Igrači AEK-a postavljaju cveće i sveće na mesto gde je ubijen njihov navijač (©Reuters)
Igrači AEK-a postavljaju cveće i sveće na mesto gde je ubijen njihov navijač (©Reuters)

Meč zavijen u crno: AEK i dalje ne želi ništa sa Dinamom, ali moraće na teren

Vreme čitanja: 4min | uto. 15.08.23. | 12:32

Rukovodstvo grčkog kluba odbilo bilo kakav neformalan kontakt sa Zagrepčanima

Duel trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona između atinskog AEK-a i zagrebačkog Dinama izuzetno je zanimljiv zbog kvaliteta dva tima, međutim, huliganski pir Hrvata pre nekoliko dana u Grčkoj, tokom kog je život izgubio jedan navijač AEK-a, doprineo je da se najmanje priča o fudbalu. Štaviše, žuto-crnima se uopšte i ne igra. Rukovodstvo kluba besno je napustilo sastanak u Atini sa predstavnicima Dinama i policijom, a i po dolasku u Zagreb - gde će se zbog celokupne situacije i zamene domaćinstva igrati prvi meć - odbilo je uobičajenu večeru predstavnika dva kluba noć pred utakmicu.

Odluka AEK-ovog rukovodstva da preskoči uobičajeno, ali ne i obavezno, druženje sa kolegama iz protivničkog tabora zasmetala je prvom čoveku hrvatskog fudbala Marijanu Kustiću, koji je u pismu FS Grčke tražio da se izvrši uticaj na Atinjane kako bi promenili stav.

Izabrane vesti

Odgovor je, naravno, brzo stigao.

"Predsednik HNS mora znati da odbijamo učestvovanje u neformalnim druženjima sa Dinamom zato što naš klub i svi njegovi zaposleni žale zbog ubistva našeg navijača. Međutim, prisutni smo na svim sastancima na kojima se raspravlja o organizaciji meča i sigurnosti oko njega i na njemu... Istina je da smo napustili sastanak u Atini, ali zbog očiglednih razloga. Zato što nam je ubijen navijač. Ali u Zagrebu smo prisutni na svim sastancima. Kustić nas optužuje kao da smo nestali, a ne kao da smo na njegovom terenu i jasno vidljivi i prisutni. Prigovori predsednika HNS prema AEK-u su apsurdni i potpuno neosnovani. Priča o stvarima koje se uopšte ne događaju", ističu žuto-crno.

Atinjani su u Zagreb doputovali u utorak pod pojačanim merama bezbednosti, koje su bile prisutne i tokom treninga na Maksimiru. Isto će biti i večeras tokom utakmice koja se igra od 20 časova. Iako su Dinamovci pre nedelju dana prekršili zabranu gostujućih navijača, koju je UEFA odredila za ovaj dvomeč zbog visokog rizika, posle svega što se dogodilo u Atini, ne očekuje se da će se navijači AEK-a pojaviti u Zagrebu.

Sigurno je da će se do utakmice još pričati o nefudbalskim temama, kao i posle do revanša koji je za četiri dana, ali tokom 90 i kusur minuta na Maksimiru, potom i OPAP areni, Matijas Almeida, Igor Bišćan i njihovi igrači potrudiće se da sve oči budu uprte ka terenu.

"Obe ekipe igraju dve utakmice u četiri dana i nemamo izgovor, to što nismo igrali službenu utakmicu od maja nije nam nikakav alibi. Došli smo da pobedimo", najavio je Argentinac.

---------------------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ vaučer Belodore parfimerije od 25.000 rsd + 10.000 rsd

---------------------

Njegov kolega je u dosta drugačijoj situaciji, pošto je Dinamo već odigrao šest utakmica ove sezone. Slavio je protiv Hajduka u Superkupu, ali je od istog rivala poražen na startu hrvatskog prvenstva. Potom je eliminisao Astanu u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šamopiona, dok je u domaćem prvenstvu posle pobede nad Istrom odigrao samo 0:0 sa Goricom. Iako ima nekoliko sjajnih igrača u svojim redovima, poput Petkovića, Ivanušeca, Livakovića i Šutala, igra Dinama na startu sezone nije na visokom nivou. Pored toga, nakon dvomeča sa AEK-om neki od vodećih igrača mogli bi da napuste klub bez obzira hoće li se Modri izboriti za plej-of sa Antverpenom ili se sele u poslednju rundu kvalifikacija za Ligu Evrope gde će im protivnik biti Kopenhagen ili Sparta Prag.

"Dok su igrači i članovi Dinama, ja računam na njih. Ta priča je sve aktuelnija, ali računam na njih, oni su nosioci naše igre i naravno da su nam bitni. Ako i kad odu, onda ćemo morati da radimo bez njih i videćemo kako ćemo se spremati", izjavio je Bišćan na temu mogućih odlazaka najboljih igrača.

LIGA ŠAMPIONA, KVALIFIKACIJE - 3. KOLO, REVANŠI

Utorak

19.00: (2,40) Aris Limasol (3,30) Rakov (3,00)prvi meč 1:2

19.00: (1,53) Makabi Haifa (4,20) Slovan Bratislava (6,25)prvi meč 2:1

19.00: (1,28) Molde (5,90) KI Klaksvik (9,50)prvi meč 1:2

19.00: (2,35) Sparta (3,40) Kopenghagen (3,00)prvi meč 0:0

20.00: (1,33) Galatasaraj (5,50) Olimpija (8,50)prvi meč 3:0

20.00: (5,60) TSC (3,70) Braga (1,65)prvi meč 0:3

20.30: (3,05) Servet (3,45) Rendžers (2,30)prvi meč 1:2

20.30: (3,30) Šturm (3,50) PSV (2,15)prvi meč 1:4

21.00: (1,55) Marselj (4,00) Panatinaikos (6,25)prvi meč 0:1

***kvote su podložne promenama

LIGA ŠAMPIONA, KVALIFIKACIJE - 3. KOLO, PRVI MEČ

Utorak

20.00: (2,25) Dinamo Zagreb (3,20) AEK (3,40)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Dinamo ZagrebAEKkvalifikacije za Ligu šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara