Milojević ih resetovao, čekali devet godina da bi osvojili titulu: Sparta šampion Češke, Zvezda 99 odsto u trećem šeširu

Vreme čitanja: 2min | uto. 23.05.23. | 20:53

Ekipi sa Letne bio dovoljan bod na gostovanju Slovackom

Pre samo deset godina Sparta iz Praga predstavljala je sinonim dobrog poslovanja, kada se povede reč o klubovima iz srednje i istočne Evrope. Sa ekipom sastavljenom od domaćih igrača klub sa Letne je osvajao trofeje, prodavao najbolje pojedince, igrao proleća u Evropi, držao čas fudbala Laciju na Olimpiku.

A onda su, usled uticaja novih vlasnika, ljudi iz Sparte odlučili da se „pokondire“, da budu neka vrsta PSŽ-a "za sirotinju". Sparta se danas posle devet dugih godina vratila na tron češkog fudbala, osvojivši 34. titulu u bogatoj klupskoj istoriji. Za takav poduhvat bio im je potreban bod sa gostovanja Slovackom (0:0), pa je večiti rival Slavija ostala na tri boda iza novog šampiona, kolo pre kraja.

Izabrane vesti

Veruju na Letni da su pregrmeli jedan od najtežih perioda u klupskoj istoriji. Smeljivali su se na tronu češkog fudbala Viktorija iz Plzena i Slavija, dok je Sparta patila i na evropskoj sceni.

Praktično ih je resetovao Vladan Milojević. Kada je Crvena zvezda izvukla Spartu leta 2017. godine navijači crveno-belih su se oprostili od daljeg evropskog puta. Sparta je počela projekat sa Andreoom Stramačonijem, bili su tu igrači visoke evropske klase Mavuba, Manđak, Marko Janko, doveden je i Semih Kaja iz Galatasaraja. Ispostavilo se da je Vladan Milojević resetovao Spartu.

Patili su još dugo posle toga na Letni. Nisu imali pravac, trpeli su šamare i od subotičkog Spartaka. Posle nekoliko godina shvatili su da moraju da se vrate korenima i češkim igračima.

Prethodne sezone su se digli, igrali proleće u Ligi Konferencija odakle ih je eliminisao Partizan, ali su postali konkurentni u šampionskoj trci. Ove sezone imje i sreća bila naklonjena. Do nekih ključnih bodova stigli su u dubokoj sudijskoj nadoknadi iz penala. Tako su u plej-of derbiju savladali i omraženu Slaviju.

Na kraju krajeva Sparta je pomogla Crvenoj zvezdi. Posle Slavijine izgubljene titule crveno-beli će na žrebu za Ligu šampiona skoro sigurno biti u trećem šeširu. Ostalo je samo da Sosijedad ozvaniči direktan plasman u Ligu šampiona, pa da crveno-beli i zvanično budu u trećem šeširu.

EŠKA 1, PLEJ-OF - PRETPOSLEDNJE 4. KOLO

Utorak

Slovacko - Sparta 0:0

Sigma - Slavija 2:3 (2:2)

/Cufal 2, Zivčak 5 - Jurečka 21 i 35, Lingr 67/

Viktorija Plzen - Bohemians 0:2 (0:2)

/Halka 2, Hulka 39/



tagovi

Sparta Prag

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara