©Reuters
©Reuters

Ovo je već mnogo bolje! Čelsijeva demonstracija potencijala kao najava boljih dana

Vreme čitanja: 4min | ned. 05.05.24. | 16:55

Ekipa Maurisija Poketina deklasirala Vest Hem na Stamford Bridžu

Nije baš sve izgubljeno, i dalje Čelsi ima za šta da se bori do kraja sezone, mada premalo je to uodnosu na ono što su njegovi navijači očekivali. Ipak, partije koje pruža u finišu takmičarske godine mogli bi da budu najava boljih rezultata u narednoj.

Nakon debakla od Arsenala prošlog meseca, Čelsi je dobio naredna dva londonska derbija, iskupivši se na taj način za nezapamćenu bruku koju je priredio svojim pristalicama na Emiratima u 29. kolu. Ni nepune tri nedelje kasnije Čelsi izgleda potpuno drugačije, onako kako bi zapravo trebalo da izgleda posle stotina uloženih miliona. U prošlom kolu gotovo rutinirao je Totenhem, ovog vikenda deklasirao još jednog gradskog rivala, Vest Hem - 5:0 (3:0).

Izabrane vesti

Druga uzastopna pobeda u šampionatu znači da su oživele ambicije na Stamford Bridžu o plasmanu u neko od evropskih takmičenja. Uz odigran meč više Čelsi se bodovno izjednačio sa Mančester junajtedom i ponovo prišao Njukaslu na dva boda zaostatka te će ova tri tima izvesno voditi bitku za šestu poziciju, poslednju koja vodi u Evropu.

Tamo bi mu najveća uzdanica bez ikakve sumnje bio Kol Palmer, momak bez kojeg je Čelsi u ovom trenutku teško zamisliti. Pokazao je to i poraz od Arsenala, u kojem Palmera nije bilo na terenu. I čim se vratio, Plavci su prodisali. Remi protiv Aston Vile, potom i pobede nad Totenhemom i Vest Hemom. Ne mora čak doskorašnji vezista Mančester Sitija da ostvari konkretan učinak što je bio slučaj u prošla dva kola, izgleda da je dovoljno i samo njegovo prisustvo na terenu kako bi se ostatak tima osetio sigurnije.

U prethodne dve utakmice Palmere je 'mirovao', međutim, danas je ponovo radio ono na šta je navijače navikavao tokom čitave sezone. Bio je uticajan. Upravo je ofanzivni vezista u 15. minutu načeo ekipu Dejvida Mojesa i novim, 21. golom u Premijer ligi se osamostalio na drugom mestu liste strelaca. Podsetimo, ima i devet asistencija...

Ovog puta, za promenu, Palmer je ostao u drugom planu. Zasenili su ga saigrači iz navale, Nikolas Džekson, koji je sa dva gola u nastavku pobedu učinio najubedljivijom u istoriji međusobnih okršaja dva tima, te Noni Madueke, koji je senegalskom napadaču namestio prvi pogodak početkom nastavka, a prethodno u finišu prvog dela se i sam upisao u strelce. Preostali peti go, odnosno drugi po redu na meču postigao je Konor Galager na isteku pola sata.

Fudbaleri Vest Hema ispod svakog nivoa, svi osim Alfonsa Areole i Džeroda Bovena. Areole jer je sa devet odbrana sprečio još veću sramotu svog tima, a Bovena pošto je jedini bio odlučan u nameri da poraz ublaži. Volju je imao, ali ne i sreće, jer je, pazite sad - tri puta pogađao prečku koja je srpskom reprezentativcu Đorđu Petroviću tako pomogla da sačuva mrežu na drugoj uzastopnoj utakmici.

U drugom meču odigranom u istom terminu Brajton je savladao Aston Vilu na svom terenu, usporivši je na putu ka grupnoj fazi Lige šampiona - 1:0 (0:0). Igranje na dva fronta, čini se, uzima maha u najgorem mogućem trenutku po fudbalere birmingemskog tima. Sredinom nedelje pretpreli su ubedljiv poraz u polufinalu Lige konferencije od Olimpijakosa na svom terenu, a danas na jugu Engleske doživeli novi u Premijer ligi, koji bi mogao da ugrozi njihov ostanak na četvrtoj poziciji, jer ukoliko savlada Liverpul u derbiju kola, a potom dobije i zaostalu utakmicu, Totenhem će im prići na bod zaostatka.

Uprkos tome što je izašla u gotovo najjačem sastavu, Vila je bila neprepoznatljiva. Za gotovo 100 minuta fudbala uputila je jedan jedini udarac u okvir Brajtonovog gola, i to u prvom poluvremenu. Gosti su bili bezopasni pred protivničkim golom kao retko kada tokom sezone, a s druge strane ranjivi kao pre tri dana protiv Olimpijakosa. Brajton doduše nije bio efikasan kao tim iz Pireja, mada je komotno mogao da slavi ubedljivije i meč reši mnogo ranije. Robin Olsen je sa tri izvrsne odbrane držao ekipu Unaja Emerija u životu, da ostane u igri pomogao joj je i VAR poništivši pogodak Paskala Grosa u 68. minutu zbog minimalnog ofsajda, ali je pravdu isterao Žoao Pedro tri minuta pre kraja nakon penala.

Olsen je i tada zablistao, pročitao je njegovu nameru i odbranio mu udarac iz jedanaesterca, međutim, loptu mu je odbio pravo na glavu, a ovaj se samo poklonio.

PREMIJER LIGA – 36. KOLO

Petak

Luton - Everton 1:1 (1:1)

/Adebajo 31 - Kalvert Luin 24pen/

Subota

Arsenal - Bornmut 3:0 (1:0)

/Saka 45pen, Trosar 70, Rajs 90+7/

Brentford - Fulam 0:0

Barnli - Njukasl 1:4 (0:3)

/O'Šej 86 - Vilson 19, Longstaf 35, Gimaraes 40, Isak 55/

Šefild Junajted - Notingem Forest 1:3 (1:1)

/Brereton Dijaz 17 - Hadson Odoi 27, 65, Jejts 51/

Mančester Siti - Vulverhempton 5:1 (3:0)

/Haland 12pen, 35, 45+3pen, 54, Alvarez 85 - Hvan 53/

Nedelja

Brajton - Aston Vila 1:0 (0:0)

/Pedro 87/

Čelsi - Vest Hem 5:0 (3:0)

/Palmer 15, Galager 30, Madueke 36, Džekson 48, 81/

17.30: (1,50) Liverpul (5,00) Totenhem (5,50)

Ponedeljak

21.00: (2,55) Kristal Palas (3,40) Mančester Junajted (2,70)

***kvote su podložne promenama



tagovi

ČelsiPremijer ligaVest Hem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara