudbalske teme. Pominjete atmosferu, a utisak je da na meču sa Čileom dosta toga nije štimalo, na primer, na relaciji Aleksandar Mitrović - Andrija Živković. O čemu se radi?
"To su njihove priče i na treninzima. Verujte mi, podržavaju jedan drugog. Samo vi to ne vidite. Znači li to da moram, kad odrade nešto dobro, da im kažem da uvek podignu palac gore da biste vi ti notrali?"

Vidite li razliku kod Mitrovića u odnosu na period od pre šest meseci kad nije ni igrao u Njukaslu?
"Agresivniji je. Željan je fudbala. Ima veliko samopouzdanje, ali se oseća i umor".

Pomenuli ste malopre da je Srbija "zemlja sa sedam miliona selektora". Neki od njih se pitaju zašto ste uopšte kombinovali protiv Čilea, odnosno zašto niste već sad uigravali tim koji će igrati na Mundijalu?
"Samo se setite da je svaki fudbaler odigramo minimum po 50 utakmica u sezoni. A igrali su glavne role u svojim klubovima. Imali su radni odmor od 21. od 28. maja, a posle sedam dana pauze smo ušli u pripremni period. Naši reprezentativci nisu navikli na to da čim završe sezonu odmah kreću pripreme za novu, kao što je slučaj sa Zvezdom i Partizanom, gde igrači maltene odmah po okončanju sezone počinju kvalifikaicje za evropske kupove. Javnost bi trebalo da obrati pažnju i na te detalje. Nije to nauka, već proces. Ovi momci nisu mašine. Na automobilu moraš da menjaš ulje i radiš servis posle 250.000 kilometara. Tako je i reprezentativcima potreban predah posle 50 utakmica u sezoni. Pogotovo što stručnjaci kažu da je odmor nekad važniji od treninga. A protiv Bolivije ćemo izvesti ekipu priblićnu onoj koja će igrati protiv Kostarike", zaključio je Krstajić.

(FOTO: Star Sport)


tagovi

Rusija2018Mladen Krstajić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara