Den Ešvort (desno) u razgovoru sa trenerom Stivom Kuperom (©Reuters)
Den Ešvort (desno) u razgovoru sa trenerom Stivom Kuperom (©Reuters)

Njukasl traži 23.500.000 evra za sportskog direktora i remeti rekonstrukciju Mančester Junajteda

Vreme čitanja: 2min | pon. 19.02.24. | 11:47

Den Ešvort trenutno pod suspenzijom zbog zahteva klubu da ga pusti na Old Traford

Ser Džim Retklif uspeo je pred kraj 2023. godine da postane suvlasnik Mančester Junajteda zadužen za sportska pitanja. Britanski milijarder poznat kao navijač Crvenih đavola otkupio je 25 odsto akcija kluba i punom parom krenuo u rekonstrukciju, ne bi li sprečio uzaludno trošenje stotina miliona evra na igrački kadar i trenere koji ne uspevaju da ispune očekivanja.

U tom cilju prvi izbor je bio Omar Berardo, koji je doveden iz Mančester Sitija na mesto izvršnog dierektora. Španac je prethodnih osam godina radio u Junajtedovom gradskom rivalu i jedan je od najzaslužnijih za kreiranje moćnog tima predvođenog Peopm Gvardiolom, a prethodno je bio u Barseloni. Posle Berarda, u planu je sportski direktor jer se još od ser Aleksa Fergustona treneri Mančester Junajteda nisu baš dobro snalazili i u ulogama menadžera. Doviđeni su skupi igrači, za visoka obeštećenja, a rezultata nije bilo. Zato je odluka novog dela rukovodstva da se ta praksa promeni, odnosno da trener razmišlja o terenu, a sportski direktor o transferima.

Izabrane vesti

Prvi pik za tu funkciju bio je Pol Mičel, koji je do jesenas radio u Monaku, ali je on odbio poziv sa Old Traforda. Sada je u prvom planu Njukaslov Den Ešvort, međutim, ni njegovo angažovanje izlgeda neće biti lako. U ovom slučaju, kandidat ima želju da dođe, ali se njegov aktuelni klub protivi. Štaviše, Njukasl je suspendovao Ešvorta sa obavljanja dužnosti sportskog direktora (ali će mu tokom trajanja suspenzije u potpunosti isplaćivati platu), a za njegov transfer, po informacijama Tajmsa, traži Mančester Junajtedu čak 23.500.000 evra.

Postali su transferi sportskih direktora učestali u modernom fudbalu i često jednako bitni kao dovođenje nekog kvalitetnog igrača, ali toliki iznos sa neko obeštećenje u angažovanju direktora još nije zabeležen. Teško je poverovati i da će ovaj put biti tako, mada ima osnova zašto su Svrake postavile visok zhatev.

Pored toga što Retklif i njegovi ljudi žele što pre da se nametnu dobrim radom i podignu posrnulog giganta sa Old Traforda, pa nemaju mnogo vremena za čekanje i pregovaranje, tu je i činjenica da je Njukasl doveo Ešvorta ne bi li se probio, i ustalio, među najbolje u Premijer ligi. Nekadašnji funkcioner FS Engleske stigao je na sever zemlje iz Brajtona, gde je postavio temelje za jedno od najprijatnijih iznenađenja engleskog fudbala poslednjih godina, a prethodno se dokazao radom u nacionalnom Savezu i formiranjem mlađih selekcija koje su pokupile brojne medalje u svojim uzrastima.

Zanimljivo je da i kada je odlazio iz Brajtona, Ešvort je bio na tromesečnoj suspenziji. Ne čudi da je borba za njegovu naklonost žestoka, ali videćemo koliko će u Njukaslu izdržati da ga plaćaju iako ne dolazi na posao, odnosno, koliko će u Mančester Junajtedu biti uporni da ga "preotmu".


tagovi

Mančester JunajtedNjukaslPremijer liga

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara