Luka Ilić
Luka Ilić

Luka Ilić ima parametre za Ligu šampiona: Protiv Zvezde pet ključnih dodavanja

Vreme čitanja: 3min | čet. 09.03.23. | 13:39

Teško će TSC uspeti da zadrži igrača Mančester Sitija

Pamtiće se derbi TSC-a i Crvene zvezde u Bačkoj Topoli po mnogo stvari. Nestanku struje, golovima Aleksandra Pešića, dominaciji Topolčana u dobrom delu meča, partiji Zvezdinog štopera Lekovića, golu Petra Ratkova, ali i još jednom odličnom izdanju Luke Iliće. Sem asistencije za gol, Ilić je imao (prema InStatu): dva šuta, 53 dodavanja (85% uspešnosti), PET ključnih dodavanja, 15 startova i indeks 258 (zanimljivo, identičan kao i Ratkov).

Ono što nije statistika, a može se videti golim okom je trud, upornost i borbenost na terenu. Otkako se je došao na TSC Arenu upisao je tri pogotka i četiri asistencije i bitan je šraf u igri Lazetićevog tima. Dugo se čekalo da li će doći u Bačku Topolu letos, saga je trajala više od mesec dana, a tim je napustio Mihajlo Banjac, nosilac igre tima. Kako je kasnije naveo i Lazetić, teško je bilo nadomestiti odlazak plejmejkera pa je to nadomešteno timskom igrom, a svi problemi su nestali dolaskom Ilića.

Izabrane vesti

Sigurno je javnost bila iznenađena leta 2017. kada je Mančester Siti odrešio kesu za braću Ilić, koja nisu bila sastavni deo Zvezdinog prvog tima, a u kasu beogradskog kluba se slilo 5.000.000 evropskih novčanica. Jedino gde su skauti mogli da vide tandem dva Ilića su mlađe selekcije Crvene zvezde i nacionalnog tima Srbije. Ostala su oba brata na pozajmicama u matičnom klubu do kraja sezone, Luka je dobijao priliku u prvenstvu, a u kvalifikacijama za Ligu Evrope zabeležio tek minut nastupa. Kasnije je Ivan igrao za Zemun, dok je mlađi brat Ilić otišao u redove holandske Brede. Usput je već stigao i do mlade reprezentacije Srbije.

Dve godine pozajmice u NAC Bredi, zapažena uloga u timu a onda povreda zgloba i operacija koja ga je sklonile sa terena više od četiri meseca. Nije Luka posustao, ustalio se ponovo u sastavu holandskog tima i usledila je nova pozajmica u klub zvučnijeg imena, Tvente. I ovde je Ilić dobijao minutažu, stigao da dobije i crveni karton protiv PSV-a. Druga sezona u Enshedeu nije bila uspešna, preselio se na klupu i povredio, pa je u januaru 2022. prešao u redove francuske Troe. Tek da se nađe dva puta na klupi u Ligi 1 i odigra prijateljske utakmice, više je minuta zabeležio u B timu koji se takmiči u trećoj ligi zemlje Galskih petlova.

Vesto o njegovom dolasku u TSC je bila iznenađenje. Očekivalo se da će otići u neki od inostranih klubova gde će ponovo skupljati minutažu. Međutim, potez kojim se vratio u Mozzart Bet Superligu se ispostavio kao odličan.

Ilić je jedan od ključnih igrača ekipe koja se bori za izlazak u Evropu i koja je ugrozila i drugo mesto. Lazetić ga koristi kao ofanzivnog vezistu, mada ne možemo reći da ne zna ili ne želi da se vrati u odbranu. U prilog tome govori i statistika. Više puta je iznudio aplauze publike, što svojim bravurama, što prelepim dodavanjima i bio je junak pobede nad Vojvodinom u Novom Sadu gde je postigao oba gola (1:2). Šlag na torti je poziv u reprezentaciju od nikoga drugog do Piksija, i gol na debiju u prijateljskom meču protiv Amerikanaca iz slobodnog udarca. Tek da postane prvi igrač TSC-a koji je zatresao mrežu dok je nosio dres kluba iz Bačke Topole. A šta će tek biti ukoliko na leto napusti Topolčane, kada mu ističe pozajmica. Možda ga izlazak u Evropu natera da još malo ponese plavi dres?


tagovi

Luka Ilić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara