Rafael Leao i Hviča Kvarachelija (©Reuters)
Rafael Leao i Hviča Kvarachelija (©Reuters)

Nedelja u Seriji A: Leao ili Kvarachelija, momenat istine

Vreme čitanja: 8min | ned. 11.02.24. | 10:55

Biće burno u Milanu, kada Rosoneri dočekaju Napoli

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Pobeda Intera nad Romom ugasila je i poslednje nade najtvrdokornijih milanista da mogu da se uključe u trku za skudeto, ali Rosoneri imaju obavezu da blindiraju treće mesto u Seriji A kako bi mogli da se posvete osvajanju Lige Evrope. Na San Siru prolazi jedan od poslednjih vozova Napolija za plasman u sledeću Ligu šampiona. Ostaje da se vidi da li će igrači Valtera Macarija biti motivisani ili ubijeni u pojam rezultatima Atalante protiv Đenove i Bolonje protiv Lećea. Ako Boginja i Bolonjezi osvoje tri boda Napoli će morati da traži pobedu po svaku cenu protiv Milana.

Izabrane vesti

Najviše se očekuje od Rafe Leaa i Hviča Kvarcehlije. Dva najtalentovanija igrača Milana i Napolija nisu ni blizu tako odlučujući kao što su bili u prethodnoj sezoni, ali iz Milanela i Kastel Volturna stižu naznake da se stvari menjaju nabolje.

MILAN - NAPOLI (20.45)

Stefano Pioli i Valter Macari su dva trenera za koje se tvrdi da neće voditi Milan i Napoli u sledećoj sezoni, ali i jedan i drugi žele da ostave dubok pečat u ovoj sezoni.

Aurelio De Laurentis je dao Macariju vremena do aprila da osigura svoj ostanak na klupi Napolija podvlačeći da je Valter deo familije, ali je malo ko poverovao u reči gazde Napolija.

Pioli će večeras dostići Ariga Sakija po broju utakmica na klupi Milana: 220. Stefano će postati šesti najdugovečniji trener posle Roka, Ančelotija, Vijanija, Kapela i Lidholma, ali će verovatno i ostati na tom mestu jer neće imati šansu da stigne Šveđanina sa 280 Milanovih klupa.

Pioli će večeras poslati na teren dvojac Benaser - Adli u veznoj liniji pošto je Rejnders primoran da gleda meč sa tribina zbog kartona. Macari će promeniti formacijsku postavku i njegov tim će igrati u formaciji 3-5-1-1 koja će moći da se transfromiše, po potrebi, i u 3-4-3.

Reflektori fudbalske Skale u Milanu biće uperene na dva virtuoza koji nisu ispunili očekivanja u ovoj sezoni, ali su u poslednje vreme dali signale da se bude. Na jednoj strani Rafa Leao, na drugoj Hviča Kvarchelija.

20.45: (2,05) Milan (3,50) Napoli (3,90)

U poslednjih pet godina Milan i Napoli u Seriji A su podelili na ravne časti pobede, poraze i remije: tri trijumfa za svakog i četiri neodlučena ishoda. Milan je od polovine decembra, odnosno od kada je proradio Luka Jović, posle Intera osvojio najviše bodova u Seriji A: 20 od moguća 24 boda (šest pobeda i dva remija).

Rosoneri su u poslednja tri meča postigli i primili dva ili više golove. Nikada u vekovnoj istoriju nisu vezali četiri susreta na kojima su istovremeno dali i primili dva ili više golova. Istovremeno, na San Siru su posle pet vezanih pobeda, remizirali na poslednjem nastupu protiv Bolonje.

Napoli je u velikoj krizi kada su u pitanju golovi. Ne treba nikoga da zavaraju dva gola data Veroni u završnici meča. Na poslednjih 12 prvenstvenih susreta Napoli čak na sedam nije postigao gol. Da sve bude još ozbiljnije, Napoli nije zatresao mrežu na poslednja četiri gostovanja( tri poraza i jedna remi). Da bismo pronašli Napoli koji je vezao pet utakmica daleko od Napulja bez pogotka moramo da se vratimo u 1979. godinu.

Olivije Žiru ima pik na Azure. U dresu Milana je šest puta savladao golmane Napolija, ali samo jednom na San Siru. Francuz je u ovoj sezoni stavio svoj pečat na čak 19 golova (11 pogodaka i osam asistencija). Poslednji put kada je Žiru u jednom šampionatu bio tako produktivan bilo je pre osam godina kada je nosi dres Arsenala.

Od momenta kada je Jović počeo da trese mreže u Seriji A, od decembra prošle godine, srpski as je najbolji strelac u pet najjačih liga Evrope ako uzmemo kao parametar broj minuta provedenih na terenu i količinu golova: Luka postiže gol na svakih 41 minut.

Pažnja na Matea Politana. Italijanski krilni napadač ima najbolji golgeterski učinak protiv Milana: pet golova od kojih čak četiri na Meaci. U tim Napolija će se vratiti i Pjotr Zjelinski. Macari nema nameru da se odrekne usluga Poljaka u prvenstvu i pored toga što su ovo poslednji njegovi meseci u Napulju budući da je već dogovorio transfer u Inter sledećeg leta. Prema najavama iz Kastel Volturna Zjelinski će biti među polaznih jedanaest.

Milan, osim pomenutog Rejndersa, ne može i dalje da računa na Pobegu, Tomorija, Kalulua i Kaldaru dok je Čukvueze i dalje na Kupu Afrike. U Milanelu su se nadali do poslednjeg momenta da će Tčau moći da bude barem na klupi, ali su na kraju odlučili da ne rizikuju i povratak nemačkog defanzivca je odložen za sledeću nedelju.

Na drugoj strani, Napoliju će nedostajati samo dvojica igrača: Mario Rui (kartoni) i Osimen koji igra finale Kupa Afrike sa svojom Nigerijom.

Milan će večeras igrati u novim dresovima crne boje. Reč je o četvrtom tipu dresa koji Rosoneri lansiraju u ovoj sezoni.

MILAN 4-2-3-1: Menjan - Kalabrija, Kjaer, Gabija, Teo Ernandez - Benaser, Adli - Pulišić, Lofuts-Čik, Leao - Žiru

NAPOLI 3-5-1-1: Goilini - Ostigard, Rahmani, Huan Žesus - Di Lorenco, Angisa, Lobotka, Zjelinsk, Macoki - Kvarachelija - Simeone

ĐENOVA - ATALANTA (18.00)

Na Marasiju igraju dva tima u odličnoj formi, Đenova i Atalanta. Domaćin ne zna za poraz već dva meseca, gosti su nanizali tri pobede i otvorili su širom vrata povratku u Ligu šampiona. Pored aut linije će ponovo stajati Alberto Đilardino koji je odradio svoju suspenziju, a u tim Atalante bi trebalo da se vrati Kopmejners.

18.00: (3,70) Đenova (3,45) Atalanta (2,15)

Đan Pjero Gasperini je nemilosrdan prema svom bivšem klubu Đenovi. Od kada sedi na klupi Atalante, izgubio je samo jednom od Grifonea i to 2018. godine, uz devet pobeda i četiri remija.

Međutim, Đenova je u impozantnoj seriji. Igrači Alberta Đilardina ne znaju za poraz od polovine decembra, tri pobede i pet remija. U tom periodu, samo milanski klubovi uz Đenovu, nisu osetili gorčinu neuspeha u Seriji A.

Prošlo je deset godina od poslednje serije od devet mečeva beze poraza za Đenovu. Kuriozitet je da je na kormilu tima iz Ligurije sedeo upravo Gasperini.

Atalanta je neka vrsta dr Džekila i mr Hajda u ovoj sezoni. Gotovo nemilosrdna kod kuće i gotovo bezopasna u gostima. Primera radi, sa poslednja četiri gostovanja Boginja je donela kući samo dva boda (dva remija i dva poraza).

----------------------

Sve utakmice Serije A možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.comDovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

----------------------

Sa pobedom nad Lacijom, Gasperini je kao šef stručnog štaba Atalante ušao u klub besmrtnih trenera koji su sa jednim timom ostvarili 150 ili više pobeda u Seriji A. Pre njega su to učinili Trapatoni (Juve 213), Alegri (Juve 200), Ančeloti (Milan 163) i Erera (Inter 159). Interesantno je da je Gasperini i u istoriji Đenove ako trener sa najviše klupa u Seriji A, čak 232.

Albert Gudmudson je na korak od podviga da postane prvi igrač Đenove, posle Dijega Milita, koji je postigao dvocifreni broj golova za Grifonea u dve vezane sezone. Islanđanin je u prošloj dao 11 golova a u ovoj je već na kvoti 9.

Šarl De Ketelar je eksplodirao u poslednja dva meseca. Belgijanac je postigao sedam golova i uknjižio pet asistencija od početka decembra do danas. Niko, čak ni Interovi napadači Lautaro i Tiram, nisu bili tako “plodotvorni” na terenu.

Đenova ne može da računa na De Vintera (kartoni) dok je Atalanta doputovala u Liguriju bez Edersona (kartoni), Lukmana (Kup Afirike) i povređenih defanzivaca Hijena i Palomina.

ĐENOVA 3-5-2: Martinez - Voljako, Bani, Vaskez - Spens, Frendrup, Badelj, Malinovski, Martin - Gudmudson, Retegi

ATALANTA 3-4-1-2: Karneseki - Skalvini, Đimšiti, Kolašinac - Holm, De Ron, Pašalić, Ruđeri - Kopmejners (Mirančuk) - Skamaka, De Ketelar

BOLONJA - LEČE (15.00)

Tijago Mota na svakoj konferenciji za novinare mora da “dribla” pitanja o njegovoj budućnosti. Trener Bolonje je na listi brojnih velikih klubova koji su voljni da mu pruže priliku. I rukovodstvo tima iz Emilije bi želelo što pre da produže ugovor i tako osiguraju nastavak plodotvorne saradnje. Italo-Brazilac ostaje zakopčan i ostavlja u prometu sve moguće opcije.

Utakmica Bolonja - Leče garantuje veliki broj golova i vrlo verovatnu pobedu domaćina. Poslednjih pet mečeva je zavšeno pobedama tima iz Emilije, plus jedan remi, prošle jeseni na stadionu Via del Mare, a ukupno je postignuto 19 golova, gotovo četiri po meču. Zadnji put kada su oba puta remizirali u jednom prvenstu Bolonja i Leće, na klupi prvih je sedeo Karlo Macone a druge je predvodio Zdenek Zeman, bilo je to pre 19 godina.

15.00: (1,73) Bolonja (3,50) Leče (5,20)

Leče je samo jednom uspelo da odnese sva tri boda sa Dal’Are, pre 13 godina, dok je Bolonja na svom stadionu slavila devet puta uz četiri remija. U ovoj sezoni Bolonja je na svom terenu izgubila samo od Milana u premijernom meču nanizavši osam pobeda i dva remija.

Gosti su u prošlom kolu prekinuli seriju od šest utakmica bez pobede u Seriji A, međutim igrači Roberta D’Averse nisu nijednom u ovoj sezoni doneli kući sva tri boda sa gostovanja u Seriji A.

Biće interesantno videti i duel na distanci Zirkzea i Krstovića. Dvojica napadača su među igračima koji su najviše povaćali svoju vrednost na fudbalskoj pijaci u ovom šampionatu. Naravno Zirkze pripada višoj kategoriiji, ali Crnogorac je u prethodnim kolima pokazao da njegov vihorni početak sezone nije bio slučajan.

Tijago Mota neće imati na raspolaganju samo dvojicu igrača: Ebišera zbog kartona i Sumaora zbog povrede, trebalo bi da se vrati na raspolaganje Moti početkom marta. I Leče ima jednog igrača suspendovanog zbog kartona (Džendri) dok je Dermaku povređen.

BOLONJA 4-3-3: Skorupski - Poš, Beukema, Kalafjori, Kristiansen - Fabijan, Frojler, Ferguson - Orsolini, Zirkze, Salemekers (Urbanski)

LEČE 4-3-3: Falkone - Venuti, Pongarčić, Baskiroto, Galo - Kaba, Ramadani, Udin - Almkvist, Krstović, Banda

SERIJA A – 24. KOLO

Petak

Salernitana - Empoli 1:3 (0:1)

/Vajsman 69 - Zanoli 23ag, Nijang 88, Kanselijeri 90+4/

Subota

Kaljari - Lacio 1:3 (0:1)

/Gaetano 51 - Dejola 26ag, Imobile 50, Anderson 65/

Roma - Inter 2:4 (2:1)

/Mančini 28, El Šaravi 44 - Ačerbi 17, Tiram 49, Anhelinjo 56ag, Bastoni 90+3/

Sasuolo - Torino 1:1 (1:1)

/Pinamonti 5 - Zapata 9/

Nedelja

12.30: (1,57) Fjorentina (4,30) Frozinone (6,50)

15.00: (1,73) Bolonja (3,50) Leče (5,20)

15.00: (2,20) Monca (3,25) Verona (3,45)

18.00: (3,70) Đenova (3,45) Atalanta (2,15)

20.45: (2,05) Milan (3,50) Napoli (3,90)

Ponedeljak

20.45: (1,43) Juventus (4,30) Udineze (8,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Serija AMilanNapoliĐenovaAtalanta

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara