Erling Haland (©Reuters)
Erling Haland (©Reuters)

Halanda privlači šest “crème de la crème“ klubova, Real i Siti na vrhu, neće u Čelsi i PSŽ

Vreme čitanja: 5min | sre. 03.03.21. | 15:25

O Bajernu i ne razmišlja. Dve ključne figure u sportskom životu norveškog napadača su njegov otac Alf Inge i agent Mino Rajola...

Tek nešto više od nedelju dana prošlo je otkako je Mino Rajola izgovorio sada već čuvenu rečenicu "Samo deset klubova može da priušti Erlinga Halanda" i tako po ko zna koji put zapalio fudbalsku Evropu.

Od tada se na dnevnom nivou pojavljuju informacije o tome gde bi, kako i pod kojim uslovima mogao pređe najtraženiji mladi napadač Evrope. Poslednja informacija glasi - Roman Abramovič je spreman da potroši i preko 100.000.000 evra samo kako bi Tomasu Tuhelu doveo prvo ime sa liste želja. A šta je zaista istina i ko će krojiti sudbinu snažnog norveškog golgetera? Ovom temom bavio se Sport bild i stigao do saznanja koja sužavaju krug potencijalnih kupaca.

Izabrane vesti

Prema tvrdnjama nemačkog magazina, 20-godišnjeg golgetera privlače samo “crème de la crème“ klubovi i u njegovoj interpretaciji ovog idioma taj krug čini šest klubova - Real Madrid, Barselona, Juventus, Liverpul, Mančester Siti i Mančester junajted. Jedna stvar je odmah jasna - Haland ne namerava da pravi bar još jedan, manji korak pre nego što zaduži opremu jednog od pomenutih velikana. To je odluka koju je strelac 27 pogodaka iz isto toliko mečeva doneo zajedno sa svojim ocem i bivšim profesionalnim fudbalerom - Alfom Ingeom Halandom.

Subota, 18.30: (1,73) Bajern (4,00) Dortmund (4,50)

Upravo je Alf Inge jedan od dvojice ljudi čiji će pristanak potencijalni kupac morati da dobije kako bi dobio Halandove usluge. Njih dvojica su posle zajedničkih konsultacija doneli odluku da Erling iz Salcburga pređe u Dortmund za 20.000.000 evra pošto su zajedno bili gosti Lajpciga, Borusije i Arsenala. Ubrzo je izbor pao na klub s Vestfalena, dok u Mančester i Torino nisu dolazili iako su Junajted i Juventus još tada bili ozbiljno zagrizli.

Razlog zašto je Dortmund pobedio konkurenciju vrlo je jasan - Alfi i Rajola dobili su "masne" kompenzacije za Halandov potpis! U to vreme baratalo se informacijama da je Erlingovom ocu na račun pristiglo 8.000.000 evra, a da bi kompenzacija za najmoćnijeg fudbalskog agenta na planeti mogla da bude između 3.000.000 i 15.000.000 evra, zavisno od učinka mladog napadača. Sam Haland je na ime plate dobio 8.000.000 evra neto po sezoni, a ugovor je potpisao do juna 2024. godine. Tako će provizija imati možda i ključnu ulogu u realizaciji Halandovog sledećeg transfera... Ko bude platio najviše - dobiće Norvežanina! Osim toga, Alf Inge želi da bude uveren da će klub koji bude dovodio njegovog sina zaista graditi ceo projekat oko njega.

Haland predstojećeg leta neće imati ograničenu cenu, a tržišna vrednost mu je 110.000.000 evra! Za razliku od dosadašnjih priča, Sport Bild tvrdi da će Halandova otkupna klauzula na leto 2022. godine biti oko 100.000.000 evra, a ne 75.000.000 evra kako se dosad šuškalo. Što je ogromna razlika za Dortmund, ako se već bude odlučilo da se sačeka još jedna sezona pre nego što Haland ode. A otići će sigurno, samo je pitanje ko će prvi da pukne pod pritiskom i istrese vrtoglavu sumu novca već ovog leta i verovatno tako pokrene lavinu. Ako se, pak, ne bude ništa dogodilo u narednim mesecima, Haland će otići za godinu i po dana kada se aktivira otkupna klauzula.

Za Dortmund obe situacije imaju svoje dobre i loše strane. Ipak, kako se spekuliše o tome da su klupske finansije ugrožene zbog pandemije virusa korona, nije isključeno da u Dortmundu poguraju da se transfer realizuje već sada. To se kosi sa onim što je sportski direktor Mihael Cork izjavio pre nekoliko dana, a to je da “nema nameru da proda Halanda sada“. U slučaju da Haland ode, vrlo je izvesno da će Dortmund vratiti Aleksandera Isaka, napadača koji igra vrlo dobro u Real Sosijedadu i njegova cena je sada oko 30.000.000 evra.

Iz okruženja bliskog Halandu, njegov prvi izbor je – Real Madrid. Naravno, kako se radi o najvećem klubu na planeti, tako i Haland želi odmah da dotakne zvezde i preuzme baklju od Karima Benzeme. Francuzu ugovor sa Blankosima ističe na leto 2022. godine, baš kada će Halandu da se aktivira otkupna klauzula. Prema pisanju uglednih madridskih dnevnika prethodnih meseci, Realov predsednik Florentino Perez želi Halanda kao jednog od nosilaca treće verzije Galaktikosa zajedno sa Kilijanom Mbapeom, ali isto tako nije planirano da se ovog leta krene po njegov potpis, već u julu 2022.

Dnevni list Marka ističe da su kontakti između Mina Rajole i Hoze Anhela Sančeza, Perezove desne ruke i čoveka zaduženog za najveće transfere odlični, što Realu daje ozbiljnu prednost u odnosu na konkurenciju.

Erling Haland (©Reuters)Erling Haland (©Reuters)

Posle Real Madrida u Halandovom vidokrugu je Mančester Siti, najviše zbog potencijalne saradnje s Pepom Gvardiolom. Na Ostrvu se odavno piše o Halandu kao jedinom pravom nasledniku Serhija Aguera u Sitiju, a Gvardiola će od kluba dobiti preko 200.000.000 evra za kupovinu nove “devetke“ za duži vremenski period. Haland je prvo ime na spisku, a tu je čak i Romelu Lukaku iz Intera. Ono što je takođe bitno naglasiti jeste da je Halandov otac igrao za Siti od 2000. do 2003. godine, a upravo taj momenat ističe kao još jedan razlog zašto Erling toliko ceni klub s Etihada...

Haland u ovom trenutku odbija pomisao o transferu u Čelsi ili Pari Sen Žermen. Ni jedan, ni drugi nisu na Halandovoj listi top klubova niti on smatra da bi bio pravi potez za njega da ode na Stamford Bridž ili Park prinčeva. Ističe se takođe da Čelsi ima "jako male šanse" da kupi norveškog strelca uprkos tvrdnjama da je Abramovič jako zainteresovan da postavi novi klupski rekord po izdvojenoj sumi novca za jednog igrača.

O Bajernu, navodno, ne razmišlja. Niti na Alijanc Areni misle o njemu. Dva su razloga. Prvi zato što Robert Levandovski i dalje igra vrhunski fudbal i ne deluje da će uskoro da se uspori. Pritom ima aktivan ugovor do juna 2023. godine i dovođenje Halanda samo bi pomrsilo stvari u klubu. Osim toga, u Bajernu smatraju da bi finansiranje Halandovog transfera bilo previše komplikovano i da će zahtevati sumu novca koju nemački i evropski šampion nije spreman da plati nikako.

Ostali mogu da dobiju šansu samo pod uslovom da Real i Siti ne budu zainteresovani, a i ako budu dobro "podmazali" Halandovog oca i Mina Rajolu. Junajtedu se od pomenutih šest klubova daju najmanje šanse jer je Rajola u ratu s čelnicima kluba zbog Pola Pogbe, a Liverpul i Juventus mogu da vrebaju iz prikrajka...



tagovi

Erling Halandletnji prelazni rok 2021Borusija DortmundČelsiLiverpulMančester SitiReal MadridJuventusBarselonaPari Sen Žermen

Obaveštavaj me

Juventus
Real Madrid
Barselona
Man. Junajted
Man. Siti
Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara