Valverde (© Reuters)
Valverde (© Reuters)

Najpametnije uložen novac u novijoj istoriji Reala: Dečko je samo tražio šansu, a Madriđani viziju budućnosti

Vreme čitanja: 5min | sub. 22.10.22. | 11:23

Federiko Valverde igra sezonu života

Pre šest dana, neposredno po okončanju prvog ovosezonskog El Klasika, napisao je Toni Kros na Tviteru kako smatra Federika Valverdea jednim od trojice najboljih fudbalera sveta u ovom trenutku. Nemački as se nije oglašavao koga smatra drugim (pod pretpostavkom da je i za nje, kao i za kompletnu planetu Karim Benzema No1), ali je jasno da ako ovako nastavi Urugvajac ističe kandidaturu da nasledi Francuza na podijumu, kad naredne godine Frans fudbal bude proglašavao najbolje.

Činjenica koja ga favorizuje jeste da igra za Real Madrid, a najveći klub sveta je u poslednjih devet izdanja dao čak šest laureata (četiri puta Kristijano Ronaldo, po jednom Luka Modrić i Karim Benzema) i mada će se gledati ponajviše učinka na Mundijalu – a Urusi nemaju baš neke velike šanse u Kataru – možda na prvi pogled deluje da 24-godišnji momak iz Montevidea nije u najužem krugu kandidata.

Izabrane vesti

Isto tako, ni pre osam godina niko nije mogao da prepostavi dokle će dobaciti:

Samo želim šansu“, glasio je njegov tadašnji „upis“ na Tviteru.

Ne samo da ju je dobio i iskoristio, nego danas teško da neko može tako lako da opovrgne reči Tonija Korsa.

21.00: (1,33) Real Madrid (5,20) Sevilja (9,00)

Te 2014. kad je nastavo tvit, imao je 15 godina i sanjao da se nekako progura do prvog tima Penjarola, najpoznatijeg kluba Urugvaja. Bila mu je potrebna samo jedna sezona. Isto toliko da u Montevideu skrene pažnju izaslanika Čelsija, Arsenala, Barselone i ostalih skauta velikih klubova koji su po Južnoj Americi lovili talente. Ugrabio ga je Real, jer je Florentino Perez davno shvatio da valja gledati u budućnost (dokazano kasnije na primerima kupovine Vinisijusa Žuniora i Rodriga za relativno mali novac u poređenju sa njihovim mogućnostima) i dobio fudbalera za koga Krosa taj zna podosta o ovoj igri – uverava da je među trojicom najboljih na planeti.

Real ga je za samo 5.000.000 evra (sa ove vremenske distance deluje kao najbolje potrošen novac u novijoj istoriji Madriđana) doveo kao zalog za budućnost. I ona je stigla. Posle staža u Kastilji pod komandom Gutija i kaljenja u Deportivu iz La Korunje, Fede je najpre dobio šansu kod Santjaga Solarija. Još na utakmici Lige šampiona kući proitiv Viktorije iz Plzenja. Protivnik nije atraktivan, ali je od tog trenutka počeo meteorski uspn Valverda, kasnije primetan pod palicom Zinedina Zidana, a dostigao vasionske oblike u sazvežđu Karla Ančelotija.

Vrhunac je bila poslednja utakmica Reala prošle sezone. Posle nikad težeg puta do finala koji je krčio najviše Karim Benzema, dok su svi na Sen Deniju gledali u Francuza, Fede Valverde je bio taj koji je poslao pas ka Vinisijusu Žunioru za slom Liverpula i 14. trofej prvaka Evrope.

Kad su se Los Blankosi vratili u Valdebebas, Ančeloti je tražio dijalog sa Urugajcem. Iz dva razloga. Prvi je bio želja da mu promeni poziciju, da više ne bude tipični zadnji vezni, koji samo kvari igru rivala, već desno krilo – odakle je i poslao onu loptu Viniju – a drugi u, činilo se letos, zahtevnoj misiji.

Video sam statistiku iz prethodne sezone i uočio da je postigao samo jedan gol. Zato sam mu rekao da mora da postigne makar deset u ovoj. U suprotnom ću pocepati trenersku diplomu“, pričao je Italijan.

Nije morao da ponavlja dvaput. Fede ga je dobro razumeo. I počeo da puni kolone. Još nije ni kraj oktobra, a već je šest puta tresao mreže rivala. I to nisu bili neki „levi“, nebitini golovi, već izuzetno uticajni. Protiv Majorke trk duži od 50 metara pre nego što je pred kraj prvog poluvremena matirao Predraga Rajkovića i otvorio put ka preokretu; „zaključavanje“ Atletika u madridskom derbiju; overa prednosti protiv Barselone; uz napomenu da su u kraljevskom klubu i te kako ponosni zbog uticaja Valverdea pri rezultatima 0:0, pogodio je za prednosti protiv Lajpciga u Ligi šampiona i pre neki dan na gostovanju slabašnom Elčeu, kad se tražilo očekivano vođstvo.

Fede nije nomalan! Izgleda da mi je posao siguran“, smejao se posle tog meča Ančeloti, aludirajući na činjenicu da je njegov pulen dao ove sezone isto golova kao i Karim Benzema (s tim što je napadač mesec dana bio povređen), samo jedan manje od prvog strelca kluba, Vinisijusa Žuniora, a više od Rodriga.

-----------------------

Sve utakmice Primere ove sezone možete da gledate uživo na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

-------------------------

Posebno impresionira način na koji Valverde prati akcije saigrača. Uvek se nađe na pravom mestu da sprovede loptu u mrežu posle nekih šuteva kolega i deo navijača će to nazvati srećom. Struka za takvo pozicioniranje koristi izraz „anticipacija“. Uprošćeno, fudbalski intelekt. Valverde ne trči u prazno, već uključi mozak da se pojavi tamo gde će doći lopta. Tri levom, tri desnom, tri iz kaznenog prostora, tri van. To je tih šest presuda za samo 15 utakmica Reala ove sezone. Isto toliko dao je u prvih skoro 150.

Evidentan napredak je posledica činjenice da mu je Karleto promenio poziciju, približio šesnaestercu rivala, učinio opasnijim, ali i dalje se ponekad vrati u vezni red, gde je i počeo karjeru. Pokriva apsolutno sve pozicije, jer od seozne 2017/18 kad se pojavio na terenima Primere (u dresu Deportiva) Fede je pokazao da je snalažljiv baš svugde u veznom redu, a stigao čak da se oproba i kao desni bek. Retko kad je zakazao.

U aktuelnom prvenstvu ne samo da pogađa kad je važno, nego i proigrava saigrače. Fudbaler je Reala koji je najviše šansi stvorio kolegama (15), više čak od Tonija Krosa i Luke Modrića (po 12). Duel sa Seviljom biće prilika da obogati saldo, a Real da obori još jedan rekord. Tiče se broja utakmica na početku sezone bez poraza. Aktuelni niz iznosi 15 mečeva (13 trijumfa, dva remija) i ako u sudaru sa Andalužanima ostane neporažen onda će nadmašiti ostvarenje iz starta takmičarskog ciklusa 1991/92, kad je u 16. meču izgubio od švajcarskog Nojšatela (0:1). Na klupi je tad sedeo Radomir Antić. Ukazala se Karlu Anćelotiju prilika da obori rekord legendarnog Srbina. Sa ovakvim Federikom Valverdeom u timu deluje impresivno.

---------------

Odbrojavanje je počelo, još 10 dana je ostalo do kraja nagradne igre Mozzarta. Pogodi najveću dnevnu kvotu i osvoji let iz snova za Katar, gledaj meč Brazil - Srbija na Svetskom prvenstvu.

----------------

PRIMERA – 11. KOLO

Subota

14.00: (1,85) Rajo Valjekano (3,45) Kadiz (5,10)

16.15: (4,00) Valjadolid (3,20) Sosijedad (2,15)

18.30: (1,80) Valensija (3,45) Majorka (4,80)

21.00: (1,33) Real Madrid (5,20) Sevilja (9,00)

Nedelja

14.00: (1,75) Espanjol (3,70) Elče (5,40)

16.15: (3,25) Betis (3,10) Atletiko Madrid (2,50)

18.30: (2,65) Đirona (3,10) Osasuna (3,00)

18.30: (1,38) Viljareal (4,70) Almerija (8,50)

21.00: (1,57) Barselona (4,00) Atletik Bilbao (6,00)

Ponedeljak

21.00: (1,80) Selta (3,60) Hetafe (5,20)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Real MadridFederiko Valverde

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara