Mbape i Grizman (Reuters)
Mbape i Grizman (Reuters)

Novopečeni kapiten Mbape: Grizman je razočaran, verovatno bih isto reagovao

Vreme čitanja: 3min | čet. 23.03.23. | 19:31

"Razgovarao sam sa Grizmanom.... Ne želim da monopolizujem medijski prostor..."

Dva dana otkako je Kilijan Mbape proglašen za novog kapitena reprezentacije Francuske, za naslednika Iga Lorisa, novopečeni vlasnik trake našao se pred novinarima. Povod konferencije jeste bila prva utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj naredne godine, ali glavna tema je ipak bila odluka Didijea Dešana da upravo 24-godišnjak postane prvi među jednakima.

Nije zvezda Pari Sen Žermena među starijima u A timu Trikolora, ali po iskustvu (66 nastupa i 36 golova) praktično je veteran, po hladnokrvnosti i mirnoći u tenzičnim situacijama - neprikosnoven... Videlo se to jasno i u finalu Svetskog prvenstva u Dohi.

Izabrane vesti

U Pari Sen Žermenu imao je ulogu zamenika kapitena, ali u reprezentaciji i zvanično dobio ulogu najodgvornijeg. Novinare je zanimalo šta za njega znači biti dobar kapiten?

"Kapiten je neko ko je orijentisan ka timu... Ujedinitelj, ujedinitelj koji hoće da vodi druge za sobom. Neću da menjam sebe, ali moj glas se čuje i drugi ga slušaju. Morate do dobro da iskoristite i da mislite o kolektivu. Ne bi trebalo da postoji jaz između mene i saigrača. Igrači koji su igrali sa mnom znaju da je moja prva opsesija da pobeđujem. I ne pobeđujem sam, već sa timom", ispričao je Mbape, a zatim rekao i šta od njega očekuje Didije Dešan.

"Želi da ujedinjujem ekipu i da je vodim za sobom. Da budem spona između starije i novije generacije i da je vodim do titula."

Osvrnuo se momak rođen 1998. godine i na prve kapitenske dane.

"Ovo je bila dobra nedelja sa novom grupom, sa novim igračima koji su morali da budu integrisani što bolje. Postoje osnove, okrenutost drugima. Ima važnih igrača u timu, ne želim da odlučujem sam, da se namećem, već da pustim ostale da se iskažu i izraze. Uvek smo radili zajedno, svako svoj deo posla i tako smo postigli velike stvari. Bilo bi pogrešno sve to poremetiti."

U opticaju za novog kapitena Galskih petlova bili su Mbape i Antoan Grizman. A kako je Mbape odabran, a Grizman postavljen za zamenika kapitena, za tili-čas francuskim i evropskim medijskim nebom proširila se inforacija da je fudbaler Atletiko Madrida vrlo nezadovoljan odlukom i da preispituje svoju budućnost u reprezentaciju. Nekoliko časova kasnije, Grizman je potvrdio da nezadovolstvo neće uticati na eventualni prevremeni kraj reprezentativne karijere.

"Pričao sam sa Antoanom jer je bio razočaran i to je razumljivo. Rekao sam mu da bih se na njegovom mestu verovatno slično osetio i isto reagovao. On je verovatno najvažniji igrač u Dešanovoj eri. On poseduje iskustvo u francuskoj reprezentaciji koje ja nemam, iskustvo koje čitav kolektiv jako ceni. Potreban nam je on i životna radost koju unosi u ovaj tim. Živećemo i raditi ruku pod ruku, rame uz rame. Ukoliko ima nešto da kaže, uvek ću biti tu da sednem i saslušam. Na kraju krajeva, nikome se ne smeju zatvoriti vrata. Svi moraju da imaju slobodu da se izraze."

Grizman i Mbape (AFP)Grizman i Mbape (AFP)

Podelio je Mbape sa novinarima i kako se osetio kada mu je Dešan saopštio kakvu mu je ulogu namenio.

"Stavljajući na stranu odgovornosti, osećaj je bio sjajan. Bio sam veoma srećan kada mi je rekao. To je nova vrsta odgovornosti za mene. Prihvatiću to prirodno, neću stavljati dodatni pritisak na sebe. Suočiću se sa ovim iskušenjem sa mnogo dobre volje."

Mbape smatra da je odlika svakog kapitena njegova autentičnost.

"Zašto bi se išta promenilo. Svako postaje kapiten na osnovu svoje ličnosti i karaktera. I ja ću biti drugačiji kapiten, kao i svi ostali. Ne mislim da me je selektor postavio za kapitena verujući da ću biti isti kao Igo (Loris prim. aut.). Znam da moje reči prave buku. Ljudi će me viđati malo malo češće, ali želim da ostavim prostor za druge i ne planiram da monopolizujem medijski prostor. Mislim da neću dolaziti na konferencije pred svaku utakmicu. Znam koliko to važno može da bude.

Da li je uopšte razmišljalo o tome da bude kapiten nekoliko meseci ranije i da li je prihvatio traku bez razmišljanja, na posletku je zanimalo novinare.

"Nisam ranije razmišljao o tome da budem kapiten. Na Svetskom prvenstvu nikada nisam pomišljao da ću biti kapiten posle takmičenja. Ali kada selektor dođe i pita vas da li želite da budete kapiten, vaša usta prirodno kažu da", zaključio je Mbape.


tagovi

Fudbalska reprezentacija FrancuskeKilijan Embape

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara