Morata vs Žiru: Da li se Čelsi odriče pravog napadača?

Vreme čitanja: 2min | sre. 14.11.18. | 10:13

Šta Mauricio Sari dobija s Špancem, a šta s Francuzom?

Priče da bi Kalum Vilson mogao da postane sledeća Čelsijeva devetka pokrenule su spekulacije o tome ko bi iz postojećeg napadačkog kadra mogao da napusti Stamford Bridž u narednom periodu? 

Prema svim pokazateljima, to će najverovatnije biti Olivije Žiru, kome ugovor ističe na leto, mada se dugo provlačila mogućnost da je Morata na izlaznim vratima. Zato je i najispravnije postaviti pitanje - da li se Čelsi odriče pravog čoveka?

Izabrane vesti

Mauricio Sari trenutno je prinuđen da radi s Moratom i Žiruom, mada oni nisu tipovi napadača kakve on preferira. Francuz jeste stariji i bliži kraju ugovora, mada Španac ne izgleda kao golgeter koji u budućnosti može sam da nosi veliku odgovornost na Stamford Bridžu.

Podsetimo, Morata je proživeo užasnu debitantsku sezonu u Zapadnom Londonu. Posle misterioznih povreda, neki kažu i sukoba sa Antonijem Konteom, Morata je ispao iz prve postave otkako se Olivije Žiru pojavio u klubu. Nekadašnji igrač Reala i Juventusa jeste imao petnaest golova i šest asistencija u 48 utakmica, ali je Žiru učinio mnogo više za upola manje vremena – dvanaest golova i tri asistencije.

Otkako je Sari došao na Bridž, Morata je vraćen u startnu postavu i Italijan je donekle uspeo da mu povrati samopouzdanje. Ove sezone postigao je šest golova u šesnaest nastupa, od čega jedanaest u prvih jedanaest.

I dok Žiru ima prosek sa golom na svakih 182 minuta, uz 0.27 pogodaka po utakmici, Morata beleži recku na 184 minuta i 0,31 gol po meču. Izvan te statistike, Morata je ove sezone daleko ispred Žirua. Dosad se upisuje u listu strelaca na 174 minuta, dok iskusniji saigrač to čini na 574 minuta. Razlog je što je Žiru dosad bio strelac samo jednom, što znači da mu je učinak na tek mizernih 0,07 golova po utakmici. Nesrećni niz prekinuo je protiv BATE Borisova, kada je zatresao mrežu posle 794 minuta. Kada se skupe i nastupi u nacionalnom timu, bez gola je Žiru bio preko 1.000 minuta, čemu je stao na put kada je u septembru bio siguran protiv Holandije u Ligi nacija. Ne treba zaboraviti da Žiru nije uspeo da uputi šut ka protivničkom golu u 546 minuta odigranih na Mundijalu u Rusiji, po čemu drži negativni rekord kada su napadači u pitanju.

Ono što Žiru ima, a Morata ne jesu četiri asistencije u svim takmičenjima. Španac nema nijedno završno dodavanje. 

Mada sve upuće na to da Čelsi neće pogrešiti ako se odrekne Žirua, ostrvski mediji su i sami pokrenuli temu – da li je Morata sposoban da bude prvi napadač Čelsija? Jer, u slučaju Žiruovog odlaska u klub će doći neko ko će biti Moratina rezerva, dok bi prodajom Španca – ukoliko ima zainteresovanih – mogao da se okrene kupovini golgetera s potencijalnom boljim učinkom.

Sreća Sarijeva i svih na Stamford Bridžu pa Eden Azar igra bez greške...

Foto: Reuters


tagovi

Alvaro MorataOlivije Žiru

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara