MEKSIKO: Tvrdoglavi Tata i njegovi "krpljeni" Sombrerosi, najteže će biti povratiti poverenje nacije

Vreme čitanja: 4min | čet. 17.11.22. | 12:05

Meksikance muče povrede, a selektora Martina loša atmosfera u javnosti. Ipak, sve bi to mogli da promene dobri rezultati na turniru

Meksiko na Mundijal stiže sa potajnom željom da konačno sa duše skine kletvu „quinto partido”, s obzirom da od Mundijala u svojoj zemlji davne 1986. godine nije uspeo da se domogne famozne pete utakmice na svetskim prvenstvima. Ipak, mnogo prepreka se našlo pred ekipom Herarda Tate Martina u proteklom periodu, pa se može reći da očekivanja ove ozbiljne fudbalske nacije nikada nisu bila skromnija uoči ovako velikog turnira.

Meksiko je imao neka prilično bleda izdanja u uvertiri Mundijala u Kataru, selekcija je opterećena povredama velikim brojem ključnih igrača, a na završnoj smotri svetskog fudbala je čekaju prilično zahtevni rivali. Ipak, Meksikance hrabri to što umeju da se nose sa ozbiljnim pritiskom, stigli su do nokaut faze na svakom od poslednjih sedam šampionata, ali im fali to četvrtfinale.

Izabrane vesti

Meksiko je završio na drugom mestu KONKAKAF kvalifikacija iza Kanade, a ispred Sjedinjenih Američkih Država. Međutim, zabrinjavajuće je bilo to što je Martinova selekcija postigla samo četiri gola na poslednjih pet kvalifikacionih mečeva, iako se to dogodilo pre nego što su se povredili Raul Himenez i Hesus Korona. Obojica su propustila prijateljske mečeve u septembru, Korona je potom i prvi otpao za konačan spisak, dok se Raul Himenez čekao do poslednjeg trenutka. Našao se na spisku, ali ostaje da se vidi u kojoj će meri uspeti da pomogne svom timu.

Meksikanci sve do nedavnog prijateljskog meča sa Irakom na 15 utakmica u 2022. godini prosečno postizali po jedan gol, ali se i pored svega toga, Tata Martino se odlučio na prilično nezahvalan potez, pošto je precrtao Havijera Ernandeza Čičarita, najboljeg strelca u istoriji nacionalnog tima sa 52 gola. Odlučio se na drugačije tipove napadača, odnosno da do poslednjeg trenutka čeka na one na koje se oslanjao tokom kvalifikacija.

HIMENEZ SE ČEKAO DO POSLEDNJEG TRENUTKA

Imali su verovatno najviše problema sa povredama od svih selekcija, nisu kompletni, niti u pravoj formi, ali ih je na Mundijalima uvek teško savladati i eliminisati. Tako će biti i ovog puta, bez obzira na to koje igrače Tata Martino bude mogao da koristi.

Ako Meksiko planira da skine pomenutu kletvu to neće moći da učini bez fenomenalnog krila Napolija Irvinga Lozana. Popularni Čaki pravi razliku u napadu ove selekcije, otvara prostor dobijenim duelima sa protivničkim defanzivcima i omogućuje saigračima da reaguju iz drugog plana. U trenucima kada Raul Himenez nije u mogućnosti da pruži svoj pravi doprinos, a kada nema ni Hesusa Korone, ključna odgovornost pada upravo na njega. Sada je pravi trenutak da pokaže kako je u stanju da bude jedan od ključnih faktora ekipe.

Sa druge strane, koliko veruje Himenezu pokazuje i činjenica da je objavljivanje konačnog spiska bukvalno odužio zbog svog startnog napadača.

NAVIJAČI ODAVNO NEMAJU RAZUMEVANJA ZA MARTINOVE ODLUKE

Herardo Martino će morati da iskoristi svo svoje trenersko i pedagoško iskustvo kako bi uspeo da sačuva svoju selekciju od ogromnog pritiska sa kojim se suočila zbog bledih partija u ovoj godini. Sve je kulminiralo posle poraza od Kolumbije u prijateljkom meču u Santa Klari (2:3), kada su poleteli i neki tvrdi predmeti ka bivšem treneru Barselone. Ipak, iskusni strateg je mnogo puta u protekle tri godine pokazao da je u stanju da stvari postavi na svoje mesto, mada ovakvu situaciju nije imao do sada na klupi Sombrerosa.

Ipak, u proteklih godinu i po dana navijači meksičke reprezentacije su se okrenuli protiv Martina, pre svega zbog njegove prilično tvrdoglave privršenosti određenim igračima, bez obzira na to što nekih od njih po opštem mišljenju nisu svaki put zasluživali da igraju za državni tim. Nedostatak efikasnosti ne prepisuje se samo napadačima, već činjenici da nema pravih kreatora akcija u veznom redu. Igrači kao što su Erera, Gvadrado i Rodrigez ne uspevaju da uspostave dominaciju u manevru, ali i pored toga konstatno dobijaju minute.

Edsona Alvareza mnogi vide kao trenutno najboljeg igrača ove selekcije. Način na koji osvaja ničije lopte oduševljava Meksikance, obavlja ogroman deo posla i omogućava ofanzivnijim igračima da na pravi način napadaju protivnika. Biće neophodan za okršaje sa ozbiljnim selekcijama na turniru, poseduje i lidersku crtu, što ga čini potpuno kompletnim igračem.

Izostanak Hesusa Korone zbog povrede bez sumnje će predstavljati ogroman hendikep za ovu selekciju, mada bi mogao da otvori mogućnost za dokazivanje nekih drugih igrača. Pre svega za Aleksisa Vegu (24). Ovaj igrač možda nije poznat široj javnosti, kao uostalom ni većina igrača koji igraju u meksičkom prvenstvu. Ipak, u pitanju je jedan od najboljih igrača tamošnjeg šampionata mogao bi da bude pravo osveženja u Tatinom timu, izuzetan je dribler, a odlično šutira i sa distence. Takođe, ovaj turnir će pokušati da iskoristi kako bi iskoristio poslednju šansu da privuče skaute bogatih klubova.


tagovi

Herardo MartinoRaul HimenezKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara