Florijan Virc (©AFP)
Florijan Virc (©AFP)

Neverkuzen ili Luzerkuzen: Bez Virca nema udarca

Vreme čitanja: 5min | ned. 22.01.23. | 09:51

Verkself spreman da započne pohod ka gornjem domu Bundeslige pojačan povratkom najboljeg igrača

Sve do pauze za Svetsko prvenstvo Leverkuzen je predstavljao verovatno najveće razočaranje u Bundesligi. Pre početka sezone važio je za jednog od favorita za plasman u Ligu šampiona, ali je stvarnost brzo postala drugačija. Tako tipično za tim što ga podrugljivo i cinično zovu Neverkuzen ili Luzerkuzen. Svakako ne bez osnova, aludirajući na gotovo redovni podbačaj pred već viđenim upehom...

Samo dva trofeja osvojio je Verkself u skoro 120 godina postojanja. Osnovan 1904. od strane radnika fabrike Bajer, Leverkuzen je od malih nogu rastao pod okriljem kompanije koja je pomagala u finansiranju kluba i decenijama održavala kontrolnu poziciju. Tačno 170 zaposlenih je napisalo pismo predsedniku kompanije Fridrihu Bajeru i ne samo da je dobilo njegovu podršku, već i podsticaj da proširi delatnost na nekoliko sportova izvan fudbala.

Izabrane vesti

Sve do osamdesetih, Bajer nikada nije prošao dalje od druge i treće lige Nemačke, a potom je napravio ogroman kvalitativni skok uz podršku multinacionalne farmaceutske industrije i od skoro nepoznatog postao stalni član vrha tabele. Okitio se lovorikama u UEFA kupu 1988. pobedivši Espanjol na penale, kao i u Kupu Nemačke 1993. U prethodne tri sušne decenije pet puta je bio drugoplasiran u Bundesligi i gubio skoro dobijene titule u završnicama, u tri navrata je bivao gubitnik u finalima Kupa, a 2002. je poražen od Real Madrida u borbi za pehar Lige šampiona.

Ove sezone Leverkuzen je bio učesnik grupne faze najkvalitetnije evropske družine i nije uspeo da se domogne nokaut faze u konkurenciji Porta, Klub Briža i Atletiko Madrida, ali će na proleće da vodi borbe u Ligi Evrope. Paralelno sa kontinentalnim bitkama Verkself se nije iskazao ni na domaćoj sceni. Trenutno zauzima 12. mesto i samo je četiri boda ispred 15. mesta koje je u zoni ispadanja. Nada Bajera za drugu polovinu sezone leži prvenstveno u rukama mladića Florijana Virca, koji je duže vreme bio povređen.

17.30: (2,75) Borusija Menhengladbah (3,40) Bajer Leverkuzen (2,50)

Posle 12. rundi Bundeslige Leverkuzen je i dalje bio na 16. mestu sa devet bodova i tako se prvi put posle dugo vremena suočio sa ispadanjem. Vezao je tri pobede u nizu do pauze za Mundijal sredinom novembra, i sada je u mnogo boljoj poziciji. Trebalo je da proleti neko vreme da se trenerski efekat novog kormilara Ćabija Alonsa uspostavi. Na kraju, barem u ligi pod vođstvom baskijskog stratega, desila su se samo dva poraza od Ajntrahta i RB Lajpciga.

Verkself sada hitno želi da nadogradi pozitivne rezultate i, pored Alonsa, nekada trofejnog igrača sa šampionskim pedigreom stvorenim u Liverpulu, madridskom Realu i Bajernu, računa na još jednu nadu koja bi mogla da bude još važnija za klub - Florijana Virca. Ovaj 19-godišnjak je buduća velika zvezda evropskog fudbala. Nažalost, pokidao je ukrštene ligamente u martu 2022. protiv Kelna, tima u kojem je proveo omladinski staža. Zbog toga je propustio ostatak fudbalske godine, uključujući Svetsko prvenstvo u Kataru. Bila je to izuzetno duga pauza za tako mladog igrača koji je još u fazi razvoja. Ipak, na zimskim pripremama Virc se pokazao u dobroj formi i odmah bio najbolji igrač u svom timu.

Velika slabost u prvih 15 kola nacionalnog šampionata ionako nije bila ofanziva, koja je pogađala jednako često - 25 golova - kao Frajburg ili Dortmund. Dugo je Bajer bio slab kada je u pitanju stabilnost. Ukupno 26 primljenih pogodaka u 15 utakmica bilo je previše i stavilo je Verkself u nivo sa Augzburgom ili Štutgartom.

Ćabi Alonso (©Reuters)Ćabi Alonso (©Reuters)

Činjenica da Bajeru još ne preti bitka za opstanak takođe je zahvaljujući poboljšanjima napravljenim pod Ćabijem Alonsom. U četiri novembarske takmičarske utakmice ekipa je kapitulirala samo jednom, a tri puta je sačuvala mrežu. U pripremama za drugu polovinu sezone, Leverkuzen je nastavio pozitivan trend, ne računajući poraz od Glazgov Rendžersa 3:0.

S obzirom na kvalitet tima, uključujući povratak Virca i poboljšanja u defanzivnom delu, teško da će Bajer da nastavi da se bori za bodove protiv ispadanja. Zapravo, otvara se pitanje može li da stigne do evropske ulaznice? Preostalo je još 19 utakmica za sakupljanje bodova i to nikako nije nerealno za sastav kao što je Leverkuzen. Šesto mesto, koje daje pravo učešća u Ligi konferencije, udaljeno mu je osam bodova. Pa čak i 4. mesto i Liga šampiona su 12 koraka van domašaja. Jasno je da je Bajern u svojoj ligi, ali sa Ajntragtom, Union Berlinom i Frajburgom tri kluba su trenutno među najbolja četiri, a kojima takav finiš bar može da se dovede u pitanje.

Nedostatak za Leverkuzen je to što su RB Lajpcig, Volfzburg, Dortmund i Menhengladabh stacionirani od 5. do 8. mesta i takođe žele da zablistaju u prolećnom delu kampanje. Prilika da Farmaceuti Ždrepcima poruče da su ozbiljni pruža im se već danas u sklopu 16. kola Bundeslige. Ni Borusiji iz Menhengladbaha nije odgovoralo kada je prvenstvo prekinuto sredinom novembra, jer u oba tima bila u dobrom ritmu, beležila odlične rezultate. Radi se o ekipama približnog kvaliteta, uoči starta sezone kandidatima za top 4. Podbacili su i jedni i drugi. Sada se uzdaju u uspešnije proleće i makar skok do mesta što vode u Ligu Evrope ili Ligu konferencije.

A prva utakmica u nastavku sezone mogla bi da bude od izuzetnog značaja. Samo, ključno da je da se od Ćabija Alonsa i njegovih pulena ne očekuje previše. Jedino tada Bajer zaliči na - zamalo pa imenjaka - Bajern...

BUNDESLIGA – 16. KOLO

Petak

RB Lajpcig - Bajern 1:1 (0:1)

/Halstenberg 52 - Šupo Motan 37/

Subota

Bohum - Herta 3:1 (2:0)

/Hofman 22, 57, Šloterbek 44 - Serdar 87/

Ajntraht Frankfurt - Šalke 3:0 (1:0)

/Lindstrem 22, Bore 84, Buta 90+1/

Štutgart - Majnc 1:1 (1:1)

/Girasi 36 - Ingvartsen 40pen/

Union Berlin - Hofenhajm 1:3 (1:0)

/Doeki 73, 89, Leveling 90+6 - Bebu 43/

Volfzburg - Frajburg 6:0 (3:0)

/Vimer 2, Vind 28, 37, Gerhard 54, Baku 81, Valdšmit 90+4pen/

Keln - Verder 7:1 (5:1)

/Maina 9, Tigs 16, 21, Skiri 31, 54, Huseinbašić 36, Fridl 71ag - Filkrug 38/

Nedelja

15.30: (1,35) Borusija Dortmund (5,60) Augzburg (9,00)

17.30: (2,75) Borusija Menhengladbah (3,40) Bajer Leverkuzen (2,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BundesligaFlorijan VircBajer LeverkuzenĆabi Alonso

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara