(©Reuters)
(©Reuters)

Nedelja u Seriji A: Interov juriš na jesenju titulu, Roma bez Dibale i Lukakua u Bolonji

Vreme čitanja: 7min | ned. 17.12.23. | 13:21

Na Olimpiku duel najstarijih timvoa u prvenstvu Italije

(Od dopisnika MOZZARRT Sporta iz Rima

U centru pažnje nedeljnog programa Serije A je meč Lacija i Intera na Olimpiku. Inter ima šansu da pobegne Juvetusu na tabeli i da se približi laskavoj tituli jesenjeg prvaka, a Lacio mora da pobedi da bi ostao u trci za mesto u Ligi šampiona. U Bolonji Roma bez Dibale i Lukakua će pokušati da zaustavi zahuktalu Bolonju. 

Izabrane vesti

LACIO - INTER (20.45) 

Meč na Olimipiku ima veliki značaj za oba tima. Za Inter je prilika da pobegne Juventusu na četiri boda prednosti  dok je za Lacio prilika da uvhati priključak sa timovima koji gaje nade da bi mogli da se uključe u trku za mesto u Ligi šampiona. Koliko je kiks Juventusa motivisao Nerazure da večeras dodaju gas, toliko je pobeda Napolija nad Kaljarijem pritisnula Nebeskoplave da ginu za pobedu. 

Imajući u vidu da italijanski klubovi relativno dobro stoje u evropskim kup takmičenjima, postoje izgledne šanse da iz Serije A stigne pet učesnika Lige šampoiona. Dakle, i peto mesto može da bude velika premije i satisfakcija. 

Inzagi ima vrlo ružna sećanja sa dva prethodna gostovanja na stadionu pored Tibra. Oba put je izgubio sa 1:3 i večeras želi da promeni tu tendenciju. Neće biti jednostavo jer ne može da računa na nekoliko važnih igrač. U Milanu su ostali Damfris, De Fraj, Kvadrado i Sančez. Pavar je doputovao u Rim, ali je još rovit i Inzagi će ga ubaciti u igru samo ako ne bude imao nijedno drugo rešenje. 

I Lacio ima par igrača van stroja, od Romanjolija i Vesina do Pelegrinja i Isaksena, a pod velikim znakom pitanja je Patrik. Katalonac je tokom cele nedelje imao visoku temperaturu i pitanje je da li i koliko može da bude koristan Sariju

Najveći problem Lacija je predvidivost koja je postala još izaženija sa formom u padu najboljih igrača poput Luisa Alberta i Felipea Andersona. Njih dvojica su igrači sa najvećom maštom i kapacitetom “nepredvidivosti” u Sarijevom timu, ali ne uspevaju da ubace ni četvrtu, a kamoli petu brzinu svojih sposobnosti. 

Inzagi je poštedeo svoje ključne igrače napora na meču Lige šampiona sa Real Sosijedadom, tako da se Nerazuri nalaze u sličnoj poziciji kao pred meč sa Napolijem, mada, ruku na srce, ni Lacio i pored gostovanja u Madridu protiv Atletika nije potrošio mnogo energije. Sari se našao na udaru kritika zbog načina na koji je Lacio izgubio od tima Čola Simeonea. 

Inter ne zna za pobedu nad Laciom u Rimu od 2018. godine kada je tadašnja Spaletijeva četa protutnjala Olimpikom 3:0 (dva gola Ikardija + Brozović). Od tada Nebeskoplavi su pobedili tri puta, a jednom je meč završen remijem. 

Inzagi je ostao kratkih rukava na oba gostovanja protiv svog bivšeg kluba u Večnom gradu, a Sari ima zavidan skor sa Interom kao domaćin, na klupi Empolija, Napolija, Juventusa i Lacija toskanski stručnjak je ostvario pet pobeda i dva remija. 

Večerašnji duel će biti i sudar dve tvrde odbrane. Inter ima najveći broj utakmica bez primljenog gola u pet najprestižnijih evropskih šampionata, a Lacio nije primio gol na poslednjih šest mečeva u Seriji A, Ligi šampiona i Kupu Italije. 

----------------------

Sve utakmice Serije A možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

----------------------

Kuriozitet je i da će večerašnji duel biti sudar dva najstarija tima u Seriji A, prosek godina igrača Intera koji su igali u ovom prvenstvu je 29 godina i 56 dana, a 28 godina i 287 dana Lacija. 

U milanskom klubu će morati da obrate pažnju na Felipea Andersona. Brazilac protiv Intera pruža najbolje partije. Krilni napadač Nebeskoplavih postigao je najaviše golova Nerazurima u Seriji A, šest od kojih četiri na poslednjih pet okršaja. 

Lautaro Martinez ima veliku šansu da uđe u istoriju kao najefikasniji igrač Intera u kalendarskoj godini. Argentinac je u 2023. godine zatresao mrežu 28 puta u Seriji A. Ispred njega su samo Meaca (29 golova), Anđelilo (31 gol) i Nierš (32 gola), a do kraja godine Inter ima još tri meča u Seriji A. 

LACIO 4-3-3: Provedel - Lacari, Kazale, Patrik(Hila), Marušić - Guenduzi, Rovela, Luis Alberto - F. Anderson, Imobile, Zakanji.

INTER 3-5-2: Zomer - Bišek, Ačerbi, Bastoni - Darmjan, Barela, Čalhanoglu, Mhitarjan, Dimarko - Tiram, Lautaro.

BOLONJA - ROMA (18.00) 

Tijago Mota i Žoze Murinjo, učenik i maestro, dvojica kreatora zvezdanih trenutaka Intera, jedan protiv drugog u borbi za mesto u Ligi šampiona. Odsustvo Dibale i Lukakua je promešalo karte pred večerašnji duel gurajući Bolonju u ulogu favorita. 

Roma bez Big Roma i Dibale u prva tri kola je osvojila samo jedan bod. Odsustvo Argentinca se još više oseća od Lukakuovog jer bez Dibale Roma kao da se ugasi ili u najmanje lošem scenariju splasne. Dobra vest za Murinja je oporavak Spinacole i Azmuna mada je pitanje da li reprezentativac Irana može da igra. Spinacola će do poslendnjeg momenta sa El Šaravijem biti u baražu.

Meč sa Bolonjom je velika prilika za Andreu Belotija. Od njega Murinjo traži da večeras da maksimum, štaviše da ide i preko svojih realnih mogućnosti. Beloti nije imao priliku da počne meč kao starter u Seriji A dva meseca zbog čega je i zatražio da bude stavljen na trasfer listu u januarskom prelaznom roku. 

Utakmica Bolonja - Roma, ako je suditi po ishodu poslednjih duela i najavama dvojice trenera pred današnji meč, je klasičan primer utakmice za "under". Dva tima su u prethodnih pet duela postigli samo tri gola. Dva puta su susreti završavani pobedom Rome 1:0, Bolonja je jednom pobedila istim rezultatom a dva puta je bilo 0:0. Jedini gol za večerašnjeg domaćina na pomenutim mečevima postigo je Svanberg pre dve godine.

Tim iz Bolonje je nanizao četiri pobede na Dal’Ari u Seriji A, štaviše posle početnog poraza su nanizali šest utakmica bez poraza sa gol razlikom 10:2.  Roma igra vrlo promenljivo na gostovanjima. Štaviše, Đalorosi nisu nijednom ponovili rezultat, šarajući od poraza preko remija do pobede (tri poraza, dva remija i dve pobede). 

Bolonja je samo jednom imala 25 bodova posle 15 kola, od kada se za pobedu daju tri boda. Bilo je to u sezoni 2002/2003 kada je na klupi sedeo Frančesko Gvidolin

Džošua Zirkze je najmlađi igrač koji je postigao barem sedam golova u pet najjačih šampionata Evrope. Ako tim golovima dodamo i dve asistencije stiče se ideja o kakvom potencijalu se radi. 

Andrea Beloti će predvoditi napad Rome silom prilika. U poslednje dve sezone Galo je postigao samo dva gola (oba protiv Salernitane na Olimpiku u prvom kolu), a protiv Bolonje nije uspeo da zatrese mrežu na devet mečeva u dresu Torina i Rome. 

BOLONJA 4-2-3-1: Ravalja (Skorupski) - Poš, Beukema, Kalafjori, Likojanis - Moro, Frojler - Endoje, Ferguson, Salemekers -  Zirkze.

ROMA 3-5-1-1: Mario Rui - Mančini, Ljorente, Endika - Kristensen, Kristante, Paredes, Bove, Spinacola - Pelegrini - Beloti.

FJORENTINA - VERONA (15.00)

Fjorentina je oba puta pobedila Veronu u prethodnoj sezoni a u svojoj istoriji nije nikada uspela da veže tri trijumfa nad timom iz Veneta. Podatak o kome treba voditi računa je da su četiri od poslednjih šest odmeravanja snaga na Frankiju između dva tima završena istim rezultatom 1-1. U svakom slučaju Verona je poslednji put odnela sva tri boda iz Firence pre gotovo šest godina. 

Verona je stigla u toskansku prestonicu sa tri uzastopna remija u prvenstvu. Prošlo je 34 godina od šampionata kada je Verona poslednji put vezala više od tri remija. Baronijev tim nije uspeo da osvoji sva tri boda na jednom meču više od tri meseca, odnosno od drugog kola kada su pobedili Romu na Bentegodiju. 

Tim Vinčenca Italijana je čini se izašao iz krize, posle tri uzastopna poreza bez postignutog gola, Ljubičasti su osvojili sedam bodova na četiri meča. Jedini poraz u tom periodu od Milana je vrlo lako mogao da se završi remijem i po prikazanoj igri i stvorenim šansama bi bio i zaslužen. 

Domaćin nema sreće sa napadačima posle odlaska Dušana Vlahovića. Tu manjkavost je u dobroj meri popunio Lukas Martinez Kvarta koji je postigao pet golova na 17 mečeva u Seriji A i Ligi konferencija koliko je odigrao do sada. 

Pažnja na Veronine zamene. Pet od 13 golova Verone u prvenstvu su postigli igrači koji su ušli sa klupe. Na poslednja dva meča Anri je doneo bodove Verone upravo ulazeći u igru u drugom poluvremenu. 

FJORENTINA: Teračano - Kajode, Milenković, Kvarta, Biragi - Maksim Lopez, Mandragora - Sotil, Bonaventura, Kuame - Enzola.

VERONA 4-2-3-1: Montipo - Čačua, Hijen, Kopola, Teračano - Folorunšo, Ongla, Engonge, Suslov, Lazović - Đurić.

SERIJA A – 16. KOLO

Petak

Đenova - Juventus 1:1 (0:1)

/Gudmundson 48 - Kjeza 28/

Subota

Leče - Frozinone 2:1 (1:1)

/Pikoli 11, Ramadani 89 - Kajo Žorž 33 penal/

Napoli - Kaljari 2:1 (0:0)

/Osimen 69, Kvarachelija 75 - Pavoleti 72/

Torino - Empoli 1:0 (1:0)

/Zapata 25/

Nedelja

12.30: (1,62) Milan (3,80) Monca (5,80)

15.00: (1,48) Fjorentina (4,40) Verona (8,00)

15.00: (2,35) Udineze (3,50) Sasuolo (3,15)

18.00: (2,55) Bolonja (3,20) Roma (3,15)

20.45: (4,80) Lacio (3,60) Inter (1,85)

Ponedeljak

20.45: (1,32) Atalanta (5,80) Salernitana (10,5)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Serija ABuongiorno Italia

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara