Marko Livaja u prodoru protiv Dinama (©HNK Hajduk.hr)
Marko Livaja u prodoru protiv Dinama (©HNK Hajduk.hr)

Nebitan derbi ne postoji: Hajduk ostao bez titule, ali može da upropasti feštu Dinamu

Vreme čitanja: 3min | sub. 21.05.22. | 13:57

Modri godinu dana ne znaju za pobedu protiv Majstora s mora, a ove sezone mu nisu ni gol dali

Šampionsko pitanje u Hrvatskoj je rešeno, Dinamo je novi-stari šampion, a u poslednjem kolu sladiće se u najvećem derbiju (20.00). Deceniju i jače Hajduk nije bio tako blizu titule, bila mu je nadohvat ruke, završilo se kao i svaki prethodni put – ostao je praznih šaka. I da sve bude gore, biće gost na Dinamovoj proslavi. Uvek mrzak u modrom delu Zagreba, sada rado viđen gost.

Kažu i jedni i drugi da derbi nije važan – lažu sami sebe. I prave odstupnicu u slučaju poraza. I te kako je bitan, jer šampionski pehar postaće gorak Dinamu ako Majstor sa mora još jednom utiša Maksimir i sezonu završi bez poraza od arhineprijatelja. O tome kakav bi udarac za splitski klub bio izgubljen derbi svih derbija u Hrvatskoj pred finale kupa izlišno je i govoriti. A, gde je tu i ono dodatno trljanje soli na ranu. Nevažan derbi ne postoji.

Izabrane vesti

Maksimir će biti pun kao oko. Reke ljudi nadiraće sa svih strana. Pitomi i nezainteresovani Zagreb će se na dan probuditi iz zimskog sna, pozdraviće šampione i likovti nad novim Hajdukovim neuspelim pokušajem da večitog vladara hrvatskog fudbala skine sa trona. Prokletstvo nije skinuo, traje 17 godina, a ova kruna navijačima Dinama posebno je slatka. Pokazuje to opšta mobilizacija u završnici sezone, te rekorna poseta na Maksimiru. Traži se karta više, svi bi da budu deo fešte.

Neće manjkati motiva Dinamu, iako utakmicu predstavljaju kao običnu, revijalnu, a ne kao derbi sa zakletim neprijateljem. U tekućoj, turbulentnoj sezoni Modri nemaju pobedu protiv Hajduka. Nisu postigli ni gol. Računajući i prošlogodišnji šampionat, prošlo je više od godinu dana kako Dinamo nije tukao Splićane, a na to u Zagrebu nisu navikli. I dobar je pokazatelj koliko se Hajduk približio šampionu, diše mu za vratom i sve ozbiljnije preti.

20.00: (1.80) Dinamo (3.50) Hajduk (4.70)

Bitka za titulu je završena, ova današnja u Maksimiru je pretpremijera za iduću sezonu, ali i Hajdukova generalka za finale kupa. U sredu Bili mogu da osvoje prvi trofej još od 2013. godine, ako u poljudskoj lepotici padne Rijeka. Jadranski derbi je značajniji Hajduku od večitog u prvenstvu, ali će Valdas Dambrauskas sve zdrave, proverene snage poslati na teren. Marko Livaja će izvesno predvoditi napad, ali junaka prethodnog derbija neće biti. Nikola Kalinić, strelac pobedonosnog i jedinog gola, ima zdravstvenih problema i najavljeno je da neće igrati, kao i mađarski desni bek Gerko Lovrenčič koji je povređen.

Izbegavaće fudbaleri Hajduka čarke i grube duele, „bežaće“ od provokacija, jer svaki konflikt može skupo da ih košta. Zaradi li neko crveni – sa igranjem u finalu kupa može da se pozdravi. A, od ishoda finala zavisi kako će im sezona biti označena: uspešna ili neuspešna. Dinamova zasigurno neće dobiti prolaznu ocenu ako dobije novi šamar od Bilih, a i Čačiću će šanse da dobije dugoročan ugovor i skine prefiks v.d. biti drastično smanjene. Derbi je sve samo ne nevažan.

HRVATSKA 1 - 36. (POSLEDNJE) KOLO

Subota

15.00: (1.30) Rijeka (5.70) Hrvatski dragovoljac (9.00)

17.05: (3.80) Gorica (3.45) Osijek (2.00)

20.00: (1.80) Dinamo (3.50) Hajduk (4.70)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Dinamo ZagrebHajduk SplitHNL

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara