Slavlje Levandovskog i Fermina Lopesa (AFP)
Slavlje Levandovskog i Fermina Lopesa (AFP)

Golmanska komedija manje koštala Barsu: Valensija videla het-trik i majstorski slobodnjak Levandovskog

Vreme čitanja: 3min | pon. 29.04.24. | 22:56

Katalonci naplatili igrača više u drugom poluvremenu i sa tri gola napravili preokret na Monžuiku

Nakon što je pre osam dana poražena izašla iz El Klasika, Barselona se pomirila sa činjenicom da je jurnjava za Real Madridom i titulom zvanično gotova. Ali u 33. kolu nastavljena je misija čuvanja drugog mesta od Đirone. U startu je delovalo da će biti nategnuto protiv Valensija na Monžuiku, da su Slepi Miševi u Kataloniju stigli rešeni da otkinu bod ili osvoje sva tri, ali isključenje golmana gostiju Giorgija Mamardašvilija u smiraj prvog poluvremena, odredilo je ishod utakmice - 4:2.

U prvom meču otkako je obelodanjeno da Ćavi ipak ne napušta kormilo, već da će i naredne sezone voditi ekipu, Katalonci su praktično sakrili loptu od izabranika Rubena Barahe (posed lopte 80 odsto), ali su do preokreta, nakon zaostatka 2:1 na poluvremenu stigli tek desetak minuta pre kraja utakmice. Centralna figura - Robert Levandovski. Sporedne, ali vrlo značajne uloge - Mamardašvili i Mark Andre Ter Štegen.

Izabrane vesti

Zapravo, epizodisti su imali centralne uloge tokom prvih 45. minuta. Samo pet minuta nakon što je Fermin Lopes sredinom prvog dela doneo vođsvo Ćavijevom timu, Ter Štegen je se našao na stubu srama. Jeste sjajan golman, ali nije Manuel Nojer i nikada neće biti... Jasno se to videlo kada je pokušao da namagarči i prebaci loptom Uga Dura, a dao mu šansu da pogodi praznu mrežu. Sreća njegova, pa je kolega sa suprotne strane terena, nakon nekontrolisanog prijema i poklonjene lopte Laminu Jamalu, rukom sprečio tinejdžera da ga zaobiđe van šesnaesterca, te nakon intervencije VAR-a, zaradio crveni karton.

Mamardašvili je dobio otkaz, Ter Štegen je u drugom delu slabo ulazio u kadar, a čitava scena pripala je Levandovskom od povratka timova iz svlačionice. Poljski golgeter je maltretirao odbranu tima sa Mestalje u drugom poluvremenu zapečativši mu sudbinu het-trikom. Korneri su bili rak-rana Valensije i upravo posle tih situacija trzao je glavom vremešni špic donevši Barsi izjednačenje u 49, a preokret u 82. minutu. U trećem minutu nadoknade kruna večeri i majstorski izveden slobodnjak za konačan rezultat.

Jurišala je Barselona na ceo plen u drugom delu, ali se od prvog gola Leve do završnih petnaestak minuta, gost prilično lako i uspešno branio. Barsa je čak mogla i da nastrada u 73. minutu kada je Dijego Lopes išao sam ka Ter Štegenu, imao zicer da vrati vođstvo Valensiji, ali ga je Pedri, manirom štopera najviše fudbalske klase, zaustavio sa leđa. Pritom je mladi vezista Barse ušao u igru svega nekoliko desetina sekundi ranije.

Nakon toga, opasnosti pred golom rezervnog čuvara mreže Domeneka bile su sve učestalije. Mlađani 19-godišnjak Jarek Gasiorovski bio je svetla tačka Valensijine odbrane, ali i on se zajedno sa saigračima ugušio nakon novog kornera u 82. minutu. Kada je Arauho uspeo da odloži loptu Levandovskom, a ovaj da je glavom ćušne u mrežu, bilo je jasno da će Barselona odneti pobedu. I Arauho se tako iskupio za skrivljeni jedanaesterac iz 38. minuta kojim je omogućio Pepeluu da pogodi za vođstvo Valensije od 2:1.

Za kraj, do 33. kola Levandovski je bio pomalo u senci na golgeterskoj listi Primere. Ušao je u njega na deobi devetog mesta sa Antoanom Grizmanom i još nekolicinom igrača, a sa trenutnih 16 izjednačen je sa Antom Budimirom, Džud Belingem i Aleksander Serlot imaju po 17, dok će pomenuto društvo u završnim rundama juriti Đironinog Artjoma Dovbika u borbi za Pićići nagradu.

PRIMERA – 33. KOLO

Petak

Sosijedad  Real Madrid 0:1 (0:1)

/Guler 29/

Subota

Las Palmas  Đirona 0:2 (0:1)

/Lopes 26, Dovbik 57/

Almerija – Hetafe 1:3 (1:1)

/Losano 41 – Grinvud 27, 48, Mata 61/

Alaves – Selta 3:0 (0:0)

/Simeone 48, Guridi 54, Benavides 86/

Atletiko Madrid – Bilbao 3:1 (1:1)

/De Pol 15, Korea 52, Unai Simon 80ag – N. Vilijams 45/

Nedelja

Kadiz  Majorka 1:1 (1:0)

/Ramos 59  Murići 12/

Granada – Osasuna 3:0 (1:0)

/Pelistri 29, Uzuni 48, Boje 90+4/

Viljareal - Rajo Valjekano 3:0 (1:0)

/Serlot 18, 74, Muskera 69/

Betis - Sevilja 1:1 (1:0)

/Isko 38pen - Salas 56/

Ponedeljak

Barselona - Valensija 4:2 (1:2)

/Lopes 22, Levandovski 49, 82, 90+3 - Duro 27, Pepelu 38/

***kvote su podložne promenama



tagovi

Robert LevandovskiBarselona

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara