Neredi u Alkmaru (©AFP)
Neredi u Alkmaru (©AFP)

Odjeci haosa u Holandiji posle napada huligana na porodice Vest Hemovih igrača: Nedopustivo! Doživotne zabrane

Vreme čitanja: 3min | pet. 19.05.23. | 12:44

Izborili su Čekićari finale Lige konferencije nakon pobede nad AZ Alkmarom, ali su odmah zatim morali da uskoče na tribine i odbrane svoje najbliže

Veliki rezultat napravili su fudbaleri Vest Hema u četvrtak uveče plasmanom u finale Lige konferencije, ali nisu uspeli da ga proslave kako dolikuje, pošto su huligani pod obeležjima AZ Alkmara napali gostujuće navijače, među kojima su bile i porodice igrača londonskog kluba.

Besni Holanđani su odmah po završetku meča utrčali na deo tribine namenjen za porodice i prijatelje Vest Hemovih fudbalera. Obučeni u crno, sa kapuljačama i maskama, spremni da naprave haos, napali su zabezeknute Engleze. Uvidevši to, Majkl Antonio i Flin Dauns prvi su priskočili u pomoć i pokušali da zaustave opštu frku na tribini. Za njima su krenuli i drugi fudbaleri Čekićara: Said Benrama i Lukas Paketa, a incident je potrajao sve dok obezbeđenje nije razdvojilo tri strane.

Izabrane vesti

Kada su se strasti smirile, društvenim mrežama počeli su da kruže video-snimci i fotografije. Na jednoj se vidi navijač Vest Hema koji pokušava da zaštiti devojku defanzivca Tila Kerera i već se prepričava njegova borba protiv huligana u kojoj se mladić poredi sa junacima iz čuvene serije "Igra prestola" i filma "300" o hrabrim Spartancima.

Kada je drama prošla, izabranici Dejvida Mojesa su otišli da slave ukupnu pobedu od 3:1 nad četvrtoplasiranom ekipom holandskog prvenstva. Ipak, po izlasku sa stadiona i među igračima najjači utisak ostavila su dešavanja posle meča.

"Moja porodica je gledala utakmicu, zabrinuli smo se za njih jer je obezbeđenje bilo previše otvoreno i navijači su mogli lako da uđu. Tek na kraju su uspeli da ih zaustave", rekao je Alfons Areola, golman Čekićara.

Dejvid Mojes smatra da je ponašanje njegovih igrača potpuno opravdano.

"Moji igrači su reagovali zato što su im porodice bile ugrožene. Ne želim da ovo bude mrlja na naš uspeh, naši navijači nisu tražili problem. U trenutku nisam ni video šta se dešava zato što sam bio srećan zbog velikog uspeha. Obezbeđenje je htelo da me skloni na sigurno, ali ja sam morao da se uverim da moji igrači nisu umešani" , objasnio je trener Vest Hema.

Ponašanje Holanđana najverovatnije je prouzrokovano dešavanjima iz Londona, kada je napadnuta porodica Paskala Jensena, trenera AZ Alkmara.

"Sramota me je onoga što se desilo na našem stadionu. Morate da kontrolišete emocije. Nekoliko igrača su se zabrinuli, zato što su im porodice bile na stadionu, mogu da zamislim kako su se osećali“ , saoseća se Jensen.

Rigorozne će biti kazne iz UEFE, čemu se nada i legenda Vest Hema, Džo Kol.

"To je apsurdno, ludaci napadaju navijače gde se nalaze naše kolege, prijatelji i porodice. Nose maske, udaraju, to je ludilo. UEFA i AZ Alkmar moraju da reaguju. Igrači su sa razlogom zabrinuti, tamo su bili prijatelji, porodice, deca. Nedopustivo u modernom fudbalu. Na stadionu postoje kamere, vratite ih i zabranite huliganima da doživotno ulaze na stadion. Hteli smo da dovedemo decu na finale, sada ćemo dobro razmisliti" , ljut je bivši engleski reprezentativac.

Huliganizmu svakako nije mesto na fudbalskom terenu, pogotovo kada su nevini ljudi izloženi opasnosti, kao ovaj put u Holandiji. Očekuju se oštre kazne iz UEFA za AZ Alkmar.



tagovi

AZ AlkmarVest HemLiga konferencije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara