Najmlađi direktor u srpskom fudbalu: Zbog fakulteta sam ostavio kopačke, ali sam znao da ću se vratiti

Vreme čitanja: 7min | sub. 14.05.22. | 12:10

Grafičar uz mlad i uspešan igrački kadar može da se pohvali i perspektivnim rukovodstvom

Sa timom sastavljenim većinski od "bonus" igrača Grafičar je u aktuelnoj sezoni poneo epitet najmlađeg tima u dva najkvalitetnija ranga srpskog fudbala. Međutim, mladost i elan koji ona sa sobom nosi nisu adut ljubičastih samo na terenu. Naime, klub sa Topčiderske zvezde privremeno nastanjen iza juga Marakane uz najmlađi tim može da se podiči i najmlađim direktorom. Nikola Ristanović, bivši fudbaler Grafičara rođen 1992. godine, potvrdio je da mladost može da bude adut i na odgovornim pozicijama, a nedostatak iskustva nadomestio je elanom i voljom da njegov klub nastavi napredak.

Generalni direktor, promovisan pre mesec dana na aktuelnu funkciju, prethodno je u klubu obavljao posao pravnika, a na ukazano poverenje gleda kao novi iskorak i priliku da pruži još veći doprinos u ostvarenju klupskih ciljeva.

Izabrane vesti

"Odmalena sam veliki zaljubljenik u loptu, a vrlo rano sam zavoleo i pravo. U osnovnoj školi sam znao svoj put, bio svestan da ću studirati pravo. Funkcija u Grafičaru je moj posao iz snova. Velika je privilegija biti generalni direktor kluba kakav je Grafičar i potrudiću se da poverenje opravdam radom, kao i do sada", kazao je Ristanović za Mozzart Sport.

Nova funkcija je iz perspektive mladog direktora jednako privilegija i odgovornost, a ovom prilikom priznao je da ni sam nije očekivao da će tako rano preuzeti važnu ulogu u funkcionisanju prvoligaša.

"Paralela sa dešavanjima na terenu može da se napravi i van njega. Klub vode mladi ljudi, ambiciozni, dok smo na terenu bazirani na mlade igrače. Kao što je igračima pružena šansa za razvoj i napredak tako je i u ostalim strukturama kluba. Kao što se nadamo da će igrači iz našeg kluba napraviti iskorak i stići do najboljih liga Evrope, tako se i mi svesno trudimo da iskoristimo svaku priliku da učimo i razvijamo se. Imamo prostora da napredujemo i spremni smo da svakodnevno učimo kako bismo u budućnosti podigli Grafičar na još viši nivo, ali i razvili se individualno. Čitav klub, na čelu sa predsednikom Slobodanom Govedaricom, ima jasno zacrtan plan i cilj kojem teži".

Na ličnom putu, Ristanović je da bi stigao do cilja bio primoran na odricanja među kojima je bilo i rano stavljanje tačke na igračku karijeru, međutim pri osvrtu preko ramena sa ponosom ističe da je napravio prave izbore.

"Sa šest godina napravio sam prve fudbalske korake u Sinđeliću iz kojeg sam potom prešao u Radovu školu kod Ivice Momčilovića. Bio sam deo Građevinara u periodu dok je Ranko Stojić još bio na čelu kluba, ali sam sa Banjice prešao u Balkan iz Mirijeva u kojem sam napravio prve seniorske korake. Naredni korak ujedno je predstavljao i moj prvi susret sa Grafičarem. U klub sam prešao 2011. godine i bio sam najmlađi igrač te generacije. Među ljubičastima sam proveo šest godina, ali je potom zbog obaveza na fakultetu bilo neophodno da donesem tešku odluku i završim igračku karijeru. Dolaskom Slobodana Govedarice na čelo 2015. godine postavljene su visoke ambicije, a prvi planirani korak bio je ulazak u Srpsku ligu Beograd. Uspešno ostvaren cilj predstavljao je prvu stepenicu u razvoju sadašnjeg Grafičara. U to vreme sam paralelno studirao prava i igrao, ali je bilo sve teže uklopiti akademske i igračke obaveze, te sam se opredelio za fakultet".

Kraj igračke karijere odvojio je Ristanovića od zelenog tepiha, ali samo na kratko.

"Bilo mi je čudno da završim sa fudbalom, ali sam znao da ću mu se vratiti pre ili kasnije. Jednog dana, nakon što sam diplomirao, kontaktirao me je predsednik Grafičara i ponudio da postanem pravnik u klubu. Dve i po godine proveo sam na toj funkciji pre nego što sam na skupštini kluba jednoglasno izglasan za generalnog direktora. Izborom su mi ukazani velika čast i poverenje, a prilika koju sam dobio dokaz je da je Grafičar prava sredina u kojoj čak i neko ko se ne prepozna kao igrač može da se razvije u dobru individuu".

Grafičar je u aktuelnoj sezoni oscilirao ispod i iznad crte koja deli putnike u plej-of i plej-aut, a iako je završnicu sezone diočekao u donjoj polovini tabele pitanje opstanka se praktično nije postavljalo ni na momenat.

"Aktuelna sezona protekla je u usponima i padovima, imali smo odlične rezultate, ali i određeni broj kikseva. Greške i padovi su neminovni zbog mladosti. Na domaćem terenu uglavnom nismo imali problema da izađemo na kraj sa rivalima, ali je na strani bilo drugačije. Ubedljive pobede koje smo ostvarivali pokazuju kvalitet, međutim falio je kontinuitet. Nedostajala je utakmica koja bi preokrenula sezonu u našu korist. Bili smo na granici, gubili utakmice koje su mogle da nam donesu prevagu, ali na kraju je ovo dobra sezona za nas. Dosta mladih igrača je dobilo šansu, dešavalo se da čitava prva postava budu bonusi i kada se sve sagleda moramo da budemo zadovoljni, posebno jer je cilj bio opstanak kako bi talentovani igrači imali priliku da se i naredne sezone takmiče u Prvoj ligi".

Ovu godinu ukrasiće 100 godina od osnivanja kluba, a lep jubilej dodatni je motiv pred nove izazove ljubičastima.

"Klub iza sebe ima bogatu i veliku tradiciju kroz čitavu istoriju. Za Grafičar su karakteristični dobra energija i određeni kodeksi koji između ostalog podrazumevaju pravilno ponašanje i poštovanje fer-pleja. Još u gradskoj kafani pri osnivanju definisan je kodeks koji ćemo se truditi da oživimo i da zadržimo prepoznatljivost. Jedan od predstavnika nekih drugih vremena je Željko Kolić, nekadašnji igrač Grafičara, prvi amaterski reprezentativac, koji je i danas član kluba što je velika čast. Grafičar je klub u koji se zaljubite i ostanete do kraja uz njega. Pričao nam je kako je pre više decenija, tokom igračkih dana, imao brojne ponude, ali nije želeo da napusti saigrače. Ostala je anegdota sa puta u Makarsku kada su igrači ostali bez novca te je uzeo gitaru i svirao u hotelu u kojem su odseli kako bi obezbedio novac. Pre tri godine smo postali profesionalni klub što nosi veću obavezu i situacije poput pomenute nisu moguće, ipak privrženost koju su imale tadašnje generacije želim da zadržimo, da postavimo društveno odgovorne standarde".

Kontinuitet uspostavljen u prvoligaškom društvu za tim sa Topčiderske zvezde nije dovoljan da zadovolji apetite, a ozbiljnost namera potvrđuje veliki infrastrukturni napredak u vidu izgradnje modernog fudbalskog kompleksa.

"Kao fudbalski klub i sportisti naravno da se nadamo najvišim ciljevia. Pre svega zbog bogate istorije, imamo obavezu da stvorimo društveno odgovoran klub, sa stabilnim temeljima. To je preduslov za bolje rezultate. Premijerne godine takmičenja u Prvoj ligi Srbije delili smo prvo mesto sa Zlatiborom, ali tada zbog nedostatka infrastrukture nismo imali mogućnost da se takmičimo u eliti. Trenutno je u procesu rekonstrukcija stadiona koji će ispunjavati uslove UEFA druge kategorije. Biće to prvi zeleni stadion u ovom delu Evrope, sa solarnim panelima zahvaljujući kojima će stadion biti i prvi energetski efikasan na našim prostorima. U okviru stadiona biće i akademija za igrače kao i kompleks u kojem će živeti. Takođe, biće u sklopu i škola engleskog jezika, kao i časovi sa sportskim psihologom. Posebna pažnja biće usmerena na ishranu igrača. Namera nam je da budemo prepoznatljivi po radu i pažnji usmerenoj ka igračima. Suština je da i ukoliko ne budu dobri fudbaleri naši članovi postanu dobri ljudi. Pored toga što stvaramo dobre fudbalere podjednako nam je važno da ti momci izrastu u kvalitetne ljude".

Značajan uticaj u čitavom razvoju Grafičara pripada Crvenoj zvezdi uz koju su ljubičasti, u ulozi filijale, ostvarili glavni iskorak.

"Prezadovoljni smo saradnjom sa Crvenom zvezdom. Imamo tu privilegiju da sarađujemo sa najvećim klubom na ovim prostorima. Zvezda ima veliki doprinos kroz igrače, ali i time što su vrata kluba za nas uvek otvorena. Rukovodstvo crveno-belih uvek nam je dostupno, imaju vremena za nas, pored svih obaveza i odgovornosti. Zahvalan sam im na tome. Radimo na visokom nivou, i zahvalan sam gospodinu Zvezdanu Terziću jer je prepoznao Grafičar kao klub kroz koji Zvezda može da razvija talentovane igrače. Sa druge strane, Sklobodan Govedarica je na najbolji način iskoristo mogućnost da organizaciono izvuče maksimum", rekao je Ristanović.

MAKSIMALNO PROTIV ZLATIBORA

Dva kola pre kraja sezone Grafičar ima šest bodova više od Budućnosti iz Dobanovaca, najboljeg tima u zoni ispadanja, ipak da bi i teoretski obezbedili opstanak ljubičasti moraju da osvoje još makar bod, ili da pratioci ispuste bodove.

"Matematički opstanak još nije osiguran iako smo zabeležili dobre rezultate u plej-autu. Sa optimizmom čekamo preostale dve utkmice. Mladi igrači bili su najbolji u najbitnijim momentima. Ne želim da izdvajam pojedince, ali Borisav Burmaz ima učinak koji je neophodno istaći. Postigao je tri het-trika, od kojih poslednji upravo u prethodnom kolu, protiv Rada kada je sjajnu partiju ukrasio i četvrtim golom. Nema dileme da će Marko Neđić i danas izvesti najjači sastav, a zavisno od raspleta i da li ćemo danas i matematički obezbediti opstanak naš strateg će odlučiti da li je poslednje kolo prilika da i neki igrači sa manje zapaženom ulogom dobiju šansu", istakao je direktor Grafičara.

FUDBAL, PRAVO, ALI I KOŠARKA

Ristanović je uz brojne obaveze u prethodnom periodu položio i ispit za FIBA košarkaškog agenta.

"Iako sam zaposlen u fudbalu, interesuju me i drugi sportovi te sam u Ženevi, u FIBA kući, stekao licencu košarkaškog agenta. Misli i sva energija su mi u potpunosti usmereni ka Grafičaru sa kojim imam visoke ambicije, ali mi je želja da se jednog dana okušam i na košarkaškom polju", priznao je Ristanović.

PRVA LIGA SRBIJE, PLEJ-OF, 36. KOLO

Nedelja

17.00: IMT - Železničar

17.00: Loznica - Inđija

17.00: Radnički SM - Mladost

17.00: Žarkovo - Javor


PRVA LIGA, PLEJ-AUT, 36. KOLO

Subota

17.00: OFK Bačka - Mačva

17.00: Grafičar - Zlatibor

17:00: Kabel - Budućnost

17.00: Rad - Timok



tagovi

Grafičar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara