Laporta VS Perez – drugi čin: Alaba i Haland na talonu, duel kao za Bekama pre 18 godina

Vreme čitanja: 4min | uto. 09.03.21. | 09:47

Biće zanimljivo na leto...

Poslednji put kada je Real Madrid osetio Barselonin pritisak na fudbalskom tržištu koplja su se lomila oko kupovine Nejmara. Tadašnji predsednik Sandro Rosel dobio je Florentina Pereza, mada je Barselona zbog Nejmara platila skupu cenu.

Od tada Real Madrid i Barselona su se takmičili isključivo na terenu. S pobedom Đoana Laporte na izborima proteklog vikenda, atmosfera na Iberijskom poluostrvu ponovo se kreće ka tački usijanja, pošto fudbalski kritičari veruju da ponovo imamo derbi španskih giganta na transfer pijaci i da će predstojeće leto to i pokazati.

Izabrane vesti

Sreda, 21.00: (2,30) PSŽ (3,45) Barselona (3,05)

Kako navode ugledni prestonički i katalonski mediji, Real Madrid i Barselona na nišanu drže dvojicu istih fudbalera kao garanciju boljih vremena – Davida Alabu i Erlinga Halanda.

Snažni napadač Borusije i Bajernov univerzalac su dugo na radaru Blankosa, ali s Laportinim dolaskom na predsedničku funkciju ideja je da Barselona postane ravnopravni konkurent za njihov potpis uprkos tome što stanje u kasi nije tako dobro...

Laporta je navodno još i pre održanih izbora obavio razgovore s Alabinim zastupnicima Pinijem Zahavijem i Falijem Ramadanijem, mada je sledeći Barselonin predsednik pažljivo pristupio ovim navodima i pošto je zvanično objavljeno da se vraća na funkciju s koje je otišao 2010. godine rekao je da je “klubu poznata situacija s određenim igračima, zbog čega će se o njima razgovarati ako uslovi to budu dozvoljavali“.

Alaba ovog leta zvanično napušta Bajern pošto mu ugovor ističe, najavio je transfer u Španiju, pre nego u Premijer ligu gde se Čelsi najviše interesuje zbog Tomasa Tuhela. Austrijski univerzalac očekuje da će dobiti platu između 12.000.000 i 13.000.000 evra, a kako će u sledeći klub doći kao slobodan igrač, uslovno rečeno kupac će biti u obavezi da agente “podmaže“ ozbiljnim provizijama za potpis. I iste će se verovatno meriti na preko 10.000.000 evra.

Otkako je započeo predsedničku kampanju Laporta je odbijao da govori o konkretnim imenima koje želi da angažuje, kako se ne bi ponovio slučaj Dejvida Bekama od pre 18 godina. Laporta je na izborima 2003. dobio mandat i podršku svih mladih biznismena tog doba pošto je obećao da će dovesti upravo tadašnju zvezdu Mančester junajteda. Oko njegovog transfera nastala je prava zabuna, jer je na kraju engleski as završio u madridskom Realu posle velike pobede Florentina Pereza na tržištu.

Đoan Laporta (©Reuters)Đoan Laporta (©Reuters)

Laporta je u svetu fudbala poznat kao poslovni čovek sa odličnim kontaktima među fudbalskim agentima, a među njima su upravo Zahavi i Ramadani. A zatim i Mino Rajola, koji je i doveo Zlatana Ibrahimovića i odveo ga iz Barselone tokom Laportinog predsednikovanje Barselonom. Rajola sada vodi računa o karijeri Erlinga Halanda i jedan je od dvojice ključnih ljudi koji odlučuju o daljim koracima norveškog centarfora uz oca Alfa Ingea.

Razlog zašto Laporta nije govorio o mogućim pojačanjima je Barselonina ekonomska moć koja nije na zavidnom nivou. Laporta je tokom kampanje najviše govorio o tome kako da klub ponovo učini finansijski stabilnim i snažnim kao u vreme njegovog prvog mandata.

Što se Halandove situacije tiče, Barselona u ovom trenutku nema finansijske kapacitete da ga kupi od Borusije. Njegova tržišna vrednost u ovom trenutku iznosi 110.000.000 evra i nema otkupnu klauzulu. Leta 2022. godine aktivira se otkupna klauzula od oko 100.000.000 evra, koja bi realno opet bila previsoka za Barselonu. Realova ideja je da po Halanda krene baš za godinu i po dana, kada se bude aktivirala pomenuta otkupna klauzula.

Serhio Aguero (©Reuters)Serhio Aguero (©Reuters)

Zbog svega pomenutog Laporta kao drugu opciju u napadu drži Serhija Aguera. Argentincu, baš kao i Alabi, ugovor s Mančester Sitijem ističe na leto i vrlo je izvesno da će otići iz kluba jer Pep Gvardiola priprema teren za kupovinu novog centarfora koji će nositi klub narednih bar deceniju...

Aguerov agent je već tokom predsedničke kampanje najavio da Barselona s izborom Đoana Laporte ili Viktora Fonta dobija veće šanse da do saradnje dođe, čak i po cenu niže plate, ali naravno – uz obaveznu proviziju.

Iako će Aguero napuniti 33 godine na leto i ove sezone je malo igrao zbog povreda, dokazan je centarfor kakav je potreban Barsi posle odlaska Luisa Suareza. On je veliki prijatelj i kum sa Lionelom Mesijem, pa će upravo najbolji igrač u istoriji kluba biti ključan faktor u eventualnom Aguerovom dolasku.

To znači da bi Aguero lako mogao da sleti na Kamp Nou u paketu sa Erikom Garsijom, čiji je odlazak na leto kao slobodan igrač teška srca potvrdio Gvardiola.

Jedva čekamo leto...



tagovi

Erling HalandDavid AlabaSerhio Agueroletnji prelazni rok 2021Real MadridBarselona

Obaveštavaj me

Real Madrid
Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara