Kilijan Mbape (©Reuters)
Kilijan Mbape (©Reuters)

Mbapeov kućni prijatelj novi direktor PSŽ, a Antero Enrike najzaslužniji za najveći potpis u Parizu

Vreme čitanja: 4min | ned. 22.05.22. | 17:55

Zinedin Zidan još nije rekao "ne" šampionu Francuske, pregovore vodi lično Emir od Katara

Ostanak Kilijana Mbapea izazvao je nezapamćeni šok u Madridu i erupciju oduševljenja u Parizu dok je direktna posledica odluke teške nekoliko stotina miliona evra je otkaz Leonardu koji od subote više nije sportski direktor Pari Sen Žermena. Odnosi između najboljeg igrača i čoveka bliskog predsedniku Naseru Al Kelaifiju bili su daleko od dobrih, a kako je javna tajna da je brzonogi Francuz u novom ugovoru dobio ovlašćenja da se pita za neke važne odluke u klubu, pre svega po pitanju rada na transfer pijaci, odlazak Brazilca bio je neminovan.

Samo 24 časa kasnije Radio Monte Karlo potvrdio je vest koja se najavljivala odmah pošto je postalo jasno da Leonardo ide - za novog sportskog direktora postavljen je Luis Kampos. Ozvaničenje saradnje sa Portugalcem koji je otkrio Mbapea i doveo ga u Monako samo je pitanje trenutka, a priča ovog čoveka je prilično zanimljiva. Između ostalog, radi se o kućnom prijatelju porodice Mbape, a u svetlu najnovijih dešavanja potpuno je jasno zašto će Kampos naslediti Leonarda. Međutim, daleko od toga da će novu poziciju zauzeti samo zbog toga, jer se radi o direktoru koji je Monaku i Lilu doneo brdo novca pametnim poslovanjem, dovođenjem mladih i jeftinih fudbalera koji bi se kasnije afirmisali i zatim bili prodati za velike pare. Dovoljno je samo podsetiti da je Kneževima oformio ekipu koja je osvojila titulu 2017, a koja je kasnije donela zaradu veću od 300.000.000 evra. Takođe je pametnim potezima sklopio sve kockice u Lilov mozaik što je kasnije doneo šampionsku krunu i takođe prihod koji se meri u stotinama miliona evropskih novčanica.

Izabrane vesti

Kamposov prvi potez biće da uruči otkaz Maurisiju Poketinu dok potraga za novim trenerom i dalje traje. Radio Monte Karlo tvrdi da su pregovori sa Zinedinom Zidanom otvoreni i da ih vodi lično Emir od Katara, šeik Tamim bin Hamad Al Tani, suštinski vlasnik PSŽ i vladar Katara.

Interesantno je da Zidan i dalje kao prvu opciju gleda klupu Francuske koja će biti slobodna posle Mundijala u Kataru kada će otići Didije Dešan. Međutim, uprkos nekim izveštajima da je Zidan već odbio PSŽ, RMC kao možda i najbolje obavešteni izvor informacija u Francuskoj i šire tvrdi da nekadašnji trener Reala još nije rekao “ne“ što u Parizu budi nadu, a i optimizam da će klub ostvariti najveći san i da će francuski as biti na klupi od ovog leta. Emir od Katara pokušao je Zizua da ubedi da dođe još u decembru, ali je on tada odbio poziv kako bi ostao u igri za selektorsku poziciju. Sada su izgleda stvari okrenule u korist PSŽ. To ne znači da će Zidan sigurno biti novi trener Svetaca jer je dogovor i dalje na dugačkom štapu, ali sada bar tinja nada.

U Francuskoj se i dalje naveliko bave Mbapeovom odlukom da ostane fudbaler PSŽ. Osim blanko čeka i svih benefita kakve je kroz istoriju imalo tek nekoliko superzvezda postoji još jedan razlog zašto je Mbape izabrao PSŽ. Potpuno neverovatno zvuči, ali ogromne zasluge idu na račun – Antera Enrikea! Ko ne zna, u pitanju je bivši sportski direktor PSŽ, koga je Leonardo nasledio leta 2019. godine pošto je Enrike oteran, a razlog je taj što nije Tomasu Tuhelu obezbedio željena pojačanja.

Enrike je učestvovao u Mbapeovom dovođenju iz Monaka leta 2017, a sa njim i Luis Ferer koji mu je tada bio zamenik. RMC tvrdi da je Ferer zajedno sa Enrikeom razgovarao mnogo puta sa Kilijanom i porodicom Mbape kako bi ga ubedili da ne menja klub u čemu su uspeli posle višemesečnih dramatičnih pregovora. Dramatičnih jer je pre samo nekoliko dana delovalo da Mbape sigurno ide u Real, dok je njegova majka govorila da postoje dogovori sa oba kluba za skoro identične finansijske uslove. Ferer je inače takođe radio u PSŽ punih 11 godina gde je sarađivao sa brojnim sportskim direktorima, Omarom de Fonsekom, Alanom Rošeom, Leonardom, Olivijeom Letanžom, Patrikom Klajvertom i Anterom Enrikeom posle čega je odlučio da se povuče i otvori menadžersku agenciju sa ciljem da posreduje u životima fudbalskih zvezda i pruži sistem podrške u svim sferama, kako bi se oni samo posvetili sportskom delu.

Mbape je očigledno shvatio da će mu bolje biti u rodnom gradu, nego u klubu za koji je od malih nogu. Možda je ljudstvo poguralo ovakav rasplet, ali je novac presudio. I to je današnji fudbal.


tagovi

Pari Sen ŽermenKilijan EmbapeAntero EnrikeLeonardoLuis KamposLetnji prelazni rok 2022

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara