Slavlje Lekija nakon gola (Reuters)
Slavlje Lekija nakon gola (Reuters)

Kvalifikacije su jedno, Mundijal je druga priča: Australija pobedila verovatnoću i eliminisala Dansku!

Vreme čitanja: 4min | sre. 30.11.22. | 17:59

Skandinavska selekcija završava takmičenje bez pobede i sa svega jednim golom za 270 minuta fudbala, a u kvalifikacijama je postizala tri po utakmici

Lepo je dominirati u kvalifikcijama, dominantno se prošetati kroz njih i direktno obezbediti mesto na Mundijalu. Ali da nije lako ponoviti igre iz kvalifikacionih utakmica na Svetskom prvenstvu, da je to takmičenje u kojem vladaju drugačija pravila, u kojem pritisak jede fudbalere i timove, a prosečni fudbaleri na energiju i voljni momenat postaju heroji, reprezentacija Danske shvatila je u Kataru, na najteži mogući način. Pred odlučujućih 90 minuta grupne faze držali su konce u svojim rukama i pobeda protiv Australije (sa jednim ili više golova razlike u zavisnosti od okršaja Tunisa i Francuske) vodila ih je u nokaut fazu, a oni su još jednim jalovim napadačkim izdanjem postali najveći gubitnici dosadašnjeg toka planetarne smotre - 1:0.

Malo ko je verovao da Australija (remi joj je odgovarao u slučaju da Tunis ne pobedi) ima realne šanse za prolaz u konkurenciji šampiona sveta Francuske i Danske koja je do Katara došla uz prosek od tri gola po utakmici. Međutim, Sokerusi su za razliku od apsolutno bezidejnih Skandinavaca pokazali da broj igrača koji nastupaju u ligama petice ne mora da igra nikakvu ulogu, već da je timska kohezija ono što pravi prevagu. Jedan kontra napad, onaj iz 60. minuta bio je dovoljan da Metju Leki postane heroj reprezentacije sa Petog kontinenta koja se prvi put od 2006. godine, a drugi put otkako je sveta i veka plasirala među najboljih 16 selekcija.

Izabrane vesti

U istoj utakmici dobili smo i najveće iznenađenje i najveće razočaranje prve faze svetskog prvenstva. Danska je na Mundijal došla kao napadačka sila, a napušta ga uz samo jedan postignut pogodak za 270 minuta fudbala. Nije pomoglo ni što je selektor Kasper Hjulmand u odnosu na prethodni meč protiv Francuske zamenio dobar deo ofanzivne linije i umesto Kornelijusa i Damsgora na teren poslao Brajtvajta i Skov Olsena.

Jesu Danci dominirali u posedu, jesu debelo nadmašili protivnika po broju dodavanja, ali od svih komparativnih prednosti nisu napravili apsolutno ništa. Primorali su Metjua Rajana na intervencije u samo tri navrata, a dobrim delom za to je zaslužan i kapiten crveno-belih Kristijan Eriksen. Jedan od boljih izvođača prekida u poslednjoj deceniji nije uspevao da razigra saigrače ni u otvorenoj igri, a ni kroz slobodne udarce, niti kornere.

Ulivali su tako Danci sigurnost australijskoj odbrani u kojoj je Miloš Degenek dejstvovao na poziciji desnog beka. Degenekovo nepropisno zaustavljanje Lindstrema iz 57. minuta zbog kojeg je zaradio žuti karto, ispostvailo se kao sjajno smanjivanje štete. Eriksen je izveo vrlo loš slobodnjak, a par desetina sekundi kasnije, sevnula je kontra kojom su Sokerusi i došli do pobede. I to u kakvom trenutku. Samo minut, dva ranije, Tunis je poveo protiv Francuske i uz rezultat 0:0 na meču Australije i Danske imao drugo mesto u džepu. A onda je Rajli Mekgri otvorio Metjua Lekija, ovaj jurišao na Joakima Melea i potpuno ga izbacio iz ravnoteže pre savršene egzekucije kroz noge.

U trenutku kada je Tunis poveo protiv šampiona planete, Danci su znali da su im je neophodna pobeda sa dva gola razlike, ali bili su predaleko i od tog jednog. Da su imali malo više sreće, dobili bi penal u 70. minutu. Već ga je sudio Mustafa Gorbal iz Alžira zbog faula nad rezervistom Kasperom Dolbergom, ali je istovremeno njegov asistent pokazao da je napadač Danske bio u ofsajdu... Milimetarskom. Mada po svemu prikazanom, Danci nisu ni zaslužili gol.

Da Australijanci u toku meča i nisu bili najsvesniji ka kakvom uspehu hitaju, pokazuje i hvatanje za glavu Rajlija Megrija, maltene neverica sa pitanjem "Da li sanjamo" u trenutku kada je Leki zatresao mrežu. Sada im verovatno već dolazi do mozga šta su napravili i ostatak večeri provešće gledajući potencijalnog rivala u osmini finala. A biće drugoplasirani tim grupe C sa Poljskom, Argentinom, Sausijskom Arabijom i Meksikom iz koje svi timovi imaju računicu za prolaz dalje.

Metju Leki i Rajli Mekgri (Reuters)Metju Leki i Rajli Mekgri (Reuters)

AUSTRALIJA – DANSKA 1:0 (0:0)

/Leki 61/

Doha

Stadion: Al Džanub

Sudija: Mustafa Gorbal (Alžir)

Žuti kartoni: Behič, Degenek (Australija), Skov (Danska)

AUSTRALIJA: Rajan – Degenek, Soutar, Rauls, Behič – Leki (89. Hrustić), Irvin, Moj, Gudvin (46. Bakus) – Djuk (82. Meklaren), Mekgri (74. Rajt).

DANSKA: Šmajhel – R. Kristensen (46. Bah), Andersen, A. Kristensen, Mele (69. Kornelijus) – Hejbjerg, Jansen (59. Damsgard) – Skov Olsen (69. Skov), Eriksen, Lindstrem – Brajtvajt (59. Dolberg).



SVETSKO PRVENSTVO – 3. (POSLEDNJE) KOLO

GRUPA D

Sreda

Australija - Danska 1:0 (0:0)

/Leki 60/

Tunis - Francuska 1:0 (0:0) /Kazri 58/

***kvote su podložne promenama



tagovi

reprezentacija DanskeFudbalska reprezentacija Australijereprezentacija AustralijeKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara