Hans Diter Flik (©Reuters)
Hans Diter Flik (©Reuters)

Previše uslova i nostalgije, a cveće nije ni uručeno: Bajern je klub razuma, možda će zato i ući u problem

Vreme čitanja: 3min | pon. 13.05.24. | 10:45

Besomučnoj potrazi za novim trenerom nema kraja, Flikov povratak na dugačkom štapu

Ostavio je dragocene stvari u vremenu, a i one vanvremenske u najkraćem mogućem periodu, otpevao pesme koje zna, pokazao mudrost za koju možda nije ni znao da je poseduje, ali se onda posvađao sa Salihamidžićem i bacio sve. Ćabi Alonso, Roberto de Zerbi, Ralf Rangnik, a sada i Hansi Flik. Otkako je početkom meseca Tomas Tuhel izjavio "da je situacija čista" i da se još ništa nije promenilo u njegovoj odluci da napusti klub po završetku sezone, Bajernova potraga za novim strategom poprimila je obrise sapunice. Uprkos očekivanjima da se na jučerašnjoj utakmici protiv Volfzburga (poslednjoj na domaćem terenu) aktuelnom strategu uruče cveće i dodele prigodni pokloni za rastanak, to se se nije dogodilo, a gest šestostrukog prvaka Evrope samo je podgrejao sumnje u mogućnost Tuhelovog ostanka.

Prema saznanjima nemačkih medija, klupski čelnici na sve načine pokušavaju da odobrovolje Tuhela da ostane, jer im preti totalna propast i u četvrtim pregovorima čiji je cilj nalaženje novog rešenja za klupu. Hansi Flik je pred Bajernov upravu postavio nekoliko zahteva, prevashodno garanciju da će biti dugoročno rešenje i bez većeg rezultatskog pritiska u uvodnoj sezoni. Bajern nije voljan da narednom treneru da petogodišnji ugovor poput Julijanu Nagelsmanu. Uz to, bivši selektor Nemačke želi i Miroslava Klosea i Tonija Tapalovića na mestu pomoćnika.

Izabrane vesti

Nisu uslovi 59-godišnjaka jedino što mori rukovodstvo minhenskog giganta. Boje se da bi ponovno angažovanje Flika bio samo danak nostalgiji, a ne razumna odluka. Flik je iznenada dobio šansu kao prvi trener tima 2019. umesto Nika Kovača, ali je odmah osvojio Ligu šampiona i tako se brzo upisao u istoriju zlatnim slovima. Činjenica da je Flik kasnije bio neuspešan kao selektor Nemačke, samo je produbila sumnje čelnike Bavaraca da je pomenuta sezona Flikovih velikih uspeha možda bila tek plod šok-terapije, a ne toliko onih najviših stručnjačkih veština trenera iz Hajdelberga.

Flik je podsetimo radio kao pomoćni trener Nika Kovača u Bajernu u sezoni 2019/20, a postao je šef na klupi Bajerna nakon što je Hrvat otpušten. Sezonu obeleženu virusom korona krunisao je triplom krunom, u prvenstvu, kupu i Ligi šampiona. Ukupno je osvojio sedam trofeja za nešto manje od dve godine, pre nego što je otišao nakon nesuglasica sa sportskim direktorom Hasanom Salihamidžićem.

Kiker takođe piše da jedna od pozadina Bajernovog velikog premišljanja dokumentarni film o neuspehu Elfa na Mundijalu u Kataru, nakon kog se dodatno povećao broj kritičara Flikovog selektorskog mandata. Shodno tome, opcija Flik je sve maglovitija, a do poslednjeg kola Bundeslige i utakmice protiv Hofenhajma sledeće subote sve sile čelnika biće usmerene na "savatavanje" Tuhela po hodnicima i pokušaje da ga ipak privole da ostane.

Bajernovi navijači su uprkos traumatičnoj eliminaciji od Reala u polufinalu Lige šampiona i prvoj sezoni posle 11 godina u kojoj klub nije osvojio titulu šampiona iskazali zahvalnost bivšem treneru Majnca, Dortmunda, Čelsija, Pari Sen Žermena, a to pokazuje i nekolicina transparenata. Jasno je da se najveći broj njih ne bi bunio Tuhelovom ostanku, a kada su shvatili da bolje rešenje neće pronaći, to su uvideli i rukovodeći ljudi.

(4,20) Hofenhajm (4,00) Bajern (1,85)

Po završetku susreta sa Vukovima, Tuhel je brzo otišao do svlačionice bez ikakvog pozdrava sa navijačima, a kasnije je na konferenciji ostao pomalo zagonetan. Novinare je interesovale da li je to insinuiralo mogućnost da ostane.

"To je zbog tima. Navijači ne dolaze na utakmice. Ne želim da budem u centru pažnje".

Na brojne medijske spekulacije o potencijalnlnim naslednicima ljut je sportki direktor Maks Eberl.

"Rekli smo da želimo da rešimo ovo pitanje u aprilu, ali sada smo na sredini maja. To nas čini ljutim i frustriranim, ne ide onako kako smo zamišljali. Često se dešava da druga strana krene u ofanzivu na nas. Mi ne razgovaramo iza zatvorenih vrata. Ili se dogovorimo ili ne".

Čini se da je Tuhelovu preliminarnu odluku da ode moguće preinačiti, a da je sve do Bajernove želje da svoj kluba "velikog gazde" stavi sa strane i neki način podredi sve umoljavanju aktuelnog trenera. Sa drugim opcijama baš ne ide, Tuhelov ostanak bi čini se bio premija.



tagovi

Hansi FlikBajern MinhenTomas Tuhel

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara