Toliki stadion, a samo 192 gostujuća navijača (©Reuters)
Toliki stadion, a samo 192 gostujuća navijača (©Reuters)

Nikad jače četvrtfinale i sramota Kupa kralja: Baskima u Barsi 162 mesta, Real komšijama ostavio 334 stolice

Vreme čitanja: 7min | sre. 25.01.23. | 10:11

Ostali gostujući navijači na tribine mogu samo “u civilu”

(Od dopisnice Mozzart Sporta iz Madrida)

Ovogodišnje izdanje četvrtfinala Kupa kralja je po kvalitetu – bar na papiru – među najboljima u poslednje vreme. Osam plasiranih je u istoriji zajedno osvojilo 99 trofeja, a ove godine se među njima nije našao nijedan drugoligaš. Ako se tome doda madridski derbi, kao i činjenica da je nekim klubovima maltene neophodno osvajanje titule, susreti koji se igraju danas i sutra imaće dodatni podsticaj.

Izabrane vesti

Pored Reala i Atletika, igraju lider i trećeplasirani Primere, Barselona i Real Sosijedad, kao i neki od tradicionalnih pobednika ovog Kupa: Atletik – koji će se meriti sa Gatuzovom Valensijom, i Sevilja koja ide u goste odličnoj Osasuni. Utakmice se igraju na Sadaru, Bernabeu, Kamp Nou i Mestalji.

Najviše pažnje mediji naravno pridaju Madrilenju, koji se u Kupu kralja igrao 17 puta, sa rezultatom na strani Reala 11:6. Ipak, u poslednjim međusobnim utakmicama ovog turnira, pobedu su odnosili crveno-beli – uključujući i onu čuvenu iz 2013, kada su upravo na stadionu Santjago Bernabeu osvojili svoj poslednji kupovski trofej.

Oba tima stižu sa većim samopouzdanjem nego pre samo nekoliko dana. Real, nakon pada doživljenog posle Katara, koji je značio ligaški poraz od Viljareala i onaj bolniji, u finalu Superkupa od Barselone, ponovo deluje kao prošlogodišna ekipa koja vozi u drugoj brzini, ali kad (i ako) ubaci u petu, u stanju je da preokrene svaki rezultat.

U poslednjih par utakmica, protagonisti njegove igre su Španci: Marko Asensio, Dani Sebaljos i Načo. Upućeni tvrde da, kada nastupi manjak motivacije, nije isto imati stranca, u odnosu na nekoga ko klub smatra svojim. Pobede u kupu, nad Viljarealom, i u prvenstvu, nad Atletik Bilbaom, pokazale su da možda treba napraviti neke izmene. Mada, mediji su većinom ubeđeni da će Karlo Ančeloti protiv Atletika na teren izbaciti staru oprobanu postavu, bez obzira na godine i umor.

Dobra vest – bar na San Mamesu – bila je da je odbrambena parcela konačno profunkcionisala, pa je ovo bila jedna od retkih utakmica u kojoj Real nije primio nijedan gol, a to se dogodilo u samo četiri od ukupno 21 ligaške utakmice. U napadu je Karim Benzema opet pokazao zbog čega je osvojio Zlatnu loptu.

Simeoneovi vojnici stižu u stavu voljno, i njihove mogućnosti i domet su nepredvidivi. Činjenica je da je ovo jedini trofej koji mogu odneti ove sezone i da im je preko potreban. Do pre nekoliko dana, slika Jorgandžija je bila vrlo žalosna, ali tračak nade se pojavio u utakmici protiv Valjadolida, gde smo ih po prvi put u dugom razdoblju videli kako zaista igraju fudbal.

Ključni čovek je, bez ikakve sumnje, Antoan Grizman, i učinak će u velikoj meri zavisiti od njegovog raspoloženja. Memfis Depaj ima veliki problem sa fizičkom kondicijom, jer je dugo bio neaktivan, pa čak trenira sa “rovitima“. Ipak, u subotu na Metropolitanu videli smo nekoliko vrlo obećavajućih poteza. Markosu Ljorenteu je potvrđena lakša mišićna povreda koja ga neće dugo držati van terena, ali dovoljno da sutra ne nastupi. Uz Grizmana trenutno najbolji igrač Atletika, sigurno će nedostajati timu, jer su njegova snaga i brzina neophodni na sredini terena protiv tima kao što je Real. Igraće Savić i Regilon, a verovatno i Himenes. Kolčonerosi su zadovoljni jer je obnovljen ugovor Pablu Bariosu, sa klauzulom od 100.000.000 evra, pa mlada nada sada i zvanično pripada prvom timu.

Neizbežna polemika se ovaj put odnosi na prodaju karata na “Santjago Bernabeu”. Stadion ubrzano nabacuje poslednje slojeve šminke – mundijalska pauza je za to odlično poslužila – ali pošto su građevinski radovi još uvek u toku, Real ih koristi kao izgovor da bi ponudio manji broj karata rivalu. Atletiko je tražio više od 4.000, a dobio samo 334 ulaznice za derbi. A na veb stranici Reala stoji upozorenje da će sa ulaza vraćati Jorgandžije koje karte kupe u slobodnoj prodaji. U prevodu: na stadion se može, ali samo „u civilu“, bez šalova i dresova, Florentino Perez ne želi da gleda crveno-bele kombinacije na tribinama.

Za Baske još manje mesta (©Reuters)Za Baske još manje mesta (©Reuters)

Donekle u senci madridskog derbija, premda nimalo manje interesantan, biće večerašnji susret na Kamp Nou, gde Barselona dočekuje Real Sosijedad. I ovde uz kontroverze oko ulaznica za gostujuće navijače, jer su Katalonci gostima iz Baskije, verovali ili, ostavili svega 162 mesta! Svi ostali, kao i u Madridu, mogu na stadionu isključivo u bojama Barse ili bez bilo kakvih navijačkih obeležja. Barsa se ovde poziva na status utakmice visokog rizika, zakon joj dozvoljava da ne bude gostoljubiv domaćin.

Kako bilo, dva kluba imaju dugačku tradiciju susreta u Kupu kralja – čak 31, od kojih je Real dobio samo tri, i već 30 godina tim iz San Sebastijana nije uspeo da odnese pobedu na Kamp nou.

Ipak ekipa Imanola Alguasila je iz godine u godinu sve bolja i sada se nalazi na izuzetnom nivou, uprkos povredama ključnih igrača kao što je Mikel Ojarsabal, ili tek kupljeni Umar Sadik. Konsoliduju se kao veoma ozbiljni kandidati za narednu Ligu šampiona i definitivno su senzacija prvenstva 2022/2023. Nisu poraženi od utakmice protiv Mančester Junajteda, 3. novembra 2022. Odlična forma Norvežanina Aleksandra Serlota je za sada najbolja vest.

Odlučiće, kao i u madridskom derbiju, uz kvalitet, u velikoj meri i motivacija koja bi ovde mogla biti nešto više na strani Barselone. Real Sosijedadu bi, uz održavanje na vrhu tabele i Ligu Evrope, Kup kralja bio uspeh, ali i dodatni teret. Sa druge strane, Ćavijevi izabranici su, premda lideri prvenstva, osuđeni na Ligu Evrope, a kada je tim Blaugrana u pitanju, ovo se ne smatra preteranim dostignućem. Dobro bi im došla još jedna titula.

U poslednje vreme je “Ćavineta“ doživela renesansu. Dvojac Pedri i Gavi, kreativac i borac na sredini terena, budućnost su ne samo Barse, nego i španskog fudbala uopšte. Robert Levandovski je stigao sa zadatkom da pronađe mrežu i ispunjava ga po planu – za sada je sa 13 pogodaka najbolji strelac Primere. Na drugoj strani terena, Arauho, Kristensen i Kunde, kao i odlični Ter Štegen, drže statistiku primljenih golova na minimumu koji dugo nije viđen.

Preostala dva četvrtfinala, premda na prvi pogled ne privlače toliku pažnju, nisu ni najmanje zanemariva. Pogotovo zbog toga što nemaju jasne favorite.

Pre par godina, od Sevilje bi se očekivalo da bez problema dobije duel protiv Osasune. Danas se Andalužani, neverovatno, ali istinito, bore za opstanak u Primeri, dok nekadašnji predsednik, Hose Marija del Nido, iz zasede iščekuje kada bi mogao da zada smrtonosni udarac sadašnjem prvom čoveku, Pepeu Kastru. Navijači su ogorčeni i ne dopada im se nijedna verzija. Počelo se sumnjati čak i u neprikosnovenog Mončija. Kako i neće – sportski direktor kojeg su svi slavili po njuhu za talente, ovaj put se žestoko prevario, i to više puta.

Spasla se Sevilja protiv Alavesa u Kupu, zahvaljujući Rakitiću i Dmitroviću, i protiv Kadisa u prvenstvu. Ali je i dalje vrlo neubedljiva i Horhe Sampaoli ne uspeva da napravi red među igračima koje, kako je sam izjavio, nije on birao. Dobra vest je povratak Lukasa Okamposa iz Ajaksa.

Na drugoj strani Osasuna, jedan od onih timova o kojima se skoro nikada ne govori i ne piše, ali koji uvek zauzima solidnu poziciju na gornjoj polovini tabele. Trenutno je sedma i premda deluje kao najdostižniji rival, zaslužuje svako poštovanje i igra vrlo sigurno i postojano. U osmini je eliminisala prošlogodišnjeg pobednika Betis, kada je delovalo da je utakmica već odlučena.

Osasuna jedina u ovom izabranom društvu nijednom nije osvojila Kup kralja, a finale je igrala samo 2005. protiv Betisa i izgubila. Jagoba Arasate je kao želju za četvrtfinale naveo samo da bi voleo da se igra u Pamploni i žreb ga je poslušao.

Konačno, sutra se susreću i dva česta protivnika u Kupu Kralja: Valensija i Atletik Bilbao. Baskijski lavovi su, nakon Barselone sa 30, najtrofejniji klub Kupa, sa 23 titule, i ovo takmičenje im je tradicionalno veoma važno. Uz to, dobiće i priliku za osvetu, nakon što ih je Valensija eliminisala u polufinalu prošle godine.

U Bilbau su danas zadovoljni jer je Niko Vilijams odbio ponudu Aston Vile, koja je navodno bila spremna da plati njegovu klauzulu od 50.000.000 evra. Znak vernosti, u trenutku kada je odliv iz Primere prema Engleskoj dostigao svoj vrhunac, sigurno će Baskima dati dodatnu motivaciju. Ernesto Valverde ima na raspolaganju celi tim, osim povređenog Injiga Martineza.

Iz Valensije nas ovih dana ubeđuju da Đenaro Gatuzo nije problem, i da (još uvek) ne misle da ga otpreme nazad na susedno poluostrvo. Činjenica je da se Slepi miševi nalaze na tri boda od mesta koja vode u drugu ligu i da od Nove godine naovamo, ne uspevaju da podignu glavu. Poslednji neuspeh – izjednačenje 2:2 protiv Almerije. Ali, takva je situacija bila i prošle godine, upravo pre nego što će eliminisati Atletik u Kupu.

Podsetimo, sve do polufinala, dalji plasman se odlučuje jednom utakmicom, pa čemo večeras i sutra saznati četiri kluba koja nastavljaju takmičenje i to za samo 15 dana. Lopta u Španiji ne prestaje da se kotrlja.

ČETVRTFINALE KUPA KRALJA

Sreda

21.00: (1,58) Barselona (3,90) Real Sosijedad (6,25)

22.00: (2,45) Osasuna (3,05) Sevilja (3,15)

Četvrtak

20.00: (2,80) Valensija (3,05) Atletik Bilbao (2,70)

21.00: (1,92) Real Madrid (3,50) Atletiko Madrid (4,10)

Piše: Ognjenja MARIĆ


tagovi

Kup kralja

Obaveštavaj me

Real Madrid
Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara