Aleksandar Miljković i Jaja Sanogo (©Reuters, ©Facebook)
Aleksandar Miljković i Jaja Sanogo (©Reuters, ©Facebook)

Meč dana: Miljković protiv Jaje Sanoga u direktnoj borbi za titulu!

Vreme čitanja: 4min | pet. 02.06.23. | 10:19

Okršaj Pjunika i Urartua, u okviru pretposlednjeg kola šampionata Jermenije, na programu je u petak od 18 časova

Pomalo nestvarno zvuči kada napišemo da se, u trenutku kada još uvek nisu okončana najjača fudbalska prvenstva u Evropi, najvažnija utakmica tog dana na Starom kontinentu igra u Jermeniji. Međutim, baš ovog petka smo u toj neobičnoj situaciji, jer od 18 časova na programu je susret između Pjunika i Urartua, koji će direktno da odredi novog šampiona Jermenije.

Zapravo, kavkaska država će zvanično da dobije prvaka samo ako Urartu pobedi, pošto trenutno ima dva poena prednosti u odnosu na branioca trona i najblžeg pratioca Pjunik, a posle ovog se igra još jedno kolo. Ipak, i remi bi verovatno bio dovoljan gostima, jer teško je za očeivati da bi u ovako bitnom trenutku izgubili u poslednjem kolu od šestoplasiranog Ararata pred svojim navijačima. To je nešto što samo Borusija iz Dortmunda može da uradi…

Izabrane vesti

Pjunik, za kojeg igra bivši fudbaler Partizana Aleksandar Miljković, do titule vodi paklen put. Jer, ne samo da ne smeju da izgube danas od lidera, već i u poslednjem kolu moraju da savladaju kao gosti četvorostrukog prvaka Alaškert, ekipu Ognjena Čančarevića i Uroša Nenadovića, koja će sledeće sezone da igra kvalifikacije za Ligu konferencije. No, na muci se poznaju junaci.

Svakako, najtrofejniji jermenski tim može da bude prezadovoljan što već sada nije predao trofej Urartuu. U prošlom kolu su Miljković i drugovi odigrali samo 1:1 sa nejakim BKMA, ali u životu ga je dan posle toga sačuvao u životu upravo Alaškert. Savladao je Urartu sa 3:2, pa je Pjunik ostao u dostižnom minusu.

18.00: (1,95) Pjunik (3,35) Urartu (3,70)

Ovog petka 33-godišnjeg defanzivca iz Bora, koji je u Jerevan stigao prošlog leta baš iz Partizana, očekuje veoma težak duel na terenu. Napad Urartua predvodiće verovatno najzvučnije ime u jermenskom šampionatu, nekadašnji centarfor Oksera, Arsenala, Kristal Palasa, Ajaksa, Čarltona i Tuluza, Jaja Sanogo.

Ovaj 30-godišnji napadač je prošle zime potpisao ugovor sa Urartuom, u nameri da oporavi malo karijeru u slabijem prvenstvu. Sanogo se mučio sa povredama i od leta 2021. godine, otkad se rastao sa Hadersfildom, nije imao angažman. Tokom karijere najduže bio član Arsenala, četiri godine, ali je najviše nastupa zabeležio za Tuluz – 72 meča, 16 golova. Za Tobdžije je odigrao svega 20 utakmica, uz jedan postignut pogodak protiv Dortmunda u Ligi šampiona i dve asistencije.

U Jermeniji nije stekao željenu minutažu. Već po dolasku na istok Evrope zaradio je povredu zbog koje nije bio u protokolu nijednom sve do prošlog kola. Zaigrao je Sanogo od 66. minuta, Alaškert je već vodio sa 3:0, kada je Francuz dokazao da kvalitetom odskače u ovom prvenstvu. Sa dva gola, u 74. i 97. minutu, uspeo je da ublaži poraz Urartua. Sada, s obzirom na to koliki je značaj meča protiv Pjunika, očekuje se da Sanogo stisne zube i dobije još veću minutažu. Miljkoviću svakako neće biti lako u duelima sa 194 centimetara visokim fudbalerom.

Za razliku od Sanoga, Miljković je standardan u startnoj postavi Pjunika. Gledajući sva takmičenja, bivši as Partizana je odigrao 31 meč i postigao dva gola, uz jednu asistenciju. Imao je doduše iskusni defanzivac mnogo problema sa kartonima, 11 puta je javno opomenut, a jednom je zaradio i direktan crveni karton.

Zanimljivo, Miljković je jedan od dva pogotka postigao upravo protiv Urartua sredinom aprila, u pobedi sa 3:1. Posle toga je 7. maja zatresao i mrežu Vana (4:0). Miljković je do sada osvojio šest trofeja tokom karijere, sve sa Partizanom – četiri titule (2009, 2011, 2012. i 2013) i dva Kupa Srbije (2009. i 2011). U Kupu Jermenije ove sezone ga je zaustavio Širak, koji je potom u finalu izgubio od Urartua sa 2:1.

Pjunik je u odličnoj formi i pre remija sa BKMA je nanizao čak 14 prvenstvenih pobeda. Urartu je prednost stekao tokom jesenje polusezone, kada je aktuelni prvak prosipao bodove i šakom i kapom, jer je većinu mečeva igrao u rezervnoj postavi.

Naime, Fudbalski savez Jermenije nije želeo da izlazi u susret Pjuniku i da mu odlaže utakmice, a najtrofejniji tamošnji klub nije mogao da izdrži da igra po dva meča nedeljno i žrtvovao je prvenstvo. Podsetimo, Pjunik je ove sezone igrao u grupnoj fazi Lige konferencije, sa šest bodova je zauzeo treće mesto u grupi sa Bazelom, Slovanom iz Bratislave i Žalgirisom. Prethodno ga je iz kvalifikacija za Ligu šampiona eliminisala Crvena zvezda sa ukupnih 7:0.

Pjunik je prošle sezone osvojio 15. titulu, a na nju je čekao punih sedam godina. Uprkos tome, status najtrofejnijeg kluba niko nije bio ni blizu toga da mu ugrozi. Urartu je u pet navrata bio vicešampion, a samo jednom je podigao trofej, u sezoni 2013/2014.

------------------------------

SVI ŠAMPIONI JERMENIJE

15 – Pjunik

4 – Alaškert, Širak

2 – Ararat Jermenija, Araks Ararat

1 – Urartu, Ararat Jerevan, Ulises, Jerevan

------------------------------

JERMENIJA 1 – 35. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Utorak

Ararat – BKMA 1:1 (0:0)

/Glišić 90+2pen – Mirzojan 55pen/

Sreda

Van – Alaškert 0:1 (0:1)

/Ivanov 40/

Širak – Noa 0:2 (0:0)

/Igbokve 77, 82/

Četvrtak

Ararat Jermenija – Lernajin 0:0

Petak

18.00: (1,95) Pjunik (3,35) Urartu (3,70)

***Kvote su podložne promenama



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara